<span class="txt-white-desktop">Kaj morate vedeti, preden ustanovite svoje podjetje?</span> <span class="txt-white-desktop">Kaj morate vedeti, preden ustanovite svoje podjetje?</span>

Kaj morate vedeti, preden ustanovite svoje podjetje?

Ste na točki v življenju, ko ste dovolj prepričani vase in premišljujete o lastnem podjetju. Na kaj vse morate biti ob tem pozorni?

Biti sam svoj šef se sliši zelo mamljivo in obetavno. Morate se zavedati, da so pred vami trnova pot, stres in neprespane noči, kar se bo na koncu, ko boste postali uspešen podjetnik, pokazalo kot vredno truda.

Če ste pripravljeni tvegati in se podati na pot samostojnega podjetništva, berite naprej.

Ideja, ki bo vaše podjetje izstrelila med zvezde

Ponavadi do ideje, ki bo podjetju prinesla uspeh, pridemo med nerganjem in sanjami, kako to nezadovoljstvo odpraviti. Ustanovitelja Uberja Travis Kalanick and Garret Camp sta na primer velikokrat imela težave s taksiji, danes pa imata svoje podjetje.

Največkrat nas do noro dobre ideje pripelje tudi pogovor s prijatelji. Z njimi namreč najpogosteje razpravljamo o stvareh, ki nam gredo v vsakdanjem življenju na živce. Ko ustvarimo izdelek oziroma storitev, ki prepreči slabo voljo večine, lahko naše podjetje obrodi sočne sadove.

Osredotočite se na prihodnost

Osredotočite se na prihodnost in premislite, kako bosta vaše podjetje in izdelek ljudem koristila. Dobro, uporabno idejo boste v prihodnosti tudi lažje prodajali in oglaševali, saj bo koristna in v očeh ljudi relevantna.

Uber, Lyft in druge aplikacije, ki ljudem nudijo prevoz za določeno ceno, so uspele – sedaj bi potrebovali nekaj, kar nam bo povedalo, katera od teh je najbolj ugodna in kaj se nam najbolj izplača.

Če želimo uspeti, moramo torej preučiti določene trende in napovedi za prihodnje leto na številnih področjih. Potem si zastavimo vprašanje: »Če se te napovedi uresničijo, kakšna sredstva in orodja bodo še potrebna?« Tako se nam bodo utrnile nove ideje, ki dejansko obetajo.

Preučite, kakšne ideje imajo drugi

Brskanje po internetu za novimi idejami vas lahko velikokrat motivira in spodbudi na poti k vaši lastni ideji, ki jo boste oplemenitili v prihodnosti.

Obiščete lahko različne spletne strani, kjer so redno objavljene vse novosti iz sveta aplikacij. To spet vodi do vprašanja, ki smo ga zapisali že zgoraj: »Kakšen je lahko naslednji korak, če se ta ideja zares prime?«

In – bum – tukaj je nova ideja, ki vas lahko pripelje daleč.

Izboljšajte produkte, ki so že na tgrgu

Ni si treba izmisliti popolnoma novega produkta. Lahko izboljšate že obstoječega, ga nadgradite ali naredite cenovno dostopnejšega. Ali kar vse troje.

Vsak dan uporabljamo mnogo različnih izdelkov, za katere običajno niti ne pomislimo, da niso toliko praktični, kot bi si želeli. Tako se lahko po končanem dnevu usedemo za mizo in naredimo seznam stvari, ki smo jih v zadnjih urah držali v rokah. Potem premislimo tudi o tem, kako bi jih lahko izboljšali.

Ko se lotite zgoraj navedenega, si boste nabrali veliko imenitnih zamisli, ki lahko postanejo nov izdelek – temu sledijo kupci; prav tako pa se bo povečalo povpraševanje po vašem izdelku. Saj že vemo, da dober glas seže v deveto vas ter da s kakovostnim in cenovno dostopnim izdelkom ne bo manjkalo dobrih besed za vas.

Izberite področje, ki ima razvojni potencial

V mislih imamo področje, ki vas razveseljuje in navdihuje, a ima hkrati potencial za razvoj in nima prevelike konkurence. Če opazite na svojem področju primanjkljaj, vrzel, obrnite to sebi v prid.

Ko izberete segment, ki bi se mu radi posvetili, preučite celotno področje in vse izdelke, ustvarjene znotraj tega. Kakšni so ti izdelki? Kakšne so njihove prednosti in kakšne slabosti? Kakšne so možnosti za izboljšave?

Ko to opravimo, moramo še ugotoviti, kateri izdelek želimo razvijati in kakšne so možnosti za njegovo izboljšavo. Je to dodatna funkcija ali drugačen material? Kako ga lahko prilagodimo njegovim uporabnikom?

Torej, kaj vas je danes spravilo ob živce? Obrnite to v svoj prid in razmislite, kaj bi lahko ukrenili – mogoče je to ideja, ki vas bo pripeljala na pot odličnega podjetnika, ki ga bodo vsi poznali.

 

V A1 poslovnim uporabnikom za preprost začetek in lažjo motivacijo nudimo vrsto naprednih pisarniških rešitev, s katerimi boste poenostavili in pohitrili prehod lastnega poslovanja v digitalno dobo.