Oglasno mesto

Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Kurt Cobain, znameniti padli angel kultne skupine Nirvana, si je svojo glasbeno kariero predstavljal malo drugače. Želel je zgolj igrati kitaro nekje v ozadju odra in se ne izpostavljati preveč. Splet okoliščin je poskrbel, da je Kurt postal glavna zvezda, njegova Smells Like Teen Spirit pa globalna himna neke generacije. Kurt je menil, da je to zato, ker so mladi pesem tolikokrat slišali na MTV-ju, da jim je dobesedno oprala možgane.

Glasbeni žanr grandž, katerega zastavonoše so bili ravno fantje iz Nirvane, je postal globalni hit. Pletene kape, kariraste srajce in allstarke, ki jih je nosila mladina iz Seattla, ker drugega pač ni bilo, so se  začele sprehajati po modnih pistah in pojavljati v katalogih. Kurtu je vse skupaj močno presedalo. Sploh pa je menil, da je napisal kopico boljših komadov od Smells Like Teen Spirit.

V bistvu je šlo pri tej pesmi predvsem za to, da bi poskusil napisati komad po navdihu svojih idolov iz skupine The Pixies. Na koncertih Nirvane se je nemalokrat pripetilo, da je skupina po uvodnih taktih svoje nesmrtne mojstrovine presedlala na kakšno drugo skladbo. Oboževalci pa so besneli ...

Radiohead - Creep

"Kaj za vraga počnem tukaj?" se v skladbi Creep sprašuje Thom Yorke iz skupine Radiohead. Podobno vprašanje se mu najbrž pojavi vsakič, ko mora to pesem ponovno odpeti pred trumo zahtevnega občinstva.

Za fante iz skupine Radiohead je njihova največja uspešnica navadno sranje. Zato ni nič čudnega, da v interne namene skladba nosi drugo ime, in sicer Crap. Radioheadi so zelo hitro močno prerasli svojo začetno glasbeno vizijo. Plošča Pablo Honey je v primerjavi z naslednjimi resnično takšna, kot da bi jo napisal srednješolski bend. A še vedno je hudičevo dobra.

Led Zeppelin - Stairway to Heaven

Led Zeppelin so bili v določenem trenutku brez dvoma najboljši bend na svetu. Leta 1988 so pripravljali svoj povratni koncert. Večer pred koncertom je pevec Robert Plant poklical šefa skupine Jimmyja Pagea in vztrajal, da pod nobenim pogojem ne želi izvajati skladbe Starway to Heaven. Si predstavljate?

Osem let po zadnjem koncertu bi se skupina ponovno sestala in koncert zaključila brez svoje največje mojstrovine? Seveda ni šlo. Plant je stisnil zobe in pristal. Ter se zaklel, da te pesmi v življenju ne bo več izvajal. Lahko si mislite, da je tudi pozneje svojo besedo večkrat požrl. Starway to Heaven je pač večja od Roberta Planta. A Robert se ne da. Nekoč je doniral tisoč dolarjev neki radijski postaji in jih ob tem prosil, da te skladbe nikoli več ne predvajajo.

Oglasno mesto

Oasis - Wonderwall

Nervozna in večno prepirljiva brata Gallagher sta si enotna vsaj v enem. No, vsaj v dvojem, če izpostavimo njuno skupno sovraštvo do Robbieja Williamsa. Kar sovražita še bolj kot Robbieja, je skladba Wonderwall. Wonderwall skupine Oasis je mladež posvojila ravno tako hitro kot Smells Like Teen Spirit in sprožila gibanje britpop, ki je spet oživil 'kahlaste' frizure in okrogle lenonke. Brata Gallagher tega ne moreta razumeti. Njima gre komad totalno na kozlanje. No, njima gre pravzaprav na živce vse, kar je povezano s skupino Oasis.

Pulp - Common People

Britpoperji so si z nesmrtnimi komadi res naredili medvedjo uslugo. Ko neka pesem postane res strahovito popularna in domala ni prostora, kjer nam ne bi silila v uho, nam začne parati živce. Kaj šele tistim, ki so pesem napisali in jo morajo desetletja vsak koncertni večer drajsati znova in znova.

Spevni britpop ni prizanesel niti skupini Pulp. Skladba Common People je zasedbo izstrelila med zvezde, potem ko so si fantje že več kot desetletje prizadevali stopiti stopničko višje. Bobnar skupine je skladbo sovražil že od samega začetka. Po nenehnem preigravanju tega komada na vseh festivalih in turnejah so se mu pridružili tudi drugi člani zasedbe. 

Naslovna fotografija: Profimedia