Prva vrsta je oddaja, ki jo pripravlja Radio Prvi, prvi program nacionalnega radia. Vodi jo glasbena urednica Alja Kramar, ki v globino obvlada slovensko glasbeno sceno in na plan vleče veliko muzike za sladokusce. Za vas smo izbrali pet skladb izvajalcev, na katere največ stavimo. Gre za mlade glasbenice in glasbenike prefinjenega glasbenega okusa in izostrenega znanja, pridobljenega tudi na glasbenih konservatorijih v tujini.

Oglasno mesto

Wckd Nation – Time

Člani pravega malega orkestra Wckd Nation prihajajo z različnih koncev Slovenije, spoznali pa so se na džezovskem konservatoriju v avstrijskem Gradcu. V njihovi glasbi se prepletajo prvine funka, soula in R&B-ja, vse skupaj pa oblačijo v duh sodobnosti in svežine. Prvi singli zasedbe segajo v letu 2018, skupina pa je v vmesnem času nase opozorila tudi v tujini. Po uspešnem nastopu na glasbenem festivalu Tallinn Music Week v Estoniji je bila skupina pred pojavom korone v nizkem štartu za evropsko turnejo, ki pa bo morala še malo počakati. Wckd Nation pridno izdajajo nove single, zato ostanite na preži. Za ogrevanje pa je tukaj skladba Time.

Pantaloons – Volkulja

Trio Pantaloons, ki prihaja iz Kopra, je vsekakor nekaj posebnega. Ne samo, da gre za zelo nenavaden sestav, ki ob bobnih in saksofonu vključuje še gromozanski instrument suzafon, simbol ameriških brass bandov iz New Orleansa. Glasba Pantaloons meša številne glasbene žanre, vse od dubstepa do džeza in ambientala. Če se zalotite, da ob poslušanju izvrstnih mladih glasbenikov poplesujete kot na pravem elektro partiju, ni z vami prav nič narobe. Pantaloons gruvajo na polno!

Ajda Stina Turek & Vid Jamnik – V melodiji večnega dueta

Še en dokaj neobičajen sestav predstavljata Ajda Stina Turek in Vid Jamnik. Mehka in romantična skladba V melodiji večnega dueta, ki jo je zapisala Ajda, združuje vokal in vibrafon. Ajda in Vid, ki že dlje časa veljata za dva izmed najbolj talentiranih predstavnikov mlade glasbene generacije, sta svoje glasbeno znanje pridobivala na slovitem Berkleeju v Bostonu. Čutno, virtuozno in prefinjeno!

Haptman – Sometimes

Mariboru se pozna bližina Avstrije. Tam namreč znanje nabirajo številni slovenski džezisti, vse več pa se jih odloča za študij sodobnejših različic glasbe. Tako se rojevajo neo-soul poslastice, kakršne ustvarja tudi Žan Haptman. Oborožen z ekipo preizkušenih mladcev in mladenk iz Štajerske, Hauptman ustvarja avtorsko glasbo, ki bo zlahka našla svoje občinstvo tudi v tujini. Krasen vokal, ki bo z leti le še zorel in žlahtnel.

Nina Rotner – Strgan čevelj

Nabor fine muzike zaključujemo z mlado džezovsko pevko Nino Rotner. Nina je džezovsko petje študirala v Berlinu, pred tem dokončala tudi študij teologije v Ljubljani, še prej pa svoj čas posvečala tudi gledališču. Posnetek skladbe Strgan čevelj sega v letu 2019, torej še pred čas neslutene katastrofe za glasbeno industrijo. Izbrali smo ga, ker ob prefinjenem avtorskem džezu v slovenščini, ki ga izvaja izvrstna pevka, vključuje še številne markantne domače instrumentaliste, ki so skupaj ustvarili kompozicijo, ob kateri lahko rečemo: pravi pravcati slovenski džez!

Prva vrsta je vse do zdaj gostila številne domače glasbene zasedbe. Največji presežki po mnenju uredništva so bili izdani v obliki kompilacijske vinilke, ki je v posluh na voljo tudi prek A1 Xplore Music by Deezer.

Naslovna fotografija: Pantaloons (foto by Eros Brajko)