V Sloveniji dobro vemo, da gledališki oder ni nikakršen bavbav in da gledališča v bistvu niso le zelo neudobni kotički za dremanje. V zadnjih nekaj letih smo imeli v naši umetniško nadarjeni domovini to srečo, da smo bili priča kar nekaj kakovostnim in nadvse zabavnim gledališkim predstavam, bodisi v stand upu bodisi v bolj klasičnem formatu.

Tem se bo kmalu pridružila še ena odrska fascinacija, ki se je leta 2012 začela kot hobi projekt v nekem londonskem pubu, kjer so Henry Lewis, Jonathan Sayer in Henry Shields za minimalca delali priložnostna gostinska dela. Da pa niso ves čas zabili le za pomivanje vrčkov in sestavljanje sendvičev, so vsako noč priredili še dve predstavi v sobi nad lokalom. Poimenovali so jo Predstava, ki gre narobe (v originalu The Play That Goes Wrong). Čeprav je bil za njih takšen urnik strašansko naporen, so v nastopih preveč uživali, da bi jih to ustavilo. Danes njihova predanost žanje bogate dividende.

Da uvod v zimo ne bo čisto siv in meglen, si potemtakem privoščite intenzivne smejalne vaje s predstavo, ki navdušuje svet – skočite na Eventim in pri nakupu za cenejše vstopnice uporabite kodo GRENAROBE-20.

Z leti se je Predstava, ki gre narobe razvijala, nadgrajevala in razcvetela v celovečeren gledališki dogodek, ki se je iz začetnega puba preselil v najbolj elitna gledališča, med drugim newyorški Broadway in londonski West End. Tako kritiki kot gledalci so navdušeni. Tim Walker, kritik publikacije Sunday Telegraph, je recimo zapisal: “Redko, če sploh kdaj, sem v gledališču slišal glasnejši in tako konstanten smeh.” “V neki točki sem se zbal, da bom začel hiperventilirati,” pa je v Daily Mail zapisal gledališki kritik Quentin Letts.

Danes predstavo hvalijo celo hollywoodski filmarji. J. J. Abrams, producent nove filmske runde Vojne zvezd, je prišel celo v zaodrje in osebno čestital nastopajočim. Enako so storili še nekateri filmski in televizijski igralci – Tom Hardy, Joanna Lumley, Sue Perkins in Joe Pasquale recimo.

Zdaj bo šlo narobe v Sloveniji

Predstava, kjer gledalci opazujemo poskus ustvarjanja misterioznega umora iz dvajsetih let, a gre vse narobe, še preden se predstava dejansko začne, je verjetno najbolj nevsakdanja gledališka igra, kar ste jo videli. Zadnje minute priprav pred začetkom predstave že tvorijo otvoritveni kaos – rekvizit je polomljen, pes je ušel neznano kam. Predstava, ki se torej gleda kot parodija gledaliških predstav, je zelo fizična in zelo odštekana komedija.

Predstava, ki gre narobe
Ko gre vse narobe, se zgodi pristna shadenfreude komedija

V domači različici, ki na oder Festivalne dvorane Ljubljana predpremierno prihaja 22. novembra, premierno pa dan pozneje, 23. novembra, je v igralsko zasedbo povabila mlade, talentirane igralce, ki so ravno pravšnji nabor za ta nenavadni podvig. Skupino osmih nastopajočih sestavljajo Mario Dragojevič, Dominik Vodopivec, Matej Zemljič, Robert Korošec, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Sara Gorše in Kiara Kastelec.