#1 Slaba kupčija s slaščicami

Vsi smo že bili priča prizoru, ko otrok previdno umika grah in korenje od pire krompirja, in to s takšno natančnostjo, kot da bi šlo za ločevanje jedrskih odpadkov. Prva reakcija je seveda prigovarjanje, da je zelenjava zdrava, a iskreno, človečka z brezhibno delujočim organizmom takšni argumenti ne zanimajo. Zato ste poskusili z obljubo o sladici. In mali je seveda tisti hip odložil žlico. Večerjo ste končali z njegovim krožnikom v naročju, on pa s sladoledom pred televizijo, zato lahko naslednji dan pričakujete reprizo. Otroci so namreč bitja navad, še posebej sladkih, kar vemo vsi, ki imamo nutello na najvišji polici v kuhinji.

#2 Zelenjava z zgodbo

Baje na svetu obstaja več kot 20.000 užitnih rastlin. Že manj kot 1 % od te številke vas avtomatično uvršča med kulinarično razgledano populacijo, zato spoznavanje okusnih zemeljskih plodov velja osvojiti že dovolj zgodaj, saj otrok, tako kot mi, zoba le tisto vrsto hrane, ki mu je bila prej primerno predstavljena. Več se boste pogovarjali o zdravih zelenih izdelkih, bolj bo otrok ta del kulinarične izkušnje razumel kot nekaj zanimivega.

#3 Sodelovanje pri nakupovanju

Otrok obožuje kontekst. Zato mu obroke vedno predstavite v luči določene izkušnje. Če bo z vami izbiral glave solate na tržnici, jo bo za mizo poskusil že iz čiste radovednosti. Pustite mu, da sam nabere nekaj plodov. Boste videli, kako pomembnega se bo počutil, ko vam bo v košaro tlačil več, kot ste sicer načrtovali, a pustite mu veselje.

#4 Miza naj ne postane bojno polje

Kuhate doma? Odlično, potem vključite svojega potomca v pripravo hrane in mu tako približajte radosti domače kuhinje. Če se kljub temu česa ne mizi ne dotakne, ne spreminjajte tega v dramo, predvsem pa ne grozite, da ga bodo odnesli cigani ali pa, da bo shiral in uvenel, kot je bila to navada pred desetletji.

#5 Ne kamuflirajte. Otroci niso neumni.

Verjetno se vam zdi zabavno, ko cvetačo pomočite v kompot in mu rečete, da je to v resnici sladko jabolko, a na to finto ga boste (morda) dobili le enkrat. Bodite iskreni do otrok, sicer vas bo taista cvetača v kompotu pričakala 40 let pozneje, ko bodo vloge ponovno zamenjane.

#6 Najprej postrezite z zelenjavo

Ko smo lačni, zbiramo manj. Zato sestradani deci najprej postrezite z zelenjavo, na goro ocvrtega krompirčka pa lahko navali, ko so pozobali vsaj za 3 žlice graha, nekaj korenja in za ugriz brokolija.

#7 Prekinite plesno animacijo

Bolj boste plesali in skakali okoli njih, več bodo jedli, kajne? Potem pa boste prišli v točko preloma, ko bodo jedli manj, vi pa boste plesali več. Preden dosežete raven Lord of the Dance plesnih gibov, raje uporabite drugo tehniko. Enostavno omenite, da ste slišali, kako njegov najljubši prijateljček iz vrtca jé vso zelenjavo. Tudi špinačo. To povejte zelo mirno, nato pa uživajte v učinkih vpliva, ki ga poznamo pod imenom skupinski pritisk (peer pressure).

#8 Bodite vzor

Vsi napori bodo zaman, če boste malemu stregli zelenjavni vrt, medtem ko se boste sami basali s hamburgerji in odmrznjenimi picami. Zato to počnite na skrivaj, kadar vaših potomcev ni zraven, seveda z občutkom slabe vesti, ki pa ga lahko popravite takoj naslednji dan s kakšno fino zelenjavno župo.