Že komaj čakate na naslednji odmevni žogobrc? Potem naj vas najprej opozorimo, da boste lahko na A1 spremljali kar štiri nogometne lige velike evropske peterice. Prihajajo: španska La Liga, italijanska Serie A, francoska Ligue 1 in nemška Bundesliga. OMG? Ja, precej OMG. Navijaški vzkliki začnejo odmevati že 13. avgusta, da boste pripravljeni, pa hitro skočite še na A1 nogometno stran.

Zgodovina najbolj priljubljenega športa na svetu je točno tako pestra, kot si lahko predstavljate. Od zloglasnega prekrška igranja z roko Diega Maradone do tragedije v Hillsboroughu – zgodovina nogometa je prepredena z zgodbami, po katerih bi lahko posneli nešteto filmov. Kaj pa tiste najbolj bizarne zgodbe, ki so morda ostale nekoliko spregledane? Zbrali smo jih 6 in – verjeli ali ne – vse so resnične.

Oglasno mesto

Vrtoglavi rezultat

Kako zelo ste seznanjeni z dogajanjem v 4. argentinski nogometni ligi? Najbrž ni v vašem prednostnem športnem interesu. Zato se za trenutek ustavimo v sezoni 2009/10, ko se je pripetila tekma med ekipama Juventud Alianza in General Paz Juniors. Po dveh polčasih in podaljških se je števec golov ustavil na rezultatu 3 : 3. Sledile so enajstmetrovke. In z njimi najvišji zabeležen rezultat, po katerem je ekipa Juniorsev zmagala 21 : 20.

Od vseh strelov na gol je 'zgrešil' le en – strel Ruiza za Alianzo je vratar uspešno branil. Preostalih 40 strelov je končalo v mreži.

Minuta molka … zaman

Malce sramoten dogodek za nogometno moštvo Congleton iz lige HFS Loans se je pripetil leta 1993, ko je ekipa tekmo začela z minuto molka, s katero so se želeli pokloniti najstarejšemu oboževalcu moštva, ki naj bi preminil le nekaj dni pred tekmo.

A kot kaže, ekipa Congleton ni imela preverjenih informacij, saj je med to minuto molka na prizorišče prišel – njihov najstarejši oboževalec. Precej živ in precej presenečen, da igralci molčijo njemu v spomin. Nato je pa le preprosto odsedel preostanek svoje minute molka.

Njegovi štirje zadetki

Štirje goli na eni tekmi? Vsak igralec bi bil ponosen, kajne? Chrisu Nichollu iz ekipe Astona Villa pa ta serija zadetkov na tekmi proti Leicester Cityju, zdaj že davnega 20. marca 1976, ni pomenila osebne zmage. Dva od teh štirih golov je namreč zabil – v mrežo lastne ekipe. Končni rezultat torej 2 : 2.

Chris Nicholl
Danes 74-letni Chris Nicholl še vedno z veseljem spremlja nogometne tekme v živo

Sosledje golov je bilo sledeče: avtogol, potem gol za izenačenje, pa spet avtogol in končno zadnji gol za remi. Danes 74-letni Nicholl se z nasmehom spominja te tekme. Na intervjuju je takole opisal dogodek s tekme: "Tretji gol, drugi za Leicester, je bil vrhunski. Najboljši gol, kar sem jih zabil. Šus z glavo. Noben vratar ne bi tega ubranil. K sreči je potem moj četrti gol izenačil za Villo, kar je bilo olajšanje. Po koncu tekme sem sodnika prosil, ali mi lahko da žogo v spomin. 'Ne,' je rekel sodnik, 'to je moja zadnja tekma in hočem obdržati žogo.' Tipična moja sreča. Moj prvi niz štirih golov, pa niti žoge nisem smel obdržati."

Ekipi, ki potrebujeta premor

Na Siciliji najdemo nogometno ligo sicilijanskih otokov, ki je uradno najmanjša nogometna liga na svetu – vključuje namreč le dve ekipi: Garrison Gunners in Woolpack Wanderers. Vsak teden se ti ekipi pomerita na zelenici, da se odloči, kdo bo šampion naslednje sezone.

Od sredine novembra pa do konca marca se tako ti dve ekipi pomerita tudi po 17-krat na sezono.

Ekipa
Garrison Gunners in Woolpack Wanderers se na zelenici pomerita tudi po 17-krat na sezono
Oglasno mesto

Mesnati nakupi igralcev

Vemo, da moštva za igralce včasih plačajo astronomske cene. Včasih pa so te cene nekoliko bolj bizarne. Leta 1998, ko je moštvo Jiul Petrosani moštvu Valcea prodalo romunskega igralca Iona Raduja, zanj niso plačali tipične cene. Ion je bil namreč prodan za 500 kilogramov svinjine (kar je bilo, v času prodaje, približno 2.000 evrov). Predsednik kluba Jiul Petrosani je ob transferju povedal, da bodo meso prodali, z denarjem pa pokrili plače preostalih igralcev. Ja, množina.

Ta zgodba, ki kroži še danes, je svojo interpretacijo doživela tudi ob špekulacijah, da naj bi Cristiano Ronaldo za okoli 116 milijonov evrov prestopil v bogati klub Paris St. Germain. Nekateri športni mediji so se pozabavali, da bi po principu Jiula Petrosanija za Ronalda plačali 29 milijonov kilogramov svinjine. Kar je, če je matematika športnih novinarjev točna, menda okoli 630.000 prašičev.

Plodna stava

Bilo je leta 2006, ko je Adrian Hayward vplačal precej nenavadno stavo – za slabih 450 evrov je stavil, da bo nekdanji igralec Liverpoola Xabi Alonso zadel gol s sredine igrišča. Možnosti, da bi se to zgodilo, se zelo majhne – razmerje zadetkov pri strelih s sredine igrišča je 1 proti 125. A glej za zlomka, na koncu se je zgodilo prav to. Xabi je nažgal žogo proti golu s sredine igrišča in – zadel! Adrian je bil v trenutku bogatejši za približno 40.000 evrov.

Fotografije: Profimedia