Slovenija se bo letos drugič udeležila tekmovanja European Cybersecurity Challenge (ECSC), ki bo sredi septembra na Dunaju. Tekmovanje ECSC je pobuda Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA), katere cilj je spodbujati talente na področju kibernetske varnosti po vsej Evropi in povezati posameznike z visokim potencialom z vodilnimi organizacijami v industriji. Sodelujejo predstavniki 26 evropskih držav, svojo »deseterico mladih hekerjev« ima tudi Slovenija.

»S tekmovanjem se želi spodbujati nadarjene mlade strokovnjake za informacijsko tehnologijo že v zgodnji fazi njihovega razvoja, kar jim bo omogočilo, da bodo lahko kasneje uspešni kot nujno potrebni strokovnjaki v globalnih organizacijah,« je zapisano na spletni strani Kibertalent, kjer so se posamezniki lahko prijavili na »domače tekmovalno sito«.

A1
Reprezentanca Cyberteam

Prepoznavanje talentov na področju kibernetske varnosti in spodbujanje njihove poklicne poti je izjemnega pomena za sleherno državo. Cilj ECSC je ustvariti platformo, kjer se lahko nadarjeni mladi strokovnjaki za IT povežejo in izmenjujejo ideje neposredno s potencialnimi delodajalci, tako iz vrst javnih organizacij, zasebnih podjetjih, akademskih krogov kot raziskovalnih organizacij.

Lani je v okviru priprav na ECSC več kot 17.000 mladih talentov iz vse Evrope sodelovalo pri nacionalnih izzivih na področju kibernetske varnosti, ki so jih pripravile lokalne organizacije, skupaj z velikim finalom v Pragi na Češkem. Tam so se tekmovalci pomerili v reševanju nalog s področja spletne varnosti, mobilne varnosti, kripto ugank, povratnega inženiringa in forenzike. Podoben program jih čaka tudi letos. Letošnje tekmovanje se bo, kot rečeno, odvijalo v Avstriji pod pokroviteljstvom Skupine A1 Telekom Austria in A1 Slovenija.

A1
Blaž Osrajnik, vodja portfelja novih poslovnih priložnosti v A1 Slovenija

Pod okriljem Urada vlade za informacijsko varnost so organizatorji pripravili t. i. bootcamp za dijake in študente v Portorožu, kjer so mentorji udeležencem predali svoje znanje in izkušnje ter jim predstavili različne oblike napadov in obramb informacijskih sistemov. Po tednu dni priprav je sledil zaključni izbor desetih posameznikov, za katere bomo držali pesti na Dunaju.

Naslovna fotografija: Profimedia