Močnejše osrčje za osnovne modele

V prehodu iz trinajstice v štirinajstico se pametni Apple telefon še vedno poganja z njihovim bioničnim A15 čipom, le da je zdaj cenovno lahkotnejši iPhone 14 prevzel kar grafično osrčje prej najmočnejšega iPhone 13 Pro. To pomeni, da tudi s cenejšo varianto dobite dodatno GPU sredico (iz 4 na 5), poskok v dodatnem spominu iz 4GB na 6GB pa le še dodatno zagotovi hitrejše procesiranje tudi najzahtevnejših grafičnih podvigov.

S tem se iPhone 14 končno pomika bliže najmočnejšim mobilnim telefonom na trgu in postaja odlična izbira za vse, ki želijo na 6.1-palčnem OLED zaslonu gnati najsodobnejše mobilne igre, uživati v pretočnih vsebinah na najvišjih ločljivostih ali svojo produktivnost opremiti z najbolj zahtevnimi aplikacijami.

Ob tem moramo priznati, da nas svet mobilnih iger vedno bolj premamlja, saj naslovi iz leta v leto postajajo grafično bolj impresivni, vsebine bolj kompleksne, večigralski načini pa že zelo podobni izkušnji, ki jo sicer dobimo na PCju ali konzolah.

Izpopolnjen notranji dizajn

Na zunaj je morda iPhone 14 identičen predhodniku, kar je razočaralo vse, ki so z novo iteracijo pričakovali bolj drastične nadgradnje zunanjega videza, a to ne pomeni, da se ni spremenilo popolnoma nič. Manjše optimizacije so doletele predvsem obliko notranjosti, da se telefon med najbolj zahtevno uporabo lažje hladi. Ob vsakodnevni uporabi drsanja po Instagramu in prebiranju elektronske pošte se to sicer ne bo kaj dosti poznalo, če mobilni telefon radi koristite za bolj zahtevne aktivnosti, pa si boste z njim zdaj nekoliko težje greli roke (bo pa zato manj možnosti za 'štekanje' ali celo pregrevanje).

Poudarek na varnosti

Kjer iPhone 14 uvaja največ sprememb, je zagotovo na področju varnosti. Če vam izkušnje, instinkti ali horoskopi namigujejo, da morate svojo nerodnost čim bolj uravnotežiti z varnostnimi ukrepi, vas bo razveselil podatek, da se kup izboljšanih senzorjev v iPhone 14 združuje v t.i. Crash Detection – zaznavanje nesreč in padcev.

Senzorji zaznavajo raznolike nenadne spremembe, značilne za padce, prometne nesreče in druge nezgode, kjer lahko utrpimo telesne poškodbe in v danih situacijah telefon povpraša: »Ste v redu?« Če ne odgovorite, telefon po minuti ali dveh samodejno pokliče na pomoč. Ta funkcija sicer ni nova, je pa zdaj precej bolj optimizirana in s tem predvsem bolj zanesljiva.

SOS preko satelita

Druga varnostna opcija, ki jo prinaša iPhone 14, pa je t.i. SOS prek satelita. SOS klic s pritiskom na stransko tipko je bil sicer že del preteklih iPhone generacij, tokrat pa je komunikacija prenesena na satelit, tako da deluje tudi sredi džungle, na samotnih otokih, v vinogradnih na obrobju Jagodij in drugih ekosistemih brez signala. Vaša avanturistična duša bo s tem bolj pomirjena, sploh, če ste med raziskovanjem nagnjeni k spotikanju in padanju.

Apple iPhone 14

Za odtenek boljša kamera

Glavno kamero si je osnovni model iPhone 14 sposodil kar od najmočnejšega iPhone 13 Pro in tako tudi v cenovno dostopnejšo različico umestil večji senzor, boljšo lečo in s tem dostopnost do res vrhunskih fotografij. Izboljšana je tudi prednja 'selfie' kamera, predvsem pa se kaže napredek v programskem delu upravljanja s kamerami. Med drugim je zdaj prisoten t.i. Photonic Engine, softverski trik, ki močno izboljša fotografiranje v situacijah s slabo osvetlitvijo – ravno prav za čas, ko dnevi postajajo rekordno kratki.

Koga bo iPhone 14 najbolj navdušil?

Če ta članek prebirate na iPhone 13, vam iPhone 14 v žep ne bo pospravil zadostne nadgradnje, da bi si lahko že eno leto kasneje upravičili strošek novega mobilnega telefona. Zgodba pa je povsem drugačna, če še vedno božate iPhone 11 ali celo kakšno starejšo varianto. V tem primeru bo iPhone 14 predstavljal izdaten preskok tako v kakovosti zaslona in kamere, kot tudi v hitrosti delovanja in vzdržljivosti baterije, s tem pa se vsekakor upravičeno ponudil za vašo naslednjo investicijo.