#1 My Octopus Teacher (Netflix)

Začnimo kar z najbolj udarnim. Presunljiva čustveno in intelektualno nabita zgodba o človeku, ki svoj mir išče v globinah oceana in hobotnici, ki svoj mir (večinoma pred morskimi psi) išče v skalnatih kotičkih globin. Film preseže klasično znanstveno objektivno metodo raziskovanja življa in se tako metaforično kot dobesedno poda v globlje vode, kjer se odvija posebna dinamika igre, radovednosti in zaupanja. My Octopus Teacher je eden redkih poskusov iskrenega in spoštljivega razumevanja živali, v katerem vidimo človeka, ki ponižno vstopa v naravo, brez nadležne želje, da bi si jo podjarmil. Ali pa si jo formatiral na naslednji krožnik.

Po ogledu: Nikoli več ne boste naročili hobotnice v solati.  

Oglasno mesto

#2 Night on Earth (Netflix)

Pozabite spacane zelene prikaze nočnega življenja v stepah in savanah, posnetih z infrardečo kamero, in pozdravite novo tehnologijo. Ste si kdaj predstavljali, da lahko opazujete nočne aktivnosti savanskega življa v vsej ostrini in barvah? Mi tudi ne! Nova tehnologija nizkosvetlobnih kamer (ob pomoči bledikave lune) omogoča prav to. Šest epizod osvetli nočna rajanja slonov, opic, zveri, netopirjev in žab.

Po ogledu: Žal vam bo, da ima človeški vid tako zelo omejen spekter. Prav tako pa se ne boste nehali spraševati, ali vaš maček ponoči res vidi tako dobro, kot prikazuje dokumentarec?

#3 Spaceship Earth (Amazon Prime Video)

Tole je prava poslastica za vse ljubitelje družbenih eksperimentov. Predstavljajte si, da je planet, na katerem živite, označen kot Biosfera 1. Zdaj pa si zamislite, da pogoje življenja na tem planetu poustvarite v hermetično zaprtem sistemu s kupolastim bivališčem in rastlinjaki. In to kupolo poimenujete Biosfera 2. Zakaj? Da se lahko pretvarjate, da živite ločeno od planeta. In ker vašo idejo kupi milijarder, si v Biosferi 2 postavite še pravi koralni greben, nekaj puščave in tropski gozd. Planet v malem, torej. Nato pa s sedmimi avanturisti za nekaj let vstopite v to umetno biosfersko karanteno. Ne recite, da vas ne zanima, kako se odvija zgodba v tej nenavadni koloniji!

Po ogledu: Misije na Mars boste za vedno pospravili v polje znanstvene fantastike. Prav tako si boste oddahnili, ko bodo znanstveniki povedali, da takšnih misij še nekaj časa ne gre pričakovati. Vsekakor boste tudi bolj cenili domači planet in odprtost, ki vam je na voljo, pa čeprav to odprtost uprizarja le bližnja Šmarka.

#4 The Planets (2019, BBCi Player)

4,5 milijarde let stara zgodba o našem osončju, zapakirana v pet epizod in prevlečena z odkritji, ki jih niza sam profesor fizike Brian Cox. Če vas visoke znanstvene poverilnice ne ganejo, nič hudega. Kar vas bo dokončno sezulo, sta namreč vrhunska računalniška grafika in animacija, ki stoji za prikazom te veličastne zgodbe o planetih, ki zaradi milijon razlogov (preblizu Sonca, predaleč Sonca, prehitro se vrtijo, prepočasi se vrtijo …) žal nikoli ne bodo tako gostoljubni kot Zemlja. In kdaj veste, da vstopate v izjemno serijo? Ko vam prvo epizodo scenaristi odprejo s supergalaktičnim The Void skupine Muse.

Po ogledu: Ko nam takole prikažejo stvaritev osončja, ne moremo mimo občutka hvaležnosti, da smo se kljub vsakodnevnim tegobam in za naš okus malo premočni gravitaciji ravno mi znašli na tem planetu.

Naslovna fotografija: Profimedia