Pearl Harbor

Pearl Harbor
"Stari, tole je videti kot vojna. Ali pa razprodaje."

Izjava: "Mislim, da se je ravnokar začela druga svetovna vojna!"

Polkovnik Danny Walker (Josh Hartnett) v filmu Pearl Harbor na tisti usodni dan, 7. decembra 1941, dvigne telefon in s temi besedami javi, da so Japonci napadli ameriško pomorsko bazo na Havajih. Če ste kdaj razmišljali, kdo je imel tako širok pregled nad dogajanjem, da je vojno lahko opredelil že po enem napadu, vam Hollywood ponudi jasen odgovor.

Hitri in drzni (The Fast and the Furious)

Fast and Furious
"Je tole nov scenarij?" - "Da." - "Cringe odstotek?" - "Čez prst? 95%."

Izjava: "Življenje živim četrt milje naenkrat."

Oh, Dom, ti neozdravljivi ljubitelj jekla in hitrosti. Življenje na prepihu izpušnih plinov očitno pomeni, da odkriješ drugačne metrične enote za svoj obstoj. Tole visokooktansko skrivnost nam je Dom (igra ga prvi biceps akcijskih filmov Vin Diesel) zaupal že v čisto prvem delu franšize in že od takrat si vsi želimo doseči to optimalno hitrost življenja.

Notting Hill

Notting Hill
"Prosim, ljubi me. Ali pa vsaj časti eno večerjo."

Izjava: "In ne pozabi … sem tudi samo dekle, ki stoji pred fantom in ga prosi, da jo ljubi."

Anna (Julia Roberts) v romantični komediji Notting Hill dejansko stoji pred fantom (igra ga Hugh Grant) in ga – tako kot je to očitno praksa povsod, razen v normalnem svetu – prosi, da jo ljubi. Kdaj ste pa vi nekoga prijazno prosili, da naj vas – za božjo voljo – ljubi?

Vojne zvezd: Napad klonov (Attack of the Clones)

Star Wars
"Kaj pa ti, Amidala? Kakšna čustva gojiš do peska?"

Izjava: "Ne maram peska. Je grob in hrapav in nadležen in pride vsepovsod. Ni tako kot tu. Tu je vse mehko in gladko."

Bodoči mojster Sile, bodoči Darth Vader, bodoči najzlobnež v galaksiji tam daleč, daleč stran je morda vešč v medgalaktičnih bojnih strategijah, ni pa ravno mojster besed. Ko je lepi princesi Amidali (Natalie Portman) želel razložiti, da mu je le zelo prijetno tu, na njenem domačem planetu v primerjavi s peščeno luknjo, od koder je prilezel, je to povedal na svoj način. Fant pač res ne mara peska.

Transformerji: Doba izumrtja (Transformers: Age of Extinction)

Transformers
"Prosim, pozirajte tako, da bodo vaši obrazi garancija za slab film."

Izjava: "Moj obraz je moja garancija."

Pri Transformerjih resda nismo pričakovali, da bomo zapeljani v filmsko različico literarnega nokturna, a tristo milijonov dolarjev težak proračun bi lahko plačal kakšnega bolj bistrega scenarista, da se ne bi spotikali ob takšne medklice, ki še najbolj spominjajo na akcijske TV-filme iz osemdesetih.

Somrak (Twilight)

Twilight
"Bella, si kje videla mojo štango?"

Izjava: "Lepa koža? To je koža morilca, Bella."

Ko se v vampirskem somraku zdrave pameti vodilni vampir Edward (Robert Pattinson) prvič zasveti kot z bleščicami posuta striptizeta, ki po polnem delavniku iz kluba stopi v novi beli dan, je vanj na smrt zaljubljena Bella (Kristen Stewart) seveda fascinirana. Tip je namreč videti kot emo kresnička in le katero dekle ne mara stvari, ki se svetijo! A se hitro izkaže, da svetlikajoča koža pri namrgodenem vampirju ne skriva kakšnih bolj veseljaških osebnostnih odtenkov.

Štiri poroke in pogreb (Four Weddings and a Funeral)

Four Weddings and a Funeral
"Lahko zdaj prosim ugasnete ta dež? Nisem računal na priložnostno utopitev."

Izjava: "Ali še vedno dežuje? Nisem opazila."

Ah, le kdo pa opazi hudourniški naliv, ki te skorajda odplakne s kadra, če pa pred tabo stoji romantično navdahnjeni Hugh Grant, svoj čas najbolj zaželen britanski dedec. Ljubezen je očitno tudi meteorološko slepa.

50 odtenkov temneje (50 Shades Darker)

50 Shades Darker
"Komaj čakam, da ti pokažem, česa vse me je naučila bivša."

Izjava: "Elena, naučila si me, kako fu**ti. Ana me je naučila, kako ljubiti."

Sortiranje romantičnih simpatij po življenjskih naukih na način maltretirajočega Christiana Greya (Jamie Dornan) iz sado-mazo trilogije 50 odtenkov sive, ki je med bičanjem in vezanjem odkril ljubezen. Tale seksualni padawan je očitno prerastel svojo učiteljico – in se ji tega ni bal povedati v obraz. Medtem ko je imel v žepu ključ do svoje popolnoma opremljene seksualne temnice.

Beležnica (Notebook)

Notebook
"Tudi jaz sem ptica!" - "Zakaj moraš vedno vse ponavljati za mano?"

Izjava: "Če si ti ptica, sem tudi jaz ptica."

Noah (Ryan Gosling), mogoče pa noben od vaju ni ptica? Ko gredo poetični nesmisli v romantičnih dramah v totalno abstraktne vode, se biologija poslovi.

Mindhunters

Mindhunters
"Ti, kaj pa če ga ustrelimo? A to bi delovalo?"

Izjava: "Našli smo njegovo šibkost … naboji."

Božek mili, kaj ste pa preizkušali pred tem? Grobe opazke? Frače? Diplomatske pogovore? Saj govorimo o čisto povprečnem homo sapiens morilcu, kajne? Trenutno je naša vrsta še vedno precej neodporna proti izstrelkom, tako da upamo, da to ni hipoteza, ki jo morajo na novo potrditi po vsakem FBI-treningu.

Plačanci 2 (The Expendables 2)

The Expendables
"Pridite, da vas pobrijem kot ovce ... aja, a v scenariju piše 'pobijem'?"

Izjava: "Me hočeš ubiti kot človek? Ali me hočeš ubiti kot ovca?"

Jean Claude Van Damme je mojstrsko izničil vse svoje kredibilnosti glavnega zlobneža, ko je Sylvestra Stallona pred finalnim obračunom takole pobaral o njegovih borbenih pristopih. Ne vemo sicer, kakšne morilske težnje imajo ovce v Belgiji, a računamo, da so vsaj tako pohlevne kot v Sloveniji, tako da ni čisto jasno, kakšno intenziteto smrti si je dejansko zaželel.

Hard to Kill

Hard to Kill
"Ne pozabi na bančno kartico."

Izjava: "Peljal te bom v banko, senator. V banko krvi!"

Okej, nekaj je res izgubljeno v prevodu, ampak naj vam naslikamo celotno sceno. Detektiv (igra ga neprebojni Steven Seagal) deluje pod krinko in posname pogovor, v katerem skrivnostna oseba izda svoja kriminalna dejanja. Detektiva potem napadejo mafijski aufbiksarji in ga tako nalomijo, da konča v komi.

Osem let (!) pozneje se detektiv zbudi iz kome in enostavno odkoraka iz bolnišnice, ker mišična atrofija in psihološke travme osemletne odsotnosti ne pozebejo kalibra, kakršen je naš aikido detektiv. Doma prižge televizijo in takoj, ko sliši možakarjev glas, to sproži spomine na skrivnostnega moškega, na kriminalno dejanje in na posnetek. Bistroumni Seagal nemudoma sestavi skupaj manjkajoče delce in jih pospremi s tem čudovitim bojnim klicem. Je kdo v Hollywoodu že kdaj izrekel kaj bolj cringe, kaj bolj motečega, kaj slabše zamišljenega?

Fotografije: Profimedia