Oglasno mesto

Fear Street (2021)

Kje: Netflix
Kaj: Trilogija, ki predstavi različne podvrste grozljivk, da vas je lahko v isti noči strah na več načinov

Obstaja knjižna serija Fear Street, po kateri je zdaj nastala filmska trilogija, ki je pred časom v paketu udarila na Netflix. Zakaj bi leta in leta gradil franšizo, če jo lahko postaviš čez noč? Vse tri filme so posneli drugega za drugim, popeljejo pa nas v tri različna obdobja – prvi del se dogaja leta 1994, drugi del leta 1978 in tretji del leta 1966. FImi se razvijajo kot trije različni podžanri grozljivke. Prvi del se gleda kot najstniški šoker v slogu serije Krik, drugi del se gleda kot serijska klavnica v slogu filmov Petek 13, tretji del pa se gleda kot zgodovinska drama o boju za preživetje.
Novi strašljivosti: 4/5

Suspiria (2018)

Kje: Amazon Prime Video
Kaj: Grozljivka z nadnaravnimi elementi, posneta po navdihu istoimenskega italijanskega filma iz leta 1977

Čedna Dakota Johnson iz Amerike se vpiše na prestižno plesno akademijo v Berlinu in konča v gnezdu čarovnic. Ob njej je še nekaj slastnih hollywoodskih imen, med drugim Tilda Swinton v kar dveh vlogah (ena od teh moška) in vedno simpatična Chloë Grace Moretz. Vizualno impresivna grozljivka, ki se sicer oddaljuje od barvitega originala in zdaj stavi na bolj zimske tone, ki pa zna koga zmotiti s svojimi zgodovinsko-političnimi namigovanji. Je pa v filmu tudi ogromno čudovito koreografiranega plesa, če vam vrteče in poskakujoče plesalke predstavljajo dodatno motivacijo za ogled.
Nivo strašljivosti: 2/5 

10 Cloverfield Lane (2016)

Kje: Amazon Prime Video
Kaj: Znanstvenofantastična psihološka grozljivka, ki se je zaprla v podzemno zaklonišče

Howard in Michelle se po spletu naključij znajdeta v podzemnem zaklonišču. Zunaj se je nekaj zgodilo. Howard ne ve, kaj, stavi pa, da so krivi Rusi ali pa marsovci. V vsakem primeru je zanju bolje, da ostaneta neprodušno zaprta pred zunanjo grozo in upata, da karkoli se že zunaj dogaja, mine. Ampak Michelle ni čisto prepričana, da tale štorija drži vodo. Kaj pa, če se dejanska groza odvija kar v zaklonišču samem? Howarda igra fantastični John Goodman, Michelle pa je prevzela Mary Elizabeth Winstead. Ne ravno film, ki bi ga priporočili ljudem z nagnjenostjo h klavstrofobiji.
Nivo strašljivosti: 4/5

The Girl Who Killed her Parents (2021)

Kje: Amazon Prime Video
Kaj: Psihološki triler z naslovom, ki ne pušča nobenih dvomov, posnet po resničnih dogodkih

Ni ravno grozljivka v pravem pomenu besede, je pa grozljiv dogodek, po katerem je film posnet. Zgodba je postavljena na dejanskih pričevanjih, a to ni dokumentarec, le malce štorasto posnet film o umoru, ki je pred leti pretresel Brazilijo. Začne se v noči dejanskega incidenta, preskoči na dan sojenja in se od tam potem vrača v rekonstrukcijo celotnega dogodka. Tako nam lepo razloži, kdaj in kako se je družinska idila spremenila v totalno nočno moro. Zna biti, da boste po ogledu filma svoje mulce začeli čez noč zaklepati v njihove sobe.
Nivo strašljivost: 2/5

Zora živih mrtvecev (Dawn of the Dead, 2004)

Kje: HBO
Kaj: Apokaliptična interpretacija potrošništva

Nekatere grozljivke so pač zlati standard strašljivega, zato nas je navdušilo, da so prav za ta čas v knjižnico HBO dodali ikonični zombijevski film, ki je oživel tradicijo legendarnih filmov o živih mrtvecih Georga A. Romera. Zombiji so nepogrešljive podobe groze, vsestranski simbol podrejenosti, konformizma in tudi potrošništva. Režiser Zack Snyder se je za to reinkarnacijo klasike odločil, da jo popelje bliže sodobnemu občinstvu, tako da je film prežet z veliko več akcije, kot smo je bili vajeni v Romerovih originalih, a trpki komentar o krhkosti našega družbenega reda in požiranju individualizma v luči masivnega potrošništva ostaja zelo jasen. Tudi tako, da se del filma odvija kar v nakupovalnem središču.
Nivo strašljivosti: 3/5

Vidim te (I See You, 2019)

Kje: HBO
Kaj: Napeta grozljivka s šokantnim preobratom

Desetletni Justin Whitter je ugrabljen med kolesarjenjem po parku. Na kraju ugrabitve najdejo zelen žepni nožek, kar ugrabitev poveže s serijo preteklih ugrabitev, za katere pa so že pred leti nekoga obsodili. Ko se nato nenadoma začnejo v hiši vodilnega detektiva na primeru dogajati nenavadne stvari – zmanjkuje pribor, izginjajo slike iz okvirjev, ženi detektiva pa popravljavec oken pove, da ga je v hišo spustila njuna hčerka, čeprav nimata hčerke – zgodba začne dobivati nenavaden podton, ki se kmalu razvije v šokanten preobrat. Preobrat, ki bo kmalu imel grozovite posledice.
Nivo strašljivosti: 5/5

Trilogija Krik (Scream, 1996)

Kje: HBO
Kaj: Kultna slasher klasika, ki je med nočjo čarovnic vsaj tako obvezna kot Sam doma med božičnimi prazniki

Koliko let je minilo, odkar ste nazadnje pogledali tole slastno slasher trilogijo? Najbrž dovolj, da bi si jo lahko pogledali še enkrat in s tem tudi še enkrat ugotovili, kako prebrisan je v resnici ta film. Grozljivka, ki se norčuje iz same sebe, je hitro postala nujni inventar pri vseh ljubiteljih krvavih zgodb, za tokratno noč čarovnic pa jo lahko podoživite na HBO.
Nivo strašljivosti: 3/5

Night Teeth (2021)

Kje: Netflix
Kaj: Vampirski triler s kopico nadpovprečno privlačnih igralcev in igralk

Odlična izbira za matinejo na noč čarovnic. Nekaj, kjer lahko zraven srebate ogrevalne koktajle, izpopolnite naličeno masko ali mimogrede koordinirate še bližajočo se zabavo. Kaj dosti pozornosti za tole ne bo potrebne, ker je celotna zgodba strašansko predvidljiva. A jo zasedba vseeno dobro izpelje – navkljub mladosti in neizkušenosti so liki nadvse všečni, kadri pa zelo dobro posneti. In ker so vampirji simbolično ultimativni erotični greh, saj vendarle ponudijo smrtonosni ugriz, t. i. poljub smrti, je tole tudi dober izbor, če boste na noč čarovnic izbrali Netflix za tretji zmenek. Ne pozabite – ob vampirjih se pije rdeče vino (in ja, minister za zdravje opozarja, da uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!)
Nivo strašljivosti: 2/5

Za družinsko noč čarovnic

Nightbooks (2021)

Kje: Netflix
Kaj: Temačna fantazija z vrhunsko produkcijo

Tudi otroci imajo menda svoje grozljive pripovedke. Ena teh je knjižna zbirka Nightbooks, po kateri so letos posneli nadvse impresiven mladinski film, v katerem boste uživali tudi starši. Premisa je enostavna, a nadvse zanimiva – Alex, mladi ljubitelj strašljivih pripovedk, si mora vsako noč izmisliti novo grozljivo štorijo ali pa bo s svojim novim prijateljem za vselej ostal ujet v magičnem stanovanju zlobne čarovnice. Če tole lahko nekako obrnete na strah pred nepospravljeno sobo ali nedokončano domačo nalogo, boste imeli mir vsaj do naslednje noči čarovnic.

Goosebumps 2: Hauted Halloween (2018)

Kje: Netflix
Kaj: Strašljiva komedija s fantazijskimi elementi

Ne vemo, ali vas strašijo podobne grozljive entitete kot nas, ampak če obstaja ena stvar, ki nam požene mravljince po hrbtenici, so to lutke, ki oživijo. In Goosebumps ima vsekakor primeren naslov, saj smo se kar naježili, ko smo ugotovili, da osrednja junaka z antičnim tekstom pomotoma oživita ventrilokvistovo lutko. A je to le začetek te divje nočne more, saj ta nesreča posledično povzroči oživitev še številnih drugih pošasti iz franšize Goosebumps, kar na noč čarovnic povzroči val totalnega uničenja. Ampak, starši, brez skrbi – te pošasti so še vedno bolj ljubke od pošasti, ki jih srečujemo v realnem življenju.

Naslovna fotografija: Profimedia