O A1 Slovenija

A1 Slovenija pomaga čebelam v mestu

( 21.05.2018 )

20. maja smo obeležili prvi svetovni dan čebel, brez katerih življenje ne bi obstajalo. Zato se že nekaj dni po celotni Sloveniji sliši prijetno brenčanje. Marljivim črno-rumenim bitjem so namenili pozornost tudi v A1 Slovenija, kjer čebele razumejo in spoštujejo. Posebno pozornost posvečajo urbanim čebelam, saj štiri čebelje družine že leto dni domujejo na strehi poslovne stavbe A1 v Ljubljani. Ob svetovnem dnevu čebel so pripravili nekaj aktivnosti v želji, da bi najbolj pridnim delavkam med živalmi skupaj z meščani olajšali bivanje v prestolnici in javnost ozavestili o njihovem pomenu.

Ste vedeli, da so čebele v mestu varnejše, saj so manj izpostavljene pesticidom? In da ima med čebel v mestu zaradi raznolikosti njihove paše do 10-krat bolj pestro sestavo kot med od drugod? Ste že slišali, da urbano čebelarstvo v Ljubljani predstavlja več kot tri odstotke celotne čebelarske panoge in da je tretjina svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel? V preteklem tednu so v svetlobnih vitrinah na Slovenski ulici v Ljubljani mimoidoči prebirali dejstva iz življenja čebel v mestu. V A1 Slovenija so namreč ob svetovnem dnevu čebel podarili 3.500 medovitih lončnic, s katerimi so meščane pozvali, naj pomagajo čebelam v času pozne paše. V mestu se namreč čebele pozno poleti soočajo s pomanjkanjem paše. Na čebelje tegobe bodo znova opozorili s semeni za medovite rastline, ki jih bodo v začetku junija delili v A1 prodajnih mestih po Sloveniji.

S štirimi čebeljimi panji je A1 Slovenija postal tudi partner Čebelje poti v mestni občini Ljubljana, ki povezuje 34 članov. Gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebel v mestu. Za panje v A1 Slovenija je zadolžen hišni čebelar, ki poskrbi, da ima podjetje vsako leto na voljo odličen med. Za med, ki ga pridelujejo na svoji strehi, so prejeli srebrno priznanje na mednarodnem sejmu AGRA.

Odslej pa bo hišni čebelar skrbel tudi za svoje naslednike, in sicer v okviru interne pobude Postani urbani čebelar. Pod njegovim mentorstvom se bosta sodelavca iz A1 Slovenija Tilen Klarič in Uroš Omanovič z opravljanjem različnih nalog in izzivov izučila za urbanega čebelarja, na novi spletni publikaciji Mozaik pa bosta ustvarjala zbirko znanj o dejavnosti za vse, ki bi se tudi sami želeli ukvarjati z urbanim čebelarjenjem, a ne vedo, kje in kako začeti.

Čebele pa so pribrenčale tudi v pravljice za lahko noč Lahkonočnice in nastala je prva slovenska čebelja trilogija. Poleg tega, da gre za pravljico v treh delih, je njena posebnost tudi v interpretaciji – pravljica je posneta tako, da so vloge prvič razdeljene med pripovedovalce, ki preko pravljic za otroke izobražujejo o čebeljem življenju v mestu. Pravljice o čebeljih prigodah je ubesedila Tinka Bačič, doktorica biologije in predavateljica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, za interpretacijo pa so poskrbeli pripovedovalci iz Doma starejših občanov Fužine.

V A1 Slovenija poleg uporabnika v središče svojega delovanja postavljajo tudi čebele, ki so postale del njih in njihove kulture. Zato bodo v prihodnosti iskali nove priložnosti, da odnos do črno-rumenih bitji še nadgradijo.

 

 

NAZAJ