O A1 Slovenija

Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva!

( 03.09.2019 )


Lahkonočnice kot orodje za odkrivanje pisanega sveta čustev

Uspešno sodelovanje med projektom Lahkonočnice in Prvim programom Radia Slovenija se bo nadaljevalo tudi v letošnjem letu. Tudi tokrat bodo slovenske pravljice za otroke gostovale v tradicionalni četrtkovi oddaji nacionalnega radia »Lahko noč, otroci!«, ki so ji zaradi tematike dodali še podnaslov »In dobro jutro, čustva!«. Od 5. septembra dalje bomo pet zaporednih četrtkov lahko prisluhnili pravljicam, ki bodo staršem in skrbnikom služile kot izhodišče za pogovor o čustvih z njihovimi najmlajšimi. Zgodbe za lahko noč je napisalo pet slovenskih pravljičarjev - Nina Mav Hrovat, Ida Mlakar Črnič, Gaja Kos, Dim Zupan in Aksinja Kermauner, ki pri projektu sodelujejo prvič. Legendarnima dramskima igralcema Juriju Součku in Borisu Cavazzi, ki sta kratke pravljice za lahko noč interpretirala že v prejšnjih sezonah, se v tokratni ediciji pridružujejo še trije priljubljeni slovenski igralci Marijana Brecelj, Maja Končar in Janez Hočevar Rifle.

Družbena odgovornost je zapisana v poslanstvu podjetja A1, kjer posebno pozornost vselej namenjajo odnosom z uporabniki in širšo skupnostjo. Zato so se v tokratni ediciji Lahkonočnic odločili, da ustvarijo pravljice, ki spodbujajo pogovor o čustvih, ki ne malokrat izostane, ker ne vemo, kako bi pogovor začeli. Skozi posamezno zgodbico za lahko noč bodo otroci spoznali jezo, strah, žalost, sram in zavist. Otroci lahko prek pravljičnih likov izražajo svoje misli, izmenjujejo izkušnje z osebo, s katero poslušajo pravljico ter tako spoznavajo in se učijo različnih načinov razmišljanja, obnašanja in čustvovanja.

 »Pravljice, napisane posebej za gostovanje v oddaji 'Lahko noč, otroci!', so lahko odlično izhodišče za pogovor o čustvih. Ključnega pomena pri prepoznavanju in razumevanju čustev, je namreč pogovor, zato smo ustvarili serijo petih kratkih pravljic, ki otrokom pomagajo prepoznati, poimenovati in reševati čustvene situacije. S skrbno izbrano temo želimo poudariti njen pomen med zainteresirano javnostjo in hkrati ponuditi tudi rešitev. Staršem in vzgojiteljem pravljice lahko predstavljajo dobrodošlo orodje, za to sicer zelo abstraktno temo,« sta o seriji novih Lahkonočnic povedali Tatjana Kos in Nina Šiler iz A1 Slovenija.

Spored oddaj Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva!:

  • 5.9.: O miški, ki je oklofutala medveda / avtorica Aksinja Kermauner / interpretira Maja Končar / tema: jeza
  • 12.9.: Tihomir iz Strahomira / avtorica Ida Mlakar Črnič / interpretira Janez Hočevar Rifle / tema: strah
  • 19.9: Zbogom, Ostržek / avtor Dim Zupan / interpretira Boris Cavazza / tema: žalost
  • 26.9.: Ups in čokoladni dan / avtorica Gaja Kos / interpretira Marijana Brecelj / tema: sram
  • 3.10.: Rogačeva zmaga / avtorica Nina Mav Horvat / interpretira Jurij Souček / tema: zavist


Ustreznost pravljic je tudi tokrat potrdila dr. Tjaša Jakop z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ilustracije pa so prispevali Nina Kavzar, Polona Lovšin, Eva Mlinar, Marko Rop in Anja Držanič.
Novim Lahkonočnicam bomo ob četrtkih ob 19:45 prisluhnili v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa Radia Slovenija in na Facebook strani A1 Slovenija.

O projektu Lahkonočnice
Največja zbirka sodobnih slovenskih zvočnih pravljic Lahkonočnic, ki je brezplačno dostopna na Lahkonočnice.si, je do danes zabeležila že več kot 410.000 poslušanj. V zbirki 114 otroških pravljic za lahko noč sta dve zaživeli tudi kot risanki. Prva je luč sveta ugledala decembra lani, druga pa je najmlajše s prihodom razveselila na vrhuncu letošnjih poletnih počitnic; skupaj sta dosegli že več kot 170.000 ogledov. Vse aktivnosti znotraj projekta so dostopne na spletnem mestu Lahkonočnice.si.

NAZAJ