O A1 Slovenija

A1 Slovenija in 1. program Radia Slovenija otrokom pomagata razumeti odnose

( 31.08.2020 )

Razumevanje, spoštovanje in ljubeči odnosi do sorojencev, vrstnikov, vzgojiteljev in drugih so najboljša popotnica za življenje, ki jo lahko starši predajo svojim otrokom. Prav z namenom prepoznavanja različnih odnosov, ki jih doživljajo otroci v zgodnjem otroštvu, in spodbujanja pogovora o njih, sta A1 Slovenija in 1. program Radia Slovenija ponovno združila moči. Četrto leto zapored bo radijska oddaja Lahko noč, otroci! gostila sodobne slovenske pravljice Lahkonočnice, tokrat na temo odnosov. Serijo pravljic o odnosih, ki jih spletajo otroci, je prispevalo pet slovenskih pravljičarjev, v neposrednem radijskem in video prenosu pa jih bodo interpretirali znani dramski igralci starejše generacije. Lahkonočnice na 1. programu Radia Slovenije gostujejo pet četrtkovih večerov od 3. septembra dalje. 

Radijska oddaja Lahko noč, otroci! je del večernih ritualov slovenskih otrok že 55 let, pravljice pa so za otroke nepogrešljiv način spoznavanja zunanjega in notranjega sveta, pomemben vir znanja in pogosto pobuda za pogovor s starši. Medosebni odnosi, ki jih nagovarja letošnje gostovanje v oddaji Lahko noč, otroci! in njihovo razumevanje, so izjemnega pomena za otrokov razvoj, saj med drugim vplivajo na njegovo samozavest in mentalno zdravje, uspeh v šoli, sposobnost nenasilnega reševanja konfliktov ter vzpostavljanje dolgotrajnih in intimnih odnosov tudi kasneje.

Tokratna izvedba tematskih Lahkonočnic v vsaki od petih pravljic predstavi enega izmed pogostejših odnosov, v katere vstopajo otroci med 3. in 8. letom starosti – odnose s sorojenci, vrstniki, učitelji, sosedi in starejšimi – in ponudi rešitev, kako ta odnos vzpostaviti in vzdrževati. Tančico skrivnosti in dinamike različnih odnosov v pravljicah razkrivajo Ida Mlakar Črnič, Tomo Kočar, Boštjan Gorenc – Pižama, Dim Zupan in Damjana Kenda Hussu, v živo pa jih bodo interpretirali že stari prijatelji Lahkonočnic, Jožica Avbelj, Ljerka Belak, Milena Zupančič, Ivo Ban in Jurij Souček.

Odnosom, predvsem tistim z uporabniki in širšo skupnostjo, v svojem poslovanju in družbeno odgovornem delovanju veliko pozornosti posveča tudi A1 Slovenija. Med drugim s projekti, kot so sodobne slovenske pravljice Lahkonočnice, s katerimi povezuje generacije in staršem ponuja kakovostne vsebine za njihove otroke. »Povezovanje s sočlovekom in ustvarjanje različnih vrst odnosov je ena izmed pomembnejših veščin. V odnose, takšne in drugačne, stopamo že od malih nog. Ker pri njihovem oblikovanju nikoli nismo pasivni, ampak jih soustvarjajo, moramo temu nameniti veliko pozornosti. Letošnja serija zvočnih pravljic bo tako otrokom pomagala prepoznati, poimenovati in sklepati različne odnose, hkrati pa bo način za kakovostno preživljanje večerov v krogu družine,« je o seriji novih Lahkonočnic povedala Tatjana Kos iz A1 Slovenija.

Spored oddaj Lahko noč, otroci! s serijo pravljic o odnosih:

3. 9.: Iza, Mila in Plesoči osliček / avtorica Ida Mlakar Črnič / interpretira Jožica Avbelj / tema: odnos z učitelji

10. 9.: V coprniški šoli / avtor Tomo Kočar / interpretira Ljerka Belak / tema: odnos z vrstniki

17. 9: Duh groznega viteza Macolnika / avtor Boštjan Gorenc - Pižama / interpretira Jurij Souček / tema: odnos s sorojenci

24. 9.: Mrki / avtor Dim Zupan / interpretira Ivo Ban / tema: odnos s sosedi

1. 10.: Skrivnostni oklep / avtorica Damjana Kenda Hussu / interpretira Milena Zupančič / tema: odnos s starejšimi

Ustreznost pravljic je tudi tokrat potrdila dr. Tjaša Jakop z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ilustracije pa so prispevali Marta Bartolj, Nina Kovačič, Bojana Dimitrovski, Polona Lovšin in Nina Kazar. Novim Lahkonočnicam lahko prisluhnete vsak četrtek med 3. 9. in 1. 10. ob 19:45 v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa Radia Slovenija in na Facebook strani A1 Slovenija. 

 

 

NAZAJ