Obvestila in novosti

Lahkonočnice – pravljice za lahko noč

( 06.04.2018 )

Lahkonočnice so edinstven projekt, s katerim pri A1 s pomočjo sodobnih tehnologij povezujemo generacije. Ustvarjamo kakovostne sodobne zvočne slovenske pravljice, ki jih starši, skrbniki, vzgojitelji in drugi brez skrbi predvajajo otrokom. Prve otroške pravljice za lahko noč smo na Lahkonocnice.si objavili decembra 2016.

Pravljice za otroke ustvarja dvanajst pravljičarjev in devet ilustratorjev. Čarobni svet domišljije so v črke ujeli Ana Duša, Bina Žmavc Štampe, Boštjan Gorenc - Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Kokelj, Sebastijan Pregelj, Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X Gombač. Pravljično podobo pa so jim nadeli ilustratorji Alin Kostiov, Anja Držanič, Bojana Dimitrovski, Eva Mlinar, Maja Kastelic, Marko Rop, Milanka Fabjančič, Miha Hančič in Polona Lovšin.

Poseben čar pravljicam dodajo glasovi dedkov in babic. Projektu se je pridružilo 31 pripovedovalcev iz domov za starejše občane Fužine, Trebnje, Tezno in DU Postojna.

Verjamemo, da je uspešnost projekta povezana tudi z enostavnostjo poslušanja pravljic - samo en klik na telefonu ali tablici in že se skupaj z otroci znajdemo v pravljičnem svetu. Lahkonočnice so do danes postale najbolj priljubljene zvočne pravljice pri nas. Presegli smo 225.000 predvajanj/poslušanj, obiskali pravljične ure po knjižnicah v Ljubljani, sodelovali v kultni otroški oddaji Radia Prvi, ustvarili posebne Lahkonočnice, navdihnjene s stensko poslikavo v Pediatrični kliniki in Pravljično škatlo z receptom za ustvarjanje pravljic.

Z neprofitno organizacijo Nordic Art Initiative smo ustvarili prvo stensko poslikavo z obogateno resničnostjo v Sloveniji. Vizualna umetnost ustvarja prijazno in stimulativno okolje, ki pozitivno vpliva tako na otroke in njihove starše kot tudi na druge obiskovalce in bolnišnično osebje. Izjemen projekt smo nadgradili še z Lahkonočnicami - pravljičarji so po navdihu poslikave, ki na zaslonih telefonov oživi s pomočjo aplikacije LARA AR, napisali štiri prav posebne pravljice. Različne interpretacije ene poslikave tako bogatijo otroško domišljijo, vzpodbujajo kreativnost in predvsem krajšajo (pre)dolge dneve v bolnišničnih sobah. Stenska poslikava je namreč vidna z oken vseh bolnišničnih sob in dvorišča Pediatrične klinike. Pravljice pa so kadarkoli dostopne na Lahkonocnice.si.

Prvi program Radia Slovenija nas je povabil v radijsko oddajo za otroke z več kot 50-letno tradicijo. V oddaji »Lahko noč, otroci!« ste lahko prisluhnili petim Lahkonočnicam. Z žametnimi glasovi so najmlajše poslušalce v trden spanec zazibali priznani slovenski igralci Jurij Souček, Sandi Pavlin in Ljerka Belak. Neposredni prenos interpretacije pravljic ste lahko spremljali tako na radiu Prvi kot na Facebook strani A1.

Ker so zimski večeri kot naročeni za ustvarjanje, smo decembra ustvarili še Pravljično škatlo - recept za ustvarjanje pravljic, ki je zelo enostaven in domišljiji pušča odprto pot. S Pravljično škatlo želimo vzpodbujati radovednost in krepiti kreativnost otrok. Z njeno pomočjo lahko vsak izmed nas ustvari pravljico po svojem okusu in si z najbližjimi pričara čarobne trenutke. V decembrskem nagradnem natečaju na bibaleze.si je tako zmagala komaj 5-letna Neja, njeno pravljico pa smo objavili kot pravo pravcato Lahkonočnico.

Več informacij o projektu in ustvarjalcih najdete na Lahkonocnice.si, kjer boste kmalu lahko našli tudi nove slovenske pravljice.

NAZAJ

V zadnjem obdobju smo zaznali več poskusov pošiljanja nezaželenih sporočil in drugih poskusov zlorab preko sporočil SMS/MMS ali klicev, zato uporabnike opozarjamo, naj bodo previdni in ne odgovarjajo na nepoznane številke, zlasti tiste iz tujine, niti naj ne vračajo klicev. O zaznanih oblikah poskusov zlorab tudi obvešča nacionalni odzivni center SI-CERT.

Nova TV shema

Celotno prednastavljeno TV shemo in programske sklope, si lahko ogledate tukaj

Več Skrij