<span class="txt-white-desktop">Kako izbrati</br>kakovostna gesla in PIN kode?</span> <span class="txt-white-desktop">Kako izbrati</br>kakovostna gesla in PIN kode?</span>

Kako izbrati
kakovostna gesla in PIN kode?

Pri uporabi računalnikov, mobilnih telefonov in tablic je pomembno, da imamo dostop zavarovan s kakovostnimi gesli, tako da nepridipravi ne morejo dostopati do naših storitev, jih uporabiti, niti prodati naših zasebnih informacij.
 

Osnovna pravila pri izbiri gesel so:

  • geslo naj vsebuje čim več znakov (vsaj 12 znakov);
  • geslo naj vsebuje male in velike črke, številke in simbole,;
  • ne uporabljajte enega gesla za vse storitve – tako preprečite, da bi kdorkoli z ukradenim geslom lahko dostopal do vseh vaših spletnih storitev;
  • gesla naj ne vsebujejo podatkov, ki so neposredno povezani z vami (vaše ime, imena družinskih članov in hišnih ljubljenčkov, rojstni datumi …).

Pri spletnih storitvah, kot so Gmail, Facebook, Twitter ..., ki omogočajo dvojno preverjanje pristnosti oziroma preverjanje v dveh korakih, je to smiselno vklopiti. To pomeni, da moramo ob prvi prijavi z nove naprave poleg gesla vnesti dodaten podatek, ki ga dobimo v generatorju kod ali pa ga dobimo kot SMS na naš telefon.

Zelo previdni moramo biti pri sporočilih, ki jih prejmemo po elektronski pošti ali preko spletnih strani, ki zahtevajo vpis gesla. V naslovni vrstici moramo vedno preveriti, ali gre za pravo spletno stran, sicer podatkov za prijavo nikakor in nikamor ne vpisujemo.

Poleg gesel za storitve so pomembne tudi PIN kode za vklop telefonov ali uporabo bankomatov. Le-teh nikoli ne zapisujemo v osnovni obliki na hrbtno stran kartic in jih ne hranimo na listku skupaj s kartico, saj ob kraji denarnice nepridipravi prebrskajo njeno vsebino, in če najdejo zapisano štirimestno številko, zlahka sklepajo, da gre za PIN.

Kot napredna rešitev za težave z gesli se v zadnjem času uporabljajo programi za upravljanje z gesli. Gre za programe, ki generirajo kompleksna gesla za storitve in jih vpisujejo namesto uporabnika. Uporabnik mora samo vnesti osnovno geslo za vstop v program, za drugo pa poskrbi program.

Ker se kompleksna gesla varno izmenjujejo med vsemi našimi napravami, lahko s tovrstnimi programi poskrbimo za povečanje varnosti svojih podatkov.
Primer takega programa za upravljanje z gesli je na primer F-Secure KEY. Osnovna verzija programa je na voljo brezplačno, za sinhronizacijo med napravami (podpira okolja Windows, Mac, Android, iPhone/iPad) pa je potrebno kupiti različico Premium.

 

 

V A1 poslovnim uporabnikom nudimo vrsto naprednih poslovnih rešitev, s katerimi boste zavarovali svoje podatke ter hkrati poenostavili in pohitrili poslovanje svojega podjetja.