<span class="txt-white-desktop">5 načinov, kako zaznati kibernetične napade</span> <span class="txt-white-desktop">5 načinov, kako zaznati kibernetične napade</span>

5 načinov, kako zaznati kibernetične napade

Pet načinov za zaznavanje kibernetskih napadov

V zadnjih letih tveganje za kibernetske napade narašča, napadalci pa z razvojem tehnologije postajajo vse bolj prefinjeni. Da bi zmanjšali tveganje za kibernetski napad, morajo vsa podjetja in organizacije strogo upoštevati načela internetne varnosti.

Odkrivanje kibernetskih kršitev je v zadnjih nekaj letih tako pogosto, da je ob nujnosti in obsegu težave težko ohraniti mirno kri. Za večino organizacij problem še zdaleč ni rešen. Tradicionalna varnost več kot očitno ne rešuje problema. Čas, ki je potreben za zaznavanje aktivnega napadalca v omrežju, je v povprečju približno pet mesecev. To pomeni, da v večini primerov napadalec po pridobitvi dostopa do omrežja svoja dejanja lahko izvaja brez strahu, da ga bodo hitro odkrili.

Večine težav z računalnikom ne povzročajo hekerji. Pogosteje je težava v tem, da se je računalnik okužil z virusom, kar ga naredi izredno ranljivega za kibernetske napade. Zelo težko – če ne celo nemogoče – je ugotoviti, kdo je vdrl v vaš računalnik. Prav tako ni preprosto zaznati nekoga, ki v vaš računalnik vdira redno, ali tega, da je vaš računalnik okužen in ranljiv.

Kibernetski napadalci imajo pri izvajanju napadov različne cilje. Morda si bodo želeli prodati dragocene informacije na črnem trgu ali pa upajo, da bodo tako lahko hudo škodovali ugledu podjetja. Najverjetneje bo trajalo več mesecev, preden bo mogoče odpraviti nastalo škodo.

Prvi korak pri zaustavitvi mrežnih napadov je prepoznavanje znakov za težave. Predstavljamo vam pet načinov za zaznavanje kibernetskih napadov.

1. Preverite nepravilnosti pri prijavi

Eden od kazalnikov možnih napadov so vzorci dostopa ali prijave, ki niso geografsko skladni.

Vsak spletni promet ali poskus prijave v omrežju iz regij, v katerih organizacija ni dejavna, mora vzbuditi sum.

To je lahko napadalec, ki manipulira s podatki in do njih dostopa na daljavo. Zaposleni morajo biti nujno pozorni na prijave z IP-naslovov iz različnih regij ali držav v kratkem časovnem obdobju. To je namreč lahko dokaz kibernetskega napada z uporabo ukradenih poverilnic.

Drug pokazatelj nevarnosti je veliko število neuspešnih prijav, zlasti iz neobstoječih računov. To je lahko poskus kibernetskega napada prek napadalca, ki podatke o uporabniških poverilnicah kar ugiba.

Podjetja morajo tu upoštevati, da lahko zaposleni takšno analizo izvedejo le po ustreznem usposabljanju o vidikih varnosti omrežja. Imeti morajo tudi ustrezen dostop do sistemskih dnevnikov.

2. Sledite varnemu e-poštnemu protokolu

E-pošta je postala primarna metoda za kibernetske napade na podjetja. Ker je najšibkejši člen v katerem koli varnostnem sistemu osebje, kibernetski kriminalci uporabljajo e-poštna sporočila za osebni napad.

Kibernetski napadalci se pogosto predstavljajo kot legitimni stiki in osebe, s čimer osebje zvabijo k hitremu kliku na nevarno povezavo.

Zaposleni lahko pomagajo odkriti poskus lažnega predstavljanja tako, da so pozorni na e-pošto iz neidentificiranih virov.

Posebno pozornost je treba nameniti e-poštnim sporočilom, ki vsebujejo priloge ali hiperpovezave, zaposleni pa se ne smejo nikoli odzvati na takšna sporočila ali odpreti priponk, dokler ne preverijo virov. Kibernetski napad z zlonamerno programsko opremo lahko ogrozi podatke ali celo omogoči njihovo krajo.

3. Razširite izobraževanje o kibernetski varnosti za mobilne naprave

Vedno bolj razširjena uporaba pametnih telefonov, prenosnih in tabličnih računalnikov ter drugih mobilnih naprav je vzrok za naraščajoče število kibernetskih napadov.

Čeprav mobilne naprave izboljšujejo produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih, prinašajo tudi tveganje za tudi nepooblaščen dostop do podatkov organizacije.

Vsebina, ki jo prek mobilnih naprav prenesejo zaposleni, je bolj izpostavljena napadom, kar lahko dodatno ogrozi omrežja in sisteme podjetja.

Zaposleni morajo biti primerno usposobljeni glede kibernetske varnosti na mobilnih napravah. Medtem ko so gesla za preprečevanje dostopa v pomoč, je pametni telefon dejansko miniaturni računalnik s pogosto enostavno odstranljivim pomnilnikom. Do podatkov je zlahka mogoče dostopati tako, da telefon priključite na računalnik ali odstranite microSD kartico.

Pomembno je, da zaščitite občutljive podatke, shranjene v notranjem pomnilniku. Na voljo je programska oprema, ki lahko šifrira datoteke ali mape in zahteva vnos kode, preden si jih lahko ogledate ali kopirate. Veliko te programske opreme je brezplačne, a vendar učinkovite pri zaščiti podatkov v vašem telefonu.

4. Prijavite skrivnostna pojavna okna

Čeprav mobilne naprave izboljšujejo produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih, številni kibernetski napadi pogosto izkoriščajo ohlapne varnostne prakse pri uporabi spletnega brskalnika in tako okužijo celotne sisteme in omrežja.

Ena izmed bolj razvpitih metod vključuje pošiljanje povabil uporabnikom interneta s pojavnimi okni. Ta lažna okna se uporabljajo za preusmeritev žrtev na mesta z naloženo zlonamerno programsko opremo, ki uporabnikov računalnik okužijo z virusi ali napadalcu omogočijo dostop do omrežja.

Da bi zmanjšali tveganje pri spletnem brskanju, se morajo zaposleni izogibati klikom na pojavna okna v svojih spletnih brskalnikih. Temu se lahko izognemo tudi z obvezno uporabo preprečevalnikov pojavnih oken.

Precej znan vtičnik za preprečevanje pojavnih oken in neželenih oglasov je AdBlock. Je popolnoma brezplačen in preprost za uporabo.

5. Bodite pozorni na počasno povezavo

Eden od največkrat prezrtih opozorilnih znakov, da poteka kibernetski napad, je omrežna povezava, ki deluje bistveno počasneje kot običajno. Zaposleni morajo poročati o dalj časa trajajočih primerih upočasnjenega dostopa do omrežja.

Večinoma so napadi, ki povzročajo upočasnitev delovanja povezav, porazdeljeni napadi DDoS (angl. Distributed Denial of Service) in DoS (angl. Denial of Service).

To so najpogostejše vrste kibernetskih napadov, ki jih lahko uspešno izvedejo tudi najbolj neizkušeni hekerji. Pri napadih DDoS ali DoS napadalci preobremenijo strežnik organizacije z zahtevami po podatkih, zaradi česar se mreža zruši.

Preden se sistem zruši, bodo povezave precej počasne, zato mora skupina za kibernetsko varnost organizacije takoj raziskati vzrok za dolgotrajno upočasnitev delovanja omrežne povezave.

Veliko se lahko naučite iz preteklosti in znanje uporabite za napovedovanje prihodnjih napadov. Spletni napadalci radi na istem mestu napadejo vsaj dvakrat, pogosto z enakimi metodami. Predhodno ukrepanje in spremljanje preteklih napadov omogoča hitro identifikacijo kršitve varnosti.

Z upoštevanjem vseh omenjenih ukrepov in proaktivnim odnosom do kibernetske varnosti, bodo organizacije zagotovo zmanjšale morebitno finančno škodo in ohranile ugled.

Obstajajo seveda tudi številni drugi načini za zaznavanje kibernetskih napadov. Najboljše prakse v tej panogi so preverjanje nenavadnih dejavnosti, redno spreminjanje gesel, uporaba posodobljene programske opreme za kibernetsko varnost na vseh napravah in obveščanje o kibernetskih grožnjah. S katerim od predstavljenih pristopov se boste branili vi?

V A1 poslovnim uporabnikom nudimo vrsto varnostnih in infrastrukturnih rešitev, s katerimi boste zavarovali svoj posel in poenostavili ter pohitrili prehod v digitalno dobo.