<span class="txt-white-desktop">Balansiranje družine in rastočega posla</span> <span class="txt-white-desktop">Balansiranje družine in rastočega posla</span>

Balansiranje družine in rastočega posla

Kako najti ravnovesje med družino in rastočim poslom?

Če bi imeli čarobno paličico, s katero bi si lahko pričarali karkoli, bi bila ena od želja:

»Naj mi kdo zaupa enostaven recept, kako naj uskladim čas za družino in čas za rastoče podjetje.«

Kdo bo peljal otroka v vrtec, kdo ga bo šel iskat? Kako izpeljati obveznosti tako, da še vedno ostane čas za kakovostno druženje? Kako ob vsem tem ne zanemariti partnerja? Kaj storiti, ko otroku nekaj obljubiš, a vmes pride nujen službeni dogodek? Zakaj, za vraga, ima dan samo 24 ur? Je pri vseh družinah tako?

To so vprašanja vsakogar, ki mu je resnično mar tako za družino za kot uspešno kariero oz. lastno podjetje.

Čudežnega recepta za rešitev vseh teh problemov žal ni, obstaja pa nekaj načinov, kako vsaj do določene mere ponovno povrniti harmonijo v življenje.

Tu so naši nasveti.

Imejte en koledar za oboje

Velikokrat se sicer poudarja, da moramo družinske oz. osebne zadeve strogo ločevati od poslovnih. S tem se do določene mere strinjamo tudi sami. Ko pride do koledarja, pa je zgodba malce drugačna.

Imeti koledar z obveznostmi za službo na enem mestu, družinske dogodke in prostočasne aktivnosti pa na drugem, je lahko precej nepraktično. Ko pride do usklajevanja zadev z obeh področij, se lažje znajdemo, če imamo vse na enem mestu.

Tako boste lahko rekli »ne«, ko vas bo kdo iz poslovnega okolja vprašal, ali ste določen večer prosti, ker boste v koledarju ali planerju videli, da ima vaša hčerka plesno predstavo. Lahko bi sicer naredili veliko napako in pogledali zgolj na službeni koledar. Sestanek bi bil dogovorjen, hčerka pa bi objokana odšla z nastopa.

V koledar vnesite prosti čas z najbližjimi

Naj združen koledar ne bo vaša navada le za specifične dogodke, praznovanja in rojstne dneve. Na prvi pogled se nam morda ne zdi potrebno, da bi načrtovali tudi povsem običajen prosti čas z najbližjimi. Pa vendar je to ob tako hektičnem življenju, kakršnega živimo, še kako priročno.

Zabeležite si torej tudi večerni sprehod po parku, označite si tisti dan, ki ga že dolgo načrtujete za gledanje družinskega filma. V načrt lahko vključite tudi manjša opravila, kot so:

 • odpelji otroke k babici na Primorsko,
 • skoči v trgovino po novo zalogo čistil za kopalnico,
 • pelji avto na servis.

Denar investirajte v čas

OK –, kaj to pomeni?

Začnimo s tem, da je pravzaprav čas tisto, kar vas najbolj muči. »Če bi le imel čas …« je gotovo nekaj, kar ponavljate znova in znova.

Čas si na nek način lahko tudi kupite. Razmislite, ali imate možnost, da uporabite kaj od naštetega.

 • Poiščite pomoč za čiščenje: Čiščenje in pospravljanje je zagotovo nekaj, kar vam vzame precej časa, zaradi česar dostikrat opustite prostočasne aktivnosti. Pa naj gre za tedensko, generalno, spomladansko čiščenje ali pa opravila, kot so pranje, sušenje, likanje in podobno. Ste razmišljali, da bi najeli pomoč? S tem nekomu omogočite zaslužek, svoji družini pa podarite tisti dragoceni čas, ki bi sicer porabili za to.
 • Spremenite kuharske in prehranjevalne navade: Ali večerjo kuhate vsak dan? Kaj pa zajtrk ali pozno kosilo po službi? Najbolj optimalno je, da se navadite hrano pripravljati vnaprej. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da živite nezdravo. Lahko le vnaprej načrtujete, kaj boste jedli, in sestavine vsaj nasekljate ali kako drugače pripravite ter skuhate in zamrznete.
 • Varuška na domu: V tujini je zelo razširjen sistem AuPair. To pomeni, da zelo zaposlene družine v svoj dom sprejmejo (večinoma) študenta, ki ga same izberejo po pogovoru. V osnovi taka oseba pomaga pri varstvu otrok v zameno za dom in izkušnjo življenja v tuji državi ter žepnino. Možnosti za sodelovanje so različne. Ta oseba lahko tudi kuha ali pospravlja, če se tako dogovorite. Preverite, morda vam taka rešitev ustreza.

 

Poskusite s fleksibilnim delovnikom

Če ste sami svoj šef oz. imate lastno podjetje, potem si boste to gotovo lahko privoščili.

Pozabite na tradicionalni delovnik od osmih do štirih ali pa od devetih do petih. Če je mogoče, si tovrstno delo izborita oba – vi in vaš partner oz. partnerka.

Fleksibilen delovnik bo omogočil, da boste kakšen dan popolnoma namenili delu, drug dan pa boste svoj čas kakovostno preživeli z otrokom. Omogočil bo tudi, da boste kakšno stvar dokončali zvečer, ko otroci že zaspijo, popoldneve pa preživeli z njimi. Prav tako boste tako kdaj lahko uživali s svojo drugo polovico, kar je ob običajnem delovniku zelo težko izvedljivo.

Več o fleksibilnem delu in delu na daljavo smo že pisali in vas seveda vabimo k branju.

Na naslednji dan se pripravite že pred spanjem

Preprečite stresna jutra in vse potrebno pripravite že dan prej: oblačila zase in za otroke, njihove torbe, seznam opravil in podobno.

Saj vemo – ko otroci končno zaspijo, najprej pomislimo, da bi se zvrnili na kavč, se crkljali in čisto nič počeli. Namenite le del tega večernega rituala pripravi na naslednji dan. Hvaležni si boste.

Ljudje, ki so se na to že navadili, opažajo naslednje prednosti:

 • manj prepirov v družini,
 • več notranjega miru,
 • bolj produktiven dan,
 • manj pozabljenih stvari,
 • več priložnosti za smeh in veselje.

Znebili se boste kaosa, ki vas tako utruja.

Preprosto sprejmite del neravnovesja

Morda vas muči potreba po popolni harmoniji. Bolj kot ste pod stresom, ker je ne morete doseči, slabše to vpliva na vaše počutje in energijo. In to čutijo tudi drugi.

Poskusite sprejeti, da se tu in tam načrti ne bodo uresničili, da zlate sredine ne bo mogoče doseči vsakič. A če boste v svoj vsakdan vpeljali vsaj nekaj naših nasvetov, bo ravnovesje med delom in družino že veliko boljše.

V A1 poslovnim uporabnikom za preprost začetek in lažjo motivacijo nudimo vrsto naprednih pisarniških rešitev, s katerimi boste poenostavili in pohitrili prehod lastnega poslovanja v digitalno dobo.