<span class="txt-white-desktop">Kako do kakovostne video vsebine?</span> <span class="txt-white-desktop">Kako do kakovostne video vsebine?</span>

Kako do kakovostne video vsebine?

Zadnjih nekaj let sta močen razvoj in porast video vsebin skoraj neverjetna. Ljudem se slike in videi v spomin namreč vtisnejo hitreje kot pisana beseda, predvsem zaradi vizualnega korteksa v naših možganih.

To dejstvo je lahko za ljudi, ki z video vsebinami in njihovim nastankom nimajo veliko izkušenj, precej zastrašujoče. Že sam pogled na bolj zapleten program oziroma urejevalnik nas lahko odvrne od želje po ustvarjanju nečesa spektakularnega – vse to pa se zgodi, preden v roke sploh lahko primemo kamero.

Najem strokovnjaka nas pogosto stane več, kot si lahko privoščimo. Če imamo srečo, jih lahko vsaj za montažo svojih vsebin včasih precej ugodno najdemo na spletnih straneh, kot sta Upwork in Fiverr.

Kako pa lahko preprosto pridete do kakovostnih vsebin brez profesionalne pomoči?

Pravzaprav je precej nezapleteno. Vse, kar potrebujete, je kamera – pa naj bo to boljša kamera DSLR ali preprosto tista, ki jo ima vaš mobilni telefon.

Ste pripravljeni? Tukaj so naši nasveti.

1. Načrtujte vnaprej

Najpomembnejši del produkcije videoposnetka vključuje stvari, ki se zgodijo, preden sploh pritisnete na rdečo tipko za snemanje na vašem fotoaparatu. Veliko čarovnije se namreč zgodi, preden je posnetek sploh narejen. Če ne boste imeli skrbnega pregleda nad njim, se vse lahko konča zelo slabo.

Pred začetkom je zelo pomembna določitev ciljnega tipa gledalcev. Navsezadnje vašega občinstva ne predstavlja le ena oseba. Prilagoditev posnetka določenemu gledalcu namesto splošnemu občinstvu vam bo prihranilo veliko časa, dolgoročno pa vam bo pomagalo ustvariti veliko bolje usmerjen videoposnetek.

Prav tako ne hitite s pisanjem scenarija. Vaša ideja lahko nastane iz več osnutkov in se spreminja glede na mnenja ljudi, s katerimi jo delite. Uspešen scenarij bo namreč v veliki meri določil potek vaših produkcijskih in postprodukcijskih urnikov. Čas je pri ustvarjanju scenarija izredno koristna naložba.

2. Svetloba je ključna

Kamere potrebujejo veliko več svetlobe za izdelavo kakovostnih slik in videov, kot se zdi. Kljub temu pa obstajajo še druge težave s svetlobo in senco, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju video posnetka. Največji uslugi, ki si ju lahko naredite, sta ustrezna priprava in načrtovanje.

Če imate dostop do dovolj kakovostnih luči, je najbolje, da se izognete naravni svetlobi zaradi njene nepredvidljivosti. Če se sonce skrije za oblaki, se naravna svetloba lahko v trenutku spremeni. Če je svetloba v videu vsakih nekaj sekund drugačna, lahko to za vas pomeni veliko težavo.

Najboljše snemalno okolje je tisto, v katerem imate čim več nadzora nad svetlobo.

Najpogostejša nastavitev za luči je 3-točkovna osvetlitev. Luč v sredini naj bo najsvetlejša od treh, saj bo vašemu subjektu zagotavljala največ svetlobe. Druga luč odstranjuje sence, ki jih povzroči prva. Ta naj bi oddajala svetlobo, ki je ravno dovolj intenzivna, da odstrani vse povzročene sence. Zadnja luč od ozadja ločuje vaš subjekt in ustvarja globino v sliki.

3. Kakovost zvoka je pomembna

Postavite zvočno podobo svojega posnetka na prvo mesto. Kakovost zvoka vašega posnetka je veliko pomembnejša od kakovosti videoposnetka. Večina ljudi je pripravljenih gledati videoposnetek, ki ni posnet v visoki ločljivosti, če je le vse drugo na mestu.

Nejasen, tih zvok pa je običajno dovolj, da marsikoga v sekundi odvrne od ogleda celotnega videoposnetka.

Posnemite jasen zvok tako, da bo mikrofon čim bližje vašemu subjektu. Zavedajte se šumov v ozadju, ki jih lahko posname mikrofon.

Zelo enostavno je preslišati stvari, kot so promet, ptice ali celo hrup vetra, vendar bodo vsi ti zvoki zelo izraziti na vašem posnetku.

4. Pomislite na prostor

Bodite pozorni na ozadje, ki ga uporabljate za snemanje. Nič ni videti bolj neprofesionalno kot neurejeno ali moteče ozadje.

Enostaven način za profesionalen videz videoposnetka je uporaba trdega ozadja. Za to lahko uporabite steno, rjuho ali velik list papirja. Prepričajte se, da vaš subjekt stoji nekaj korakov stran od ozadja. Tako se najbolj preprosto izognete neželenim sencam.

Morda vam bo bolj na kožo pisano snemanje videa v »profesionalnem« okolju. Govorimo o prostoru, kjer delate ali preživite veliko časa. V tem primeru se najprej prepričajte, da je prostor za vami čist in nemoteč. Gledalec se želi brez posebnih težav osredotočiti na subjekt v videu, zato mu moteče ozadje ne bo v pomoč.

Bodite previdni, da v ozadju ne snemate okna ali druge odsevne površine. V odsevu bi lahko namreč nenamerno ujeli fotoaparat.

5. Tehnika šteje več kot orodje

Nekateri izmed najbolj uspešnih vlogerjev so svoje prve korake na platformah, kot je YouTube, naredili kar z mobilnimi telefoni. Vse to je vključevalo tako snemanje kot postprodukcijo. To dokazuje, da je vsebina videa vedno štela veliko več kot orodja, ki jih ima posameznik na voljo.

Če še nimate dostopa do boljše kamere, lahko za snemanje uporabite kar svoj telefon ali kamero na računalniku.

Uporaba brezplačne programske opreme za urejanje videoposnetkov je izredno priročna. Poleg tega je večino res enostavno uporabljati, kar je za začetnike odlično.

Ker večina brezplačnih urejevalnikov videoposnetkov omejuje funkcije zaradi oglaševanja svojih polnih različic, boste morda naleteli na blokade, ki vam bodo preprečile, da bi naredili bolj napredne spremembe.

Preizkusite lahko program OpenShot, ki je na voljo za uporabnike sistemov Mac, Windows in Linux. Koristen bo morda tudi program VideoPad ali iMovie za uporabnike Mac.

Za kakovostno video vsebino torej ni potrebno odšteti vseh prihrankov. Vse, kar potrebujete za uspeh, je malce časa in volja za učenje. Pri tem procesu ustvarjalnost nima meja!

V A1 poslovnim uporabnikom za preprost začetek in lažjo motivacijo nudimo vrsto naprednih pisarniških rešitev, s katerimi boste poenostavili in pohitrili prehod lastnega poslovanja v digitalno dobo.

Veselo na delo!