<span class="txt-white-desktop">Kako se uspešno motivirati za delo?</span> <span class="txt-white-desktop">Kako se uspešno motivirati za delo?</span>

Kako se uspešno motivirati za delo?

Se tudi vi kdaj znajdete v situaciji, kjer vam roki neprestano dihajo za vrat, vi pa se nikakor ne spravite k delu? Motivacija zna biti izredno izmuzljiva stvar. Eno minuto je tam, v naslednji pa se že zalotite ob razmišljanju o težko pričakovanih počitnicah. Ali ste že kdaj razmišljali o korakih, ki jih lahko naredite, da si povrnete voljo do dela?
 
Čeprav ima za pridobivanje motivacije vsak svoje načine, vam danes predstavljamo nekaj takih, ki jih boste zlahka uporabili pri svojem delu.
 
 

1. Določite preproste in izvedljive cilje

Z ustvarjanjem nalog in ciljev, ki so sami po sebi lažje izvedljivi, boste ob delu dobili občutek, da ste pri opravljanju nalog pravzaprav izredno uspešni. V delovnem dnevu boste tako lahko začeli tudi več nalog in jih več odkljukali s svojega seznama, zaradi česar boste veliko bolj zadovoljni s seboj in svojim napredkom.

Naloge si lahko poenostavite. Tako boste lažje prišli do želenega cilja, občutek pa boste imeli, da je bilo dela veliko manj. Priporočamo vam, da si velika opravila najprej porazdelite na več majhnih in kratkotrajnih nalog. Lotite se vsake posebej, po dokončanju ene pa se čim prej lotite naslednje. Med nalogami si seveda brez slabe vesti privoščite tudi krajši odmor.

 

2. Osredotočite se na pomembne stvari

Morda je ravno to tisto, kar vam stoji na poti do uspeha. Glede na to, s kakšno lahkoto nam misli odtavajo proč, sploh ni čudno, da je motivacija tako redka stvar!

Najbolj učinkovit pristop k delu je brez dvoma poznavanje prioritet. Najprej se osredotočite na naloge, ki so časovno najbolj občutljive, in tiste, za katere boste porabili manj časa. Nepomembnim nalogam, ki vam vzamejo večino delovnega dne, se raje izognite. 

Če ste vizualni tip človeka, si naloge za cel dan napišite na list papirja ali v rokovnik in jih razvrstite po prioriteti. Tako lahko poleg dela uživate pri črtanju vsake opravljene naloge.

Prav tako je pomembno, da znate reči ne stvarem, kot so opravljanje s sodelavci in druženje pri kavnem avtomatu. Za vse obstaja primeren čas in kraj. Če veste, da imate veliko dela, lahko pogovori počakajo do naslednjega dne.

 

3. Odstranite vse moteče dejavnike

Digitalno obdobje, v katerem živimo, je na žalost polno motenj, ki nikakor niso zaželene. Čeprav se mobilni telefon včasih zdi nujno potreben za uspešno komunikacijo, ni vedno nujno, da je z osvetljenim zaslonom pred nami vsako minuto našega dne. Včasih stvari in informacije, ki nam jih telefon ponuja, lahko počakajo, velikokrat pa ne odtehtajo slabo opravljenega dela.

Če se telefonu nikakor ne morete izogniti, si lahko na računalnik prenesete eno od mnogih aplikacij na trgu, ki omogočajo zaklepanje za naše delo nepomembnih aplikacij, kot sta Twitter in Instagram. Moteče aplikacije za nekaj ur preprosto zaklenite in jih preglejte, ko opravite vse na svojem seznamu nalog.

 

 

4. Začnite

Morda se nasvet sam po sebi zdi celo malce preveč samoumeven, a za uspešen začetek dela je potrebnih samo nekaj sekund prave odločnosti. Ko se naloge enkrat lotite, tudi veliko bolje veste, v katero smer se premikate in koliko časa bo potrebnega, da prispete na cilj.

Ko začnete, se lahko velikokrat zgodi, da naloga postane tako zanimiva, da ne boste mirni, dokler je ne opravite. Kar je na prvi pogled videti kot utrujajoče delo, se bo morda izkazalo za zabavno in hitro opravljeno nalogo!

Če se vaša naloga kljub začetku še ni spremenila v očarljivo delo, ki ga opravljate z veseljem, si lahko brez težave privoščite kratek odmor.

 

5. Zastavite sistem nagrad

Ste si ob učenju v srednji šoli ali na univerzi kdaj na tihem obljubili, da se boste ob vsakem končanem poglavju nagradili z malenkostjo, kot je manjši prigrizek? Ali pa, da se boste šele po nekaj urah učenja lahko udeležili dogodka, ki ste ga pričakovali več tednov? Je delovalo, kajne? Sistemi nagrad so učinkovit način za pridobivanje in ohranjanje motivacije.

Pomembno je, da se nagradite s stvarjo ali doživetjem, ki ga običajno ne prejemate na dnevni ravni. Nekaj, kar imate radi in vam vsakič znova pogreje srce. Če ste oboževalec sladkih stvari, bi morda bilo vredno poskusiti nagraditi se s čokoladico ali bonbonom ob vsaki končani nalogi.

 

6. Poskusite s seznamom opravil

S seznamom opravil imate pred sabo vse svoje naloge za prihajajoči dan, sproti jih lahko črtate, hkrati pa se lahko časovno bolje organizirate.

S primernim seznamom si lahko hitro osvežite spomin, naloge pa lahko primerno razporedite od najpomembnejše do manj pomembnih. Začnite s seznamom opravil danes – kmalu boste čutili manj stresa, v dnevu pa vam bo ostalo več časa, kot ste mislili, da ga imate!

 

 

7. Privoščite si odmor

Z nenehnim delom brez krajših odmorov koncentracija pogosto popušča, opravljeno delo pa enostavno ni enake kakovosti, kot bi bilo ob vašem polnem potencialu.

Kratki odmori opazno zvišajo stopnjo naše motivacije – delo, ki ga opravljamo predolgo in brez odmorov, pa povzroča anksioznost in stres. Kratek oddih osveži duha, ohranja vaše duševno zdravje in vam pomaga pri ustvarjalnosti.

Vsakih nekaj ur poskrbite za svoje telo, se dobro raztegnite in si privoščite kratek oddih s sprehodom po delovnem prostoru.

Učinkovit odmor je za nekatere tudi nekaj minut popolnega miru in meditacije – ta pogosto omogoča nadaljnjo predanost zastavljenemu cilju.

Vseh sedem navedenih načinov za pridobivanje motivacije se morda ne zdi nič posebnega. Kljub temu vas bo vsaka omenjena rešitev brez dvoma popeljala vsaj en – če ne še več – korak bližje k izpopolnjevanju vaših delovnih navad. Ste se pripravljeni izboljšati?

 

V A1 poslovnim uporabnikom za preprost začetek in lažjo motivacijo nudimo vrsto naprednih pisarniških rešitev, s katerimi boste poenostavili in pohitrili prehod lastnega poslovanja v digitalno dobo.