Naj bo vaš</br>dom res pameten Naj bo vaš</br>dom res pameten

Naj bo vaš
dom res pameten

Storitev A1 Smart Home je enostavna za namestitev, še bolj enostavna in priročna pa za uporabo. S pomočjo A1 Smart Solution aplikacije boste imeli svoj dom vedno pod nadzorom. Kjerkoli in kadarkoli.

V primeru morebitnih dodatnih vprašanj, vezanih na delovanje storitve ali aplikacije, namestitve ter nabora pametnih naprav, smo za vas pripravili odgovore, ki vam bodo vedno na razpolago. Poleg dodatnih informacij, si preberite tudi, kako lahko nastavite vse naprave in si vaš pametni dom uredite v 15-ih minutah.

Pogosta vprašanja

Namestitev

Ali lahko A1 Smart Home uporabljam na napravi iPad / tabličnem računalniku?
Da. Vendar tega ne priporočamo, ker je aplikacija A1 Smart Home optimizirana za delovanje na prenosnem telefonu.

Kako lahko uporabim A1 Smart Home z Amazonovo Alexo?
- Naložite si aplikacijo A1 Smart Home Solution prek aplikacije Amazon Alexa.
- Prijavite se z uporabniškimi podatki za A1 Smart Home.

Pogoji za delovanje: Naprava Amazon Echo (katerakoli generacija) in A1 Smart Home.

Kako uporabim delni alarm?
Za vzpostavitev delnega alarma v svojem domu naredite naslednje:
V aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm izberite Nastavitve delnega alarma (Partial alarm settings) in določite, kateri senzorji se aktivirajo, ko je aktivna funkcija delnega alarma.

Nekaj primerov:
- Za zaščito vhodnih vrat deaktivirajte vse senzorje A1 Smart Home, razen senzorja na teh vratih.
- V načinu delnega alarma lahko ponoči aktivirate senzorje za posamezna kletna ali garažna okna.

Kako deluje alarm, če je aktivna funkcija delnega alarma?
- Tudi funkcija delnega alarma se samodejno deaktivira, ko pride domov še eden izmed uporabnikov.
- Da bi preprečili naključne sprožitve alarma ob nepazljivem odpiranjem okna, se alarm sproži z zamikom – šele po 20 sekundah. Zapiranje okna ne zadostuje za deaktiviranje. V takem primeru morate alarm deaktivirate z aplikacijo A1 Smart Home.
- Ko aktivirate delni alarm, boste obveščeni o oknih in vratih, ki so še odprta.

Alarm lahko sprožijo kakršnekoli spremembe statusa senzorjev (npr. zapiranje okna, ki je vključeno v delni alarm).  

Ne želim, da vsi vedo, da nikogar ni doma. Kako lahko simuliram prisotnost?
Običajno sta v povprečnem domu vedno prižgani vsaj dve luči hkrati, lokacija prižganih in ugasnjenih luči pa se spreminja približno vsako uro. Zato priporočamo, da za simulacijo uporabljate najmanj tri luči. To so lahko žarnice A1 Smart Home ali stoječe luči, ki so povezane z vtičnico A1 Smart Home. Za simulacijo prisotnosti se uporabljajo vse razpoložljive luči, povezane v A1 Smart Home, razen luči, za katere ste izbrali samostojno upravljanje intenzivnosti svetlobe.
Simulacijo prisotnosti lahko aktivirate v aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm. Funkcija se samodejno vklopi, ko so vsi uporabniki odsotni in ko je alarm aktiven. Ko kdo pride domov ali ko je alarm ročno deaktiviran, se simulacija prisotnosti samodejno izklopi.
Opomba: Ta funkcija ni na voljo pri aktivni funkciji delnega alarma.

Čemu služi delni alarm?
V običajnem načinu A1 Smart Home aktivira alarm ob odsotnosti in ga deaktivira ob prisotnosti enega od uporabnikov. Vendar se lahko zgodi, da želite, da je tudi ob prisotnosti v določenih delih hiše (v t. i. alarmnem območju) vklopljen alarm. To je lahko uporabno, če v enodružinski hiši spite v prvem nadstropju in želite za dodatno zaščito aktivirati alarm v pritličju.
Delni alarm je zelo koristen tudi za lastnike domačih živali, saj lahko deaktivirate posamezne senzorje gibanja, da se alarm ne sproži ob njihovem gibanju.

Čemu je namenjena simulacija prisotnosti?
Funkcija je namenjena odvračanju potencialnih vlomilcev. Ko je zunaj temno, se luči v prostorih prižigajo in ugašajo po naključnem vzorcu.

Kako na novo zaženem prehod A1 Smart Home?
- Odstranite električni kabel.
- Ponovno priključite električni kabel.

Pomembno: Ponovnega zagona NE izvajajte z gumbom Reset.

Naprave katerih proizvajalcev so združljive z A1 Smart Home?
A1 Smart Home podpira komunikacijske standarde Z-Wave in Zigbee. Jedro rešitve A1 Smart Home sta prehod in aplikacija. Na prehod lahko povežete senzorje in druge naprave različnih proizvajalcev ter jih dodate v aplikacijo. A1 je nekatere temeljito preizkusil in pripravil za enostavno namestitev z aplikacijo A1 Smart Home. Seznam teh naprav najdete na spletni strani A1.si/smartHome.
Aktiviranje novih senzorjev in drugih naprav traja v povprečju manj kot minuto.
Poleg naprav v prodajnem naboru A1 Smart Home komunicira tudi z napravami Philips HUE, IKEA Trådfri in Amazon Alexa. Ves čas širimo komunikacijske standarde, s tem pa tudi nabor kompatibilnih naprav in rešitev. Sistem ne podpira standarda Apple HomeKit.
Združljive naprave najdete tukaj. Pri dodajanju naprave v aplikaciji prepoznate za A1 Smart Home preverjeno napravo po ikoni A1 Smart Home desno zgoraj, nad grafiko naprave.

Ali lahko A1 Smart Home namestim sam?
Da, razvoj A1 Smart Home je bil že od začetka zastavljen tako, da namestitev lahko opravijo tudi nestrokovnjaki. Poleg tega aplikacija vsebuje dodatna podrobna navodila za namestitev. Odvisno od lokalnih predpisov se lahko zgodi, da bo moral posamezne naprave namestiti električar.

Ali A1 Smart Home deluje s katerimkoli usmerjevalnikom ali modemom?
Prehod A1 Smart Home potrebuje za delovanje serijska vrata za omrežje eternet. Pri priključitvi prehoda bodite pozorni, da vrata nimajo drugega namena (npr. da niso namenjena televiziji ali IP-telefonu).

Katere tehnične pogoje morate izpolnjevati za uporabo A1 Smart Home?
Tehnični pogoji za uporabo A1 Smart Home so:
- Internetni modem s prosto vtičnico LAN (možni so vsi ponudniki).
- Vtičnica za električno napajanje A1 Smart Home prehoda (ang. gateway).
- Pametni telefon z operacijskim sistemom iOS ali Android (ne deluje s pametnimi telefoni znamk Blackberry, Windows Phone). 

Danfossov termostat v ponudbi A1 Smart Home meri temperaturo. Zakaj potrebujem dodatni večnamenski senzor?
Trenutno termostat iz ponudbe A1 Smart Home ne omogoča dostopa do podatkov senzorja, ki je vgrajen v ventil. Zaradi tega je A1 Smart Home odvisen od zunanjih temperaturnih senzorjev, kot je večnamenski senzor.

LED-lučka na mojem prehodu A1 Smart Home se ne osvetli, kaj lahko naredim?
Najpogostejši razlog za to težavo je, da prehod ni priključen na delujoča vrata za eternet/internet ali usmerjevalnik brezžičnega omrežja. Nekateri usmerjevalniki brezžičnega omrežja imajo različne vrste vrat in vsa vrata niso vrata za internet (npr. nekatere večnamenske enote imajo lastna vrata za televizijo, ki so videti podobno). Prav tako je mogoče, da na usmerjevalnikih brezžičnega omrežja ne delujejo posamezna vrata. V tem primeru morate preizkusiti vsa vrata.

Možna rešitev:
- Preverite, ali vrata, na katera je priključena centrala, delujejo tudi kot vrata za internet. Na vrata npr. priključite računalnik.
- Težavo lahko poskusite rešiti tudi tako, da na novo zaženete prehod A1 Smart Home in svoj usmerjevalnik.
- Prav tako lahko zamenjate kabel, čeprav je to redko vzrok za tovrstno težavo.

Več Skrij

Naprave

Pametni gumb za alarm (Aoetec Panic Button)
A1 Smart Home podpira alarmni gumb proizvajalca Aeotec. Gre za baterijski gumb za ročni vklop in izklop alarmne naprave. Za namestitev alarmnega gumba v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova Namestitev (Install new) in izberite Alarmni gumb (Alarm button).
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom. Če se naprava ne odziva ali če centrala ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:
- S priloženim pisalom (ali z za obe odprtini ustrezno upognjeno pisarniško sponko) pritisnite obe odprtini Learn in +/- ter držite deset sekund.
- Če lučka LED spredaj na alarmnem gumbu izmenično utripa zeleno in rdeče ter se potem za dve sekundi osvetli zeleno, ste bili uspešni.
Če postopek ni bil uspešen, je lučka LED dve sekundi osvetljena rdeče. V tem primeru ponovite postopek.

Večnamenski senzor (FGMS-001)
A1 Smart Home podpira večnamenski senzor proizvajalca Fibaro. Senzor s pomočjo pasivnega IR-senzorja zazna premikanje v območju petih metrov ter meri temperaturo in intenzivnost svetlobe v okolici. Za namestitev senzorja v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite nova namestitev (Install new) in izberite Večnamenski senzor (Senzor).

Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom. Senzor odprete tako, da ga zasučete spredaj in zadaj. Pri ponovnem sestavljanju bodite pozorni, da sta obe mali sivi piki spredaj in zadaj poravnani.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:

- Odprite senzor.
- Pritisnite gumb in ga držite od 15 do 20 sekund.
- Lučka bo spremenila barvo. Ko se lučka obarva rumeno, izpustite gumb.
- Za potrditev ponastavitve enkrat na kratko pritisnite gumb.
- Po nekaj sekundah lučka začne utripati rdeče in ponastavitev je potrjena.

Detektor dima (javljalnik dima Fibaro FGSD-002)
A1 Smart Home podpira javljalnik dima proizvajalca Fibaro. Gre za optični javljalnik dima, ki je skladen z EN 14604:2005. Za namestitev javljalnika dima v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new...) in izberite Javljalnik dima (Smoke detector).
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:

- Gumb pritisnite in držite tri sekunde, dokler se lučka LED ne osvetli belo.
- Izpustite tipko.
- Lučka LED začne spreminjati barvo.
- Ko se lučka LED osvetli rumeno (4. barva), še enkrat na kratko pritisnite tipko.

Pametna vtičnica (stenska vtičnica Fibaro FGWPx-102)

A1 Smart Home podpira vtičnico proizvajalca Fibaro.

Tehnični podatki:

- napajanje: 110–230 V izmeničnega toka +/–10 %, 50/60 Hz;
- nazivni upor: 11 A, 110–230 V, 50/60 Hz – trajni upor, 13 A, 110–230 V, 50/60 Hz – trenutni upor;
- poraba energije: do 0,8 W;
- moč (za upor): 2,5 kW (trajni upor), 3 kW (trenutni upor);
- Deluje kot ojačevalnik, ojača omrežje Z-Wave (ne deluje pri napravah FLIRS, kot so ključavnice za vrata).

Za namestitev pametne vtičnice v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new...) in izberite o pametno vtičnico (Smart switch). Potem sledite navodilom. Vtičnica se poveže s priključitvijo. Če se to ne zgodi samodejno, trikrat pritisnite gumb.
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:
- Pritisnite gumb in ga držite od 15 do 20 sekund.
- Lučka bo spremenila barvo. Ko se lučka obarva rumeno, izpustite gumb.
- Za potrditev ponastavitve enkrat na kratko pritisnite gumb.

Po nekaj sekundah lučka začne utripati rdeče in ponastavitev je potrjena.

Pametni termostat (termostatski ventil za radiator Danfoss LC-13)
A1 Smart Home podpira termostatski ventil za radiator proizvajalca Danfoss. Za namestitev pametnega termostatskega ventila v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new..) in izberite Pametni termostat (Radiator control).
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom. Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:
- Odstranite pokrov baterijskega predala in odstranite eno baterijo.
- Pritisnite srednji gumb in ga držite pet sekund ter ponovno vstavite baterijo.

Naprava je ponastavljena na tovarniške nastavitve.

Kako v A1 Smart Home dodam žarnice Ikea Trådfri ali Philips-Hue?

Ikea Trådfri
Svetujemo, da kupite žarnice, ki so na voljo samostojno, brez prehoda. Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Ikea, so žarnice še povezane s prehodom Ikea in izvesti morate ponastavitev. Žarnice morate zaporedoma šestkrat na kratko izklopiti in vklopiti (v tem vrstnem redu). Potem lahko žarnice z aplikacijo A1 Smart Home neposredno povežete s prehodom A1 Smart Home.

Philips Hue
Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Philips Hue, so žarnice še povezane s prehodom. Te povezave ne morete prekiniti s ponastavitvijo. V tem primeru morate uporabiti Philips Bridge. Posamezno kupljene žarnice lahko z aplikacijo A1 Smart Home enostavno dodate v A1 Smart Home.

Ali lahko A1 Smart Home dodatno razširim?
Da. A1 ponuja odprt sistem s široko ponudbo in številnimi dodatki. Na voljo je širok nabor združljivih naprav, ki so jih proizvajalci vsestransko testirali. Tako lahko skupaj z obstoječimi napravami uporabite tudi rešitve drugih ponudnikov.

Kaj je pametni ojačevalnik Z-Wave?
Z-Wave je brezžični komunikacijski standard, ki je bil zasnovan za upravljanje in samodejno delovanje domačih naprav. Z-Wave je podoben bolj znanima brezžičnima omrežjema WiFi ali Bluetooth, vendar je zasnovan za zelo nizko porabo energije. Zato naprave Z-Wave delujejo z baterijo od enega do treh let.  Naprave Z-Wave za komunikacijo uporabljajo t. i. zankasto omrežje (ang. mesh). To pomeni, da lahko nekatere naprave Z-Wave z nadaljnjim posredovanjem ojačajo signal. Npr. daljinski upravljalnik za odpiranje garažnih vrat se lahko s posredovanjem signala prek ojačevalnika poveže s prehodom.
Z-Wave deluje na podgigaherčnem območju (od 868,4 do 956 MHz glede na regijo) in ne povzroča interferenc z brezžičnim omrežjem (WLAN) ali z drugimi tehnologijami v območju 2,6 GHz.

Katere žarnice ZigBee podpira sistem?
Žarnice Ikea Trådfri in Philips Hue lahko povežete neposredno s prehodom A1 Smart Home. Ne potrebujete več prehoda Ikea ali Philips.

Notranja kamera (Foscam, FC1405PC)
A1 Smart Home podpira pametno kamero Foscam, FC1405PC. Tehnični podatki:
- 1MP 720P HD;
- zorni kot 115 stopinj;
- nočni način IR.

Za namestitev kamere v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new…) in izberite Kamera (Camera). Potem sledite navodilom.
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:
- Kamero usmerite navzgor.
- Pritisnite gumb Reset in ga držite do 15 sekund.

Ponastavitev se potrdi z zvočnim signalom.
Ob težavah s kamero opravite ponovni zagon prehoda. Kamera mora biti dovolj blizu prehoda.

Notranja sirena (sirena Aeotec Gen5 ZW080)
A1 Smart Home podpira notranjo sireno proizvajalca Aeotec. Sirena oddaja zvok z jakostjo 105-dB in ima baterijsko zasilno napajanje, ki deluje tudi kot ojačevalnik omrežja Z-Wave in za vse naprave širi omrežje.
Za namestitev kamere v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new…) in izberite notranja Sirena (Siren).
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:

  • Pritisnite gumb in ga držite 20 sekund.
  • Sirena se sproži za tri sekunde in tako potrdi ponastavitev tovarniških nastavitev.

Pametni senzor za vrata in okna (senzor za vrata in okna Aeotec druge generacije) 

A1 Smart Home podpira senzor za vrata in okna proizvajalca Aeotec. Zazna odpiranje in zapiranje vrat in oken s pomočjo magnetov. Za namestitev senzorja za vrata in okna v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Nova namestitev (Install new…) in izberite Senzor za okna in vrata (Door sensor).
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehod ni več na voljo, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako:
- Odprite senzor.
- Pritisnite gumb Z-Wave in ga držite 20 sekund.
Izpustite gumb. Lučka tri sekunde utripa in tako potrdi ponastavitev tovarniških nastavitev.

Pametni senzor za zaznavanje izlitja vode (javljalnik Vision ZF-5201EU-5)
V prodajnem naboru A1 Smart Home naprav je senzor za izlitje vode proizvajalca Vision. Gre za baterijsko napravo (baterija CR123A, življenjska doba od enega do dveh let) z binarnim senzorjem – senzor javlja le »voda je« ali »vode ni«.
Za namestitev senzorja v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Namesti novo (Install new) in poiščite Senzor za poplavo (Flood sensor) med napravami. Potem sledite navodilom.
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno napravo, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehoda nimate več, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve tako, da senzor za vodo v desetih sekundah sprožite desetkrat, tako da ga potopite v kozarec vode.

Pametna vtičnica (Fibaro FGWPF-102)
V prodajnem naboru naprav A1 Smart Home je pametna vtičnica proizvajalca Fibaro.
Tehnični podatki:
- napajanje: 230 V izmeničnega toka, 50/60 Hz;
- domet: do 30 metrov;
- izhodna moč pri neprekinjeni obremenitvi: 2500 W.

Za namestitev vtičnice v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Namesti novo (Install new) in poiščite Pametno stikalo (Smart switch) med napravami. Potem sledite navodilom.
Želite izbrisati na novo nameščeno napravo? V Naprave (Devices) na seznamu izberite ustrezno vtičnico, potem izberite Izbriši (Delete) in sledite navodilom.
Če se naprava ne odziva ali če prehoda nimate več, lahko napravo ponastavite na tovarniške nastavitve:
- Pritisnite gumb na vtičnici in ga držite 20 sekund.
- Lučka LED se osvetli za dve sekundi in začne potem za potrditev ponastavitve utripati.

Pametna žarnica (Zipato Bulb 2)
V prodajnem naboru naprav A1 Smart Home je pametna žarnica proizvajalca Zipato. Omogoča osvetlitev s toplo/hladno belo in barvno svetlobo LED. Primerna je za standardni nosilec E27 in lahko s 6 vati ustvari enako intenzivnost svetlobe kot 60-vatna žarnica. Poraba energije v stanju pripravljenosti znaša 0,45 W.
Za namestitev žarnice v meniju aplikacije A1 Smart Home izberite Naprave (Devices), kliknite Namesti novo (Install new) in poiščite Žarnico 2 (Light Bulb 2) med napravami. Potem sledite navodilom.
Ta tip naprave nima na voljo postopka za ponastavitev tovarniških nastavitev. Ponastavitev tovarniških nastavitev je mogoče samo s postopkom brisanja.
Če želite napravo odstraniti iz sistema, v meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite napravo, ki jo želite odstraniti. Po izbiri možnosti Izbriši (Delete) vas bo sistem vodil skozi nadaljnji postopek.

Več Skrij

Varnost

Ali lahko A1 Smart Home uporabljam na napravi iPad/tabličnem računalniku?
Da. Vendar tega ne priporočamo, ker je aplikacija A1 Smart Home optimizirana za delovanje na prenosnem telefonu.

Kaj se zgodi, če nekdo vlomi v vaš dom in se sproži alarm?
Ko se sproži alarm, A1 Smart Home vsem uporabnikom s pravicami odraslega ali administratorja pošlje ustrezno potisno sporočilo. Po kratkem času sistem uporabnikom pošlje še eno potisno sporočilo. Pri uporabnikih, ki imajo nameščeno tudi sireno, se aktivira tudi sirena. Če uporabnik tega sporočila ne potrdi z odprtjem aplikacije, prejme sporočilo SMS in 60 sekund pozneje še samodejni telefonski klic. Z odprtjem aplikacije se prekine postopek obveščanja za posameznega uporabnika. Postopek se do izklopa alarma nadaljuje pri drugih uporabnikih.

Ali se lahko v aplikacijo A1 Smart Home prijavim z različnih prenosnih telefonov / tabličnih računalnikov?
Ne, iz varnostnih razlogov je lahko hkrati prijavljena samo ena naprava. Ko se prijavite z novo napravo, se predhodno povezana naprava izpiše.

Želim se prijaviti, vendar ne dobim kode v sporočilu SMS.
Lahko se zgodi, da bo sporočilo SMS poslano z zamikom in ne bo nemudoma prispelo do vas. Alternativa: odločite se za sporazumevanje s klicem. V pogovornem oknu Preveri pristnost (Authenticate) preprosto izberite Pokliči me s kodo (Call me with a code).

Kako deluje samodejni alarm?
A1 Smart Home lahko s pomočjo umetne inteligence vklopi in izklopi alarm v hiši glede na prisotnost ali odsotnost uporabnikov. V Nastavitvah pod Alarm aktivirajte Samodejni vklop. Če doma ni nikogar od domačih in senzorji zaznajo gibanje ali odpiranje oken ali vrat, bodo vsi uporabniki s pravicami odraslega ali administratorja prejeli potisna sporočila, sporočila SMS in samodejne telefonske klice.
A1 Smart Home prepozna, kdaj ste doma, na podlagi lokacijskih storitev, ki jih omogočajo pametni telefoni uporabnikov. Pomembno je, da imajo vsi člani gospodinjstva naloženo aplikacijo A1 Smart Home, da so vanjo vpisani in da imajo omogočene lokacijske storitve za to aplikacijo. Le tako bo A1 Smart Home vedel, kdaj so doma in kdaj jih ni, in ne bo sprožal lažnih alarmov.

Kako varen je A1 Smart Home?
Sistema A1 Smart Home brez vaše privolitve ne morejo upravljati druge osebe. Komunikacija med prehodom, vašimi pametnimi napravami in vašim pametnim telefonom je ves čas varna pred internetnimi grožnjami. Ni vam treba skrbeti, da bi kdo imel dostop do vašega sistema A1 Smart Home ali do povezanih naprav.

Več Skrij

Nastavitve

Kako uporabim delni alarm?
Za vzpostavitev delnega alarma v svojem domu naredite naslednje:
V aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm izberite Nastavitve delnega alarma (Partial alarm settings) in določite, kateri senzorji se aktivirajo, ko je aktivna funkcija delnega alarma.

Nekaj primerov:

- Za zaščito vhodnih vrat deaktivirajte vse senzorje A1 Smart Home, razen senzorja na teh vratih.
- Pri delnem alarmu lahko ponoči aktivirate senzorje za posamezna kletna ali garažna okna.

Kako deluje alarm, če je aktivna funkcija delnega alarma?

- Tudi funkcija delnega alarma se samodejno deaktivira, ko pride domov še eden izmed uporabnikov.
- Da bi preprečili naključne sprožitve alarma ob nepazljivem odpiranjem okna, se alarm sproži z zamikom – šele po 20 sekundah.  Zapiranje okna ne zadostuje za deaktiviranje. V takem primeru morate alarm deaktivirate z aplikacijo A1 Smart Home.
- Ko aktivirate delni alarm, boste obveščeni o oknih in vratih, ki so še odprta.
- Alarm lahko sprožijo kakršnekoli spremembe statusa senzorjev (npr. zapiranje okna, ki je vključeno v delni alarm).  

Ne želim, da vsi vedo, da nikogar ni doma. Kako lahko simuliram prisotnost?
Običajno sta v povprečnem domu vedno prižgani vsaj dve luči hkrati, lokacija prižganih in ugasnjenih luči pa se spreminja približno vsako uro. Zato priporočamo, da za simulacijo uporabljate najmanj tri luči. To so lahko žarnice A1 Smart Home ali stoječe luči, ki so povezane z vtičnico A1 Smart Home. Za simulacijo prisotnosti se uporabljajo vse razpoložljive luči, povezane v A1 Smart Home, razen luči, za katere ste izbrali samostojno upravljanje intenzivnosti svetlobe.
Simulacijo prisotnosti lahko aktivirate v aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm. Funkcija se samodejno vklopi, ko so vsi uporabniki odsotni in ko je alarm aktiven. Ko kdo pride domov ali ko je alarm ročno deaktiviran, se simulacija prisotnosti samodejno izklopi.
Opomba: Ta funkcija ni na voljo pri aktivni funkciji delnega alarma.

Čemu služi delni alarm?
V običajnem načinu A1 Smart Home aktivira alarm ob odsotnosti in ga deaktivira ob prisotnosti enega od uporabnikov. Vendar se lahko zgodi, da želite, da je tudi ob prisotnosti v določenih delih hiše (v t. i. alarmnem območju) vklopljen alarm. To je lahko uporabno, če v enodružinski hiši spite v prvem nadstropju in želite za dodatno zaščito aktivirati alarm v pritličju.
Delni alarm je zelo koristen tudi za lastnike domačih živali, saj lahko deaktivirate posamezne senzorje gibanja, da se alarm ne sproži ob njihovem gibanju.

Čemu je namenjena simulacija prisotnosti?
Funkcija je namenjena odvračanju potencialnih vlomilcev. Ko je zunaj temno, se luči v prostorih prižigajo in ugašajo po naključnem vzorcu.

Kaj se zgodi, če prehod A1 Smart Home izgubi internetno povezavo?
Prehod A1 Smart Home povezuje vaše pametne naprave z aplikacijo A1 Smart Home. Za to potrebujete internetno povezavo. Tudi če prehod A1 Smart Home izgubi internetno povezavo, še naprej samodejno krmili ogrevanje in varnostno tehniko. Deluje tudi upravljanje s stikalom na baterijo na kraju samem. Ni pa več mogoče pretakanje videa, snemanje videa, daljinsko upravljanje z aplikacijo in obveščanje. Ko je ponovno izpostavljena internetna povezava, se samodejno ponovno vzpostavi povezava med prehodom in povezanimi napravami.

Koliko podatkov se prenese pri pretakanju in snemanju videa?
Za pretakanje in snemanje videa z visoko ločljivostjo je potreben prenos približno 1 MB podatkov na minuto.

Kako aktiviram snemanje s kamero?
Pametna kamera je namenjena opazovanju na daljavo s prenosom v živo in za snemanje dogodkov ob sprožitvi alarma. Snemanje se ob alarmu sproži samodejno.

Kje so na voljo moji videoposnetki?
Za prikaz videoposnetkov kliknite sliko kamere v zavihku Zdaj (Right now) in potem desno zgoraj izberite simbol videoposnetkov.

Kako spremenim funkcionalnost posamezne naprave?
Za spremembo funkcionalnosti posamezne naprave na seznamu v meniju Naprave (Devices) izberite napravo, ki jo želite spremeniti. Z izbirnikom funkcionalnosti lahko potem spremenite funkcionalnost naprave.

Večnamenski senzor prikazuje napačno temperaturo. Kaj lahko naredim?
Če je senzor postavljen npr. v kotu prostora, kjer je povprečna temperatura višja kot preostalem prostoru, ga je morda potrebno kalibrirati. To naredite tako, da na seznamu v meniju Naprave (Devices) izberete večnamenski senzor, ki ga želite kalibrirati. V meniju izberite Umeri (Calibrate) in vnesite pravilno temperaturo. Senzor naslednjič zazna pravilno izhodiščno temperaturo.

Opozorilo: Ta postopek lahko traja do 30 minut.

Kako velika je poraba baterije pri uporabi aplikacije A1 Smart Home?
A1 Smart Home za samodejno upravljanje varnostne tehnike, osvetlitve in drugih naprav v hiši uporablja GPS. Zaradi tega aplikacija izvaja aktivnosti v ozadju, ki porabljajo baterijo. Pri izvajanju aktivnosti ugotavljanja lokacije sta aplikacija in operacijski sistem v osnovi zasnovana tako, da porabljata čim manj baterije. Delovanje aplikacije A1 Smart Home naj ne bi preveč vplivalo na porabo baterije.

Kako se A1 Smart Home uči mojih navad?
A1 Smart Home s pomočjo umetne inteligence analizira GPS-podatke v prenosnih telefonih uporabnikov in podatke, ki so jih v hiši izmerili senzorji. Tako se A1 Smart Home samodejno nauči delovanja in navad gospodinjstva (npr. kdaj se uporabniki zbujajo, gredo v službo, pridejo domov itd.) in kako se delovanje in navade spreminjajo skozi čas.

Za samodejno upravljanje hiše brez vnosa podatkov uporabnikov se ti podatki kombinirajo z drugimi viri podatkov, kot so vremenski podatki, notranja temperatura, intenzivnost svetlobe in poraba energije.

Ali se lahko v aplikacijo A1 Smart Home prijavim z različnih prenosnih telefonov / tabličnih računalnikov?
Ne, iz varnostnih razlogov je lahko hkrati prijavljena samo ena naprava. Ko se prijavite z novo napravo, se predhodno povezana naprava izpiše.

Kaj je način za varčevanje z energijo?
Način za varčevanje z energijo je dinamično znižanje temperature, ki ga opravi pametni termostat. To se zgodi samodejno, kadar nikogar ni doma. Funkcija se samodejno izklopi, preden uporabniki pridejo domov ali preden zjutraj vstanejo. Kako močno A1 Smart Home zniža temperaturo, je odvisno od tega, kako dolgo sistem potrebuje za ponovno segrevanje na želeno ciljno temperaturo. To samodejno nastavitev lahko prekličete s klikom površine Način varčevanja (Save mode) v zavihku termostata. Na voljo so tri možnosti:

- Dokler se ne vrnete domov (Until you come Home): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje z energijo do vrnitve enega izmed uporabnikov.
- Do jutra (Until the morning): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje energije, dokler sistem zjutraj ne vklopi ogrevanja.
- Do določenega časa (Until...): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje energije, dokler sistem ne vklopi ogrevanja za dosego ciljne temperature ob vnesenem času.

Ko je sistem v načinu za varčevanje z energijo, je namesto napisa Način varčevanja (Save mode) prikazan napis Izklopi (Turn off). Tako lahko kot uporabnik način za varčevanje z energijo ročno izklopite in ponovno vklopite ogrevanje.

 Ali pametni termostat podpira več toplotnih območij? 

S termostatom A1 Smart Home, ki se uči vaših dnevnih navad, lahko svoj dom razdelite na toplotna območja. Toplotna območja so skupine grelnih virov, npr. termostatski ventili radiatorjev, ki jih skupaj upravljate v zavihku termostata v aplikaciji. Pri tem lahko uporabljate podatke enega ali več večnamenskih senzorjev v toplotnem območju. Standardna nastavitev predvideva, da A1 Smart Home združuje vse grelne vire v enem toplotnem območju.
 

Želite določiti/uporabljati več toplotnih območij?

- Povežite vse večnamenske senzorje, termostate ali pametne vtičnice, ki upravljajo ogrevanje, z A1 Smart Home.
- Premislite, katere skupine prostorov želite povezati v isto toplotno območje in katere prostore želite upravljati ločeno.
- V aplikaciji izberite »Nastavitve« in potem »Toplotna območja«. Poimenujte toplotna območja. Potem izberite prostore, ki jih želite dodeliti določenemu toplotnemu območju.
- Pri tem upoštevajte naslednje: Vsako toplotno območje potrebuje vsaj en večnamenski senzor, ki bo zajemal temperaturo v tem toplotnem območju, in vsaj en grelni vir, ki bo zagotavljal ustrezno temperaturo. Prostore toplotnega območja izbirajte vedno tako, da bo na voljo oboje. Po potrebi namestite manjkajoče večnamenske senzorje.
- Za natančnejše določanje temperature v večjih toplotnih območjih namestite več večnamenskih senzorjev.
- Vsi večnamenski senzorji in grelni viri, ki jih niste ročno dodelili, so zbrani v toplotnem območju »Dom«. Preverite, ali je to smiselno, in po potrebi ustvarite nova toplotna območja.
- Na koncu preverite, ali so za vsak prostor vsakega toplotnega območja prikazani simboli grelnih teles in termostata.
- Opravljeno! Za upravljanje temperature po posameznih obočjih kliknite na simbol termometra na spodnjem robu glavnega zaslona aplikacije. S premikanjem desno/levo prelistajte posamezna toplotna območja in določite temperaturo za vsako območje oz. za ročno delovanje.

Kako deluje samodejni alarm?
A1 Smart Home lahko s pomočjo umetne inteligence vklopi in izklopi alarm v hiši glede na prisotnost ali odsotnost uporabnikov. V Nastavitvah pod Alarm aktivirajte Samodejni vklop. Če doma ni nikogar od domačih in senzorji zaznajo gibanje ali odpiranje oken ali vrat, bodo vsi uporabniki s pravicami odraslega ali administratorja prejeli potisna sporočila, sporočila SMS in samodejne telefonske klice.
A1 Smart Home prepozna, kdaj ste doma na podlagi lokacijskih storitev, ki jih omogočajo pametni telefoni uporabnikov. Pomembno je, da imajo vsi člani gospodinjstva naloženo aplikacijo A1 Smart Home, da so vanjo vpisani ter da imajo omogočene lokacijske storitve za to aplikacijo. Le tako bo A1 Smart Home vedel, kdaj so doma in kdaj jih ni, in ne bo sporočal lažnih alarmov.

Kako deluje funkcija »Doma« (Home)?
Funkcija »Doma« (Home) se samodejno vklopi, ko je doma eden ali več prenosnih telefonov, ki so registrirani v sistemu. Te funkcije ni mogoče upravljati z aplikacijo.

Za naprave z operacijskim sistemom Android (Marshmallow) je potrebna dodatna nastavitev za optimizacijo delovanja baterije. Kako to naredim?

- Odprite nastavitve prenosnega telefona.
- Pojdite v razdelek za aplikacije.
- Izberite Razširi.
- Izberite Ignoriraj del za optimizacijo baterije.
- Zgoraj na seznamu izberite Vse aplikacije.
- Izberite A1 Smart Home in Ignoriraj del za optimizacijo baterije.

Kako deluje funkcija »Urnik«?
S funkcijo »Urnik« (Schedule) lahko uporabniki pripravijo lasten časovni načrt, kdaj naj se posamezna naprava vklopi. Naprave lahko upravljate z aplikacijo, gradniki (ang. widgeti) na prenosnih telefonih in baterijskim stikalom.

Kako deluje funkcija »Pametna luč«?
Če uporabljate pametno vtičnico, stikalo ali žarnico, jih lahko samodejno upravljate z rešitvijo A1 Smart Home. A1 Smart Home za samodejno upravljanje svetlobnih virov uporablja podatke o osvetljenosti prostora, premikanju uporabnikov, zunanji svetlobi, kotu sonca, uri in o navadah stanovalcev. »Pametno luč« lahko upravljate z aplikacijo, gradniki sistemov iOS in Android ter z aplikacijo Apple Watch App. Če uporabnik pametno luč upravlja ročno, se samodejno upravljanje prestavi za štiri ure.

Opozorilo: Za uporabo te funkcije mora biti v istem prostoru biti nameščen vsaj en večnamenski senzor.

Kako deluje pametni termostat? 
Termostat A1 Smart Home za upravljanje ogrevanja uporablja umetno inteligenco in za optimalno udobje uporabnikov temperaturo samodejno zniža le, ko ni nikogar doma ali ko stanovalci spijo.

Vaša prednost: Vnesite želeno temperaturo in platforma A1 Smart Home bo vse drugo upravljala sama. Pri tem boste privarčevali do 25 % ogrevalnih stroškov.

Kako deaktiviram optimizacijo baterije za aplikacijo A1 Smart Home na napravi znamke Samsung?
Vsi novi prenosni telefoni znamke Samsung imajo na voljo aplikacijo z imenom Smart Manager. Aplikacija Smart Manager optimizira številne aplikacije in omejuje njihov dostop do sistema, med drugim tudi do storitev lokacije. Da lahko storitev A1 Smart Home samodejno prilagodi varnostno tehniko, ogrevanje in naprave za avtomatizacijo hiše, mora vedeti, kdaj ste doma. Zato morate izklopiti optimizacijo baterije za aplikacijo A1 Smart Home.

To naredite tako:

- Na prenosnem telefonu odprite aplikacijo Smart Manager.
- Pojdite v predel za baterije: 1. Pritisnite gumb za prikaz podrobnosti v delu za optimizacijo aplikacije in na seznamu izberite aplikacijo A1 Smart Home. 2. Spremenite nastavitev optimizacije aplikacije na Deaktiviraj.

Kako deluje funkcija »Odvisno od svetlobe«?
Funkcija »odvisno od svetlobe« vklopi ali izklopi svetila glede na sončni vzhod in zahod na lokaciji hiše. To funkcijo lahko za svoje naprave upravljate z aplikacijo, gradniki na prenosnih telefonih in baterijskim stikalom.

Kako delujejo »zankasta omrežja«?
»Zankasto omrežje« (angl. mesh) je oblika komunikacije. Pomeni, da lahko določene naprave z nadaljnjim oddajanjem ojačajo signal. Za povečanje dosega vašega prehoda A1 Smart Home vam priporočamo nakup ojačevalnika signala W-Wave.

Kako deluje funkcija »Usmerjevalnik«?
Funkcija »Usmerjevalnik« pri izpadu internetne povezave za kratek čas samodejno izklopi električno napajanje in tako poskrbi za ponoven zagon priključenih naprav. Funkcijo lahko uporabite s pametno vtičnico.

Kako deluje funkcija »Varnostni vtič«?
Funkcija »varnostni vtič« poskrbi, da naprave, kot je avtomat za kavo, ne ostanejo predolgo vklopljene. Ta funkcija izklopi napravo, če nikogar ni doma oziroma po 60 minutah. Funkcijo lahko uporabite s pametno vtičnico. Napravo lahko upravljate tudi z aplikacijo, kjer modularno pojavno okno preprečuje nenameren vklop naprave.

Kako visoko hitrost prenosa podatkov potrebuje A1 Smart Home?
Brez pretakanja in snemanja videa potrebuje A1 Smart Home zelo nizko hitrost prenosa podatkov. Za snemanje videa z visoko ločljivostjo je potreben prenos podatkov 1 MB na minuto.

Kako dodajam gradnike A1 Smart Home za operacijski sistem Android? 
Namestitev gradnikov za operacijski sistem Android:

- Pritisnite na začetni zaslon in ga držite.
- Pritisnite gumb za gradnike.
- Poiščite predel za A1 Smart Home.
- Kliknite in držite gradnik, ki ga želite namestiti.
- Povlecite gradnik na začetni zaslon in ga izpustite.
- Konfigurirajte naprave, ki jih želite pripeti na gradnik (opcijsko), in pritisnite plus.

Kako deaktiviram optimizacijo baterije za aplikacijo A1 Smart Home na napravi znamke Huawei?
Standardne nastavitve za varčevanje z energijo lahko motijo komunikacijo med vašim prenosnim telefonom znamke Huawei in aplikacijo A1 Smart Home, kar lahko tudi vpliva na izvajanje standardnih storitev. Pri prenosnih telefonih znamke Huawei z operacijskim sistemoma Android 5 (Lollipop) in Android 6 (Marshmallow) aplikacije niso zaščitene pred standardnimi nastavitvami za varčevanje z energijo. Aplikacijo A1 Smart Home lahko zaščitite pred načinom za varčevanje z energijo po naslednjem postopku:

- Na prenosnem telefonu odprite aplikacijo Handy Manager.
- Izberite del Energy saving mode (način za varčevanje z energijo) (Android 5) ali Battery Manager (upravljalnik baterije) (Android 6).
- Izberite Protected Apps (zaščitene aplikacije).
- Izberite A1 Smart Home App in aktivirajte zaščito.

Kako deaktiviram optimizacijo baterije za aplikacijo A1 Smart Home na operacijskem sistemu Android 6?
Nastavitve za optimizacijo baterije lahko vplivajo na zbiranje podatkov o lokaciji vašega prenosnega telefona in na izvajanje funkcij A1 Smart Home. Pri operacijskem sistemu Android Marshmallow je optimizacija baterije del nastavitev prenosnega telefona. Za aplikacijo A1 Smart Home jih lahko izklopite po naslednjem postopku:

- Na prenosnem telefonu odprite Settings (nastavitve).
- Pojdite v predel za baterije: 1. V meniju zgoraj desno izberite Battery optimization (optimizacija baterije). 2. Izberite A1 Smart Home in Don't optimize.

Kako deluje funkcija »Vklop/izklop«?
S funkcijo »Vklop/izklop« lahko uporabniki upravljajo naprave na daljavo prek upravljalnega zavihka v aplikaciji, z gradniki na prenosnem telefonu, s prednastavitvami in baterijskim stikalom. Ta funkcija se ne izvaja samodejno.

Kako deluje funkcija »Pametno ogrevanje«?
S funkcijo pametno ogrevanje lahko A1 Smart Home samodejno upravlja grelna telesa in druge vklopljene grelne naprave. Na podlagi ciljne temperature, ki jo je uporabnik nastavil v zavihku termostata, bo A1 Smart Home skrbel, da bo ogrevanje v hiši doseglo to ciljno temperaturo, ko je kdorkoli doma ali pokonci. Ob vseh drugih urah bo sistem poskušal varčevati z energijo.

Pri tem upoštevajte naslednje: Za uporabo te funkcije mora biti nameščen vsaj en večnamenski senzor.

Katere grelne vire lahko upravlja A1 Smart Home?
A1 Smart Home trenutno podpira upravljanje stenskih grelnih teles in radiatorjev.

Katere nastavitve mora imeti aplikacija A1 Smart Home na operacijskem sistemu Android?
Za uporabo vseh funkcij platforme A1 Smart Home potrebuje aplikacija na operacijskem sistemu Android dostop do lokacije in do posodobitev brezžičnega omrežja operacijskega sistema Android. Podrobnejši pogoji:

- Storitve pridobivanja podatkov o lokaciji morajo biti aktivirane in nastavljene na »visoko natančnost«.
- Aktivirano mora biti brezžično omrežje.
- Vse aplikacije za optimizacijo drugih proizvajalcev morajo imeti izklopljene optimizacije za A1 Smart Home (npr. Samsung Smart Manager).

Kako aktiviram funkcijo zasebnosti notranje kamere?

1. V meniju izberite Nastavitve (Settings).
2. Izberite Zasebnost (Privacy) in aktivirajte Izključi kamere, ko sem doma (Disable cameras when Home).
3. Tako boste izklopili pretakanje in snemanje videa, takoj ko se doma registrira kateri izmed uporabnikov.

Ali lahko naprave A1 Smart Home upravlja več uporabnikov in kako se med seboj razlikujejo njihove vloge?
Da. Preprosto se prijavite s svojim uporabniškim računom in dodajte vse želene osebe. Te osebe bodo potem po elektronski pošti prejele podatke za svoj uporabniški račun. A1 Smart Home najbolje deluje, če vsi družinski člani namestijo aplikacijo – tako bo vaš dom vedno »vedel«, kdaj je kdo doma.
Aplikacija pozna različne vloge uporabnikov, zato lahko vsak uporabnik uporablja samo to, kar mu je namenjeno. Na voljo so naslednje vloge uporabnikov:

- Admin: administrator (admin) lahko kot edini dodaja družinske člane in spreminja velikost območja doma.
- Odrasel (Adult): odrasli imajo popoln dostop, vključno z možnostjo spreminjanja nastavitev alarma.
- Otrok (Child): otroci ne prejemajo opozoril, lahko pa aktivirajo in deaktivirajo alarm in upravljajo luči. Otroci ne morejo spreminjati osnovnih nastavitev.
- Obiskovalec (Visitor): Obiskovalci nimajo dostopa do kamere in na začetnem zaslonu ne vidijo izpisa dogodkov. Prikažejo se samo takrat, ko so na lokaciji.

Več Skrij

Komponente

Kako v A1 Smart Home dodam žarnice Ikea Trådfri ali Philips-Hue?
Ikea Trådfri
Svetujemo, da kupite žarnice, ki so na voljo samostojno, brez prehoda. Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Ikea, so žarnice še povezane s prehodom Ikea in izvesti morate ponastavitev. Žarnice morate zaporedoma šestkrat na kratko izklopiti in vklopiti (v tem vrstnem redu). Potem lahko žarnice z aplikacijo A1 Smart Home neposredno povežete s prehodom A1 Smart Home.

Philips Hue
Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Philips Hue, so žarnice še povezane s prehodom. Te povezave ne morete prekiniti s ponastavitvijo. V tem primeru morate uporabiti Philips Bridge. Posamezno kupljene žarnice lahko z aplikacijo A1 Smart Home enostavno dodate v A1 Smart Home.

Kako deluje funkcija »Doma« (Home)?
Funkcija »Doma« (Home) se samodejno vklopi, ko je doma eden ali več prenosnih telefonov, ki so registrirani v sistemu. Te funkcije ni mogoče upravljati z aplikacijo.

Za naprave z operacijskim sistemom Android (Marshmallow) je potrebna dodatna nastavitev za optimizacijo delovanja baterije. Kako to naredim?
- Odprite nastavitve prenosnega telefona.
- Pojdite v razdelek za aplikacije.
- Izberite Razširi.
- Izberite Ignoriraj del za optimizacijo baterije.
- Zgoraj na seznamu izberite Vse aplikacije.
- Izberite A1 Smart Home in Ignoriraj del za optimizacijo baterije.

Kako deluje funkcija »Pametna luč«?
Če uporabljate pametno vtičnico, stikalo ali žarnico, jih lahko samodejno upravljate z rešitvijo A1 Smart Home. A1 Smart Home za samodejno upravljanje svetlobnih virov uporablja podatke o osvetljenosti prostora, premikanju uporabnikov, zunanji svetlobi, kotu sonca, uri in o navadah stanovalcev. »Pametno luč« lahko upravljate z aplikacijo, gradniki sistemov iOS in Android ter z aplikacijo Apple Watch App. Če uporabnik ročno upravlja pametno luč, se samodejno upravljanje prestavi za štiri ure.

Opozorilo: Za uporabo te funkcije mora biti v istem prostoru biti nameščen vsaj en večnamenski senzor.

Kako deluje pametni termostat? 
Termostat A1 Smart Home za upravljanje ogrevanja uporablja umetno inteligenco in za optimalno udobje uporabnikov temperaturo samodejno zniža le, ko ni nikogar doma ali ko stanovalci spijo.
Vaša prednost: Vnesite želeno temperaturo in platforma A1 Smart Home bo vse drugo upravljala sama. Pri tem boste privarčevali do 25 % ogrevalnih stroškov.

Ali A1 Smart Home deluje s katerimkoli usmerjevalnikom ali modemom?
Prehod A1 Smart Home potrebuje za delovanje serijska vrata za omrežje eternet. Pri priključitvi prehoda bodite pozorni, da vrata nimajo drugega namena (npr. da niso namenjena televiziji ali IP-telefonu).

Kaj je pametni ojačevalnik Z-Wave?
Z-Wave je brezžični komunikacijski standard, ki je bil zasnovan za upravljanje in samodejno delovanje domačih naprav. Z-Wave je podoben bolj znanima brezžičnima omrežjema WiFi ali Bluetooth, vendar je zasnovan za zelo nizko porabo energije. Zato naprave Z-Wave delujejo z baterijo do enega do treh let.  Naprave Z-Wave za komunikacijo uporabljajo t. i. »zankasto omrežje« (ang. mesh). To pomeni, da lahko nekatere naprave Z-Wave z nadaljnjim posredovanjem ojačajo signal. Npr. daljinski upravljalnik za odpiranje garažnih vrat se lahko s posredovanjem signala prek ojačevalnika poveže s prehodom.

Z-Wave deluje na podgigaherčnem območju (od 868,4 do 956 MHz glede na regijo) in ne povzroča interferenc z brezžičnim omrežjem (WLAN) ali z drugimi tehnologijami v območju 2,6 GHz.

Kako deluje funkcija »Odvisno od svetlobe«?
Funkcija »odvisno od svetlobe« vklopi ali izklopi svetila glede na sončni vzhod in zahod na lokaciji hiše. To funkcijo lahko za svoje naprave upravljate z aplikacijo, gradniki (ang. widget) na prenosnih telefonih in baterijskim stikalom.

Kako delujejo »zankasta omrežja«?
»Zankasto omrežje« (angl. mesh) je oblika komunikacije. Pomeni, da lahko določene naprave z nadaljnjim oddajanjem ojačajo signal. Za povečanje dosega vašega A1 Smart Home prehoda vam priporočamo nakup Ojačevalnika W-Wave signala.

Katere tehnične pogoje morate izpolnjevati za uporabo A1 Smart Home?

Tehnični pogoji za uporabo A1 Smart Home so naslednji:
- Internetni modem s prosto vtičnico LAN (možni so vsi ponudniki).
- Vtičnica za električno napajanje prehoda A1 Smart Home.
- Pametni telefon z operacijskim sistemom iOS ali Android (ne deluje s pametnimi telefoni znamk Blackberry, Windows Phone).

Katere žarnice ZigBee podpira sistem?
Žarnice Ikea Trådfri in Philips Hue lahko povežete neposredno s prehodom A1 Smart Home. Ne potrebujete več prehoda Ikea ali Philips.

Več Skrij

Varstvo podatkov

Kako varen je A1 Smart Home?
Sistema A1 Smart Home brez vaše privolitve ne morejo upravljati druge osebe. Komunikacija med prehodom, vašimi pametnimi napravami in vašim pametnim telefonom je ves čas varna pred internetnimi grožnjami. Ni vam treba skrbeti, da bi kdo imel dostop do vašega sistema A1 Smart Home ali do povezanih naprav.

Kako A1 Smart Home uporablja podatke o lokaciji telefona?
A1 Smart Home zbira podatke o lokaciji vašega prenosnega telefona, da lahko ugotovi, ali ste doma ali zunaj svojega doma. Za zaščito vaše zasebnosti A1 Smart Home te podatke shranjuje kot oddaljenost od vašega doma in ne kot vaš točen položaj.

Več Skrij

Nasveti

Kako v A1 Smart Home dodam žarnice Ikea Trådfri ali Philips-Hue?
Ikea Trådfri
Svetujemo, da kupite žarnice, ki so na voljo samostojno, brez prehoda. Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Ikea, so žarnice še povezane s prehodom Ikea in izvesti morate ponastavitev. Žarnice morate zaporedoma šestkrat na kratko izklopiti in vklopiti (v tem vrstnem redu). Potem lahko žarnice z aplikacijo A1 Smart Home neposredno povežete s prehodom A1 Smart Home.

Philips Hue
Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Philips Hue, so žarnice še povezane s prehodom. Te povezave ne morete prekiniti s ponastavitvijo. V tem primeru morate uporabiti Philips Bridge. Posamezno kupljene žarnice lahko z aplikacijo A1 Smart Home enostavno dodate v A1 Smart Home.

Ali lahko A1 Smart Home uporabljam na napravi iPad / tabličnem računalniku?

Da. Vendar tega ne priporočamo, ker je aplikacija A1 Smart Home optimizirana za delovanje na prenosnem telefonu.

Kako lahko uporabim A1 Smart Home z Amazonovo Alexo?
- Naložite si aplikacijo A1 Smart Home Solution prek aplikacije Amazon Alexa.
- Prijavite se z uporabniškimi podatki za A1 Smart Home.

Pogoji za delovanje: naprava Amazon Echo (katerakoli generacija) in A1 Smart Home.

Kako uporabim delni alarm?

Za vzpostavitev delnega alarma v svojem domu naredite naslednje:

V aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm izberite Nastavitve delnega alarma (Partial alarm settings) in določite, kateri senzorji se aktivirajo, ko je aktivna funkcija delnega alarma.

Nekaj primerov:
- Za zaščito vhodnih vrat deaktivirajte vse senzorje A1 Smart Home, razen senzorja na teh vratih.
- V delnem alarmu lahko ponoči aktivirate senzorje za posamezna kletna ali garažna okna.

Kako se obnaša alarm, če je aktivna funkcija delnega alarma?
- Tudi funkcija delnega alarma se samodejno deaktivira, ko pride domov še eden izmed uporabnikov.
- Da bi preprečili naključne sprožitve alarma ob nepazljivem odpiranjem okna, se alarm sproži z zamikom – šele po 20 sekundah. Zapiranje okna ne zadostuje za deaktiviranje. V takem primeru morate alarm deaktivirate z aplikacijo A1 Smart Home.
- Ko aktivirate delni alarm, boste obveščeni o oknih in vratih, ki so še odprta.
- Alarm lahko sprožijo kakršnekoli spremembe statusa senzorjev (npr. zapiranje okna, ki je vključeno v delni alarm).  

Ne želim, da vsi vedo, da nikogar ni doma. Kako lahko simuliram prisotnost?
Običajno sta v povprečnem domu vedno prižgani vsaj dve luči hkrati, lokacija prižganih in ugasnjenih luči pa se spreminja približno vsako uro. Zato priporočamo, da za simulacijo uporabljate najmanj tri luči. To so lahko žarnice A1 Smart Home ali stoječe luči, ki so povezane z vtičnico A1 Smart Home. Za simulacijo prisotnosti se uporabljajo vse razpoložljive luči, povezane v A1 Smart Home, razen luči, za katere ste izbrali samostojno upravljanje intenzivnosti svetlobe.
Simulacijo prisotnosti lahko aktivirate v aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm. Funkcija se samodejno vklopi, ko so vsi uporabniki odsotni in ko je alarm aktiven. Ko kdo pride domov ali ko je alarm ročno deaktiviran, se simulacija prisotnosti samodejno izklopi.

Opomba: Ta funkcija ni na voljo pri aktivni funkciji delnega alarma.

Čemu služi delni alarm?
V običajnem načinu A1 Smart Home aktivira alarm ob odsotnosti in ga deaktivira ob prisotnosti enega od uporabnikov. Vendar se lahko zgodi, da želite, da je tudi ob prisotnosti v določenih delih hiše (v t. i. alarmnem območju) vklopljen alarm. To je lahko uporabno, če v enodružinski hiši spite v prvem nadstropju in želite za dodatno zaščito aktivirati alarm v pritličju.
Delni alarm je zelo koristen tudi za lastnike domačih živali, saj lahko deaktivirate posamezne senzorje gibanja, da se alarm ne sproži ob njihovem gibanju.

Čemu je namenjena simulacija prisotnosti?
Funkcija je namenjena odvračanju potencialnih vlomilcev. Ko je zunaj temno, se luči v prostorih prižigajo in ugašajo po naključnem vzorcu.

Koliko podatkov se prenese pri pretakanju in snemanju videa?
Za pretakanje in snemanje videa z visoko ločljivostjo je potreben prenos približno 1 MB podatkov na minuto.

Kako aktiviram snemanje s kamero?
Pametna kamera je namenjena opazovanju na daljavo s prenosom v živo in za snemanje dogodkov ob sprožitvi alarma. Snemanje se ob alarmu sproži samodejno.

Kje so na voljo moji videoposnetki?
Za prikaz videoposnetkov kliknite sliko kamere v zavihku Zdaj (Right now) in potem desno zgoraj izberite simbol videoposnetkov.

Naprave katerih proizvajalcev so združljive z A1 Smart Home?
A1 Smart Home podpira komunikacijske standarde Z-Wave in Zigbee. Jedro rešitve A1 Smart Home sta prehod in aplikacija. Na prehod lahko povežete senzorje in druge naprave različnih proizvajalcev ter jih dodate v aplikacijo. A1 je nekatere temeljito preizkusil in pripravil za enostavno namestitev z aplikacijo A1 Smart Home. Seznam teh naprav najdete na spletni strani A1.si/smartHome.
Aktiviranje novih senzorjev in drugih naprav traja v povprečju manj kot minuto.
Poleg naprav v prodajnem naboru A1 Smart Home komunicira tudi z napravami Philips HUE, IKEA Trådfri in Amazon Alexa. Ves čas širimo komunikacijske standarde, s tem pa tudi nabor kompatibilnih naprav in rešitev. Sistem ne podpira standarda Apple HomeKit.
Združljive naprave najdete tukaj. Pri dodajanju naprave v aplikaciji prepoznate za A1 Smart Home preverjeno napravo po ikoni A1 Smart Home desno zgoraj, nad grafiko naprave.

Kako spremenim funkcionalnost posamezne naprave?

Za spremembo funkcionalnosti posamezne naprave na seznamu v meniju Naprave (Devices) izberite napravo, ki jo želite spremeniti. Z izbirnikom funkcionalnosti lahko potem spremenite funkcionalnost naprave.

Kako velika je poraba baterije pri uporabi aplikacije A1 Smart Home?
A1 Smart Home za samodejno upravljanje varnostne tehnike, osvetlitve in drugih naprav v hiši uporablja GPS. Zaradi tega aplikacija izvaja aktivnosti v ozadju, ki porabljajo baterijo. Pri izvajanju aktivnosti ugotavljanja lokacije sta aplikacija in operacijski sistem v osnovi zasnovana tako, da porabljata čim manj baterije. Delovanje aplikacije A1 Smart Home naj ne bi preveč vplivalo na porabo baterije.

Kako se A1 Smart Home uči mojih navad?
A1 Smart Home s pomočjo umetne inteligence analizira GPS-podatke v prenosnih telefonih uporabnikov in podatke, ki so jih v hiši izmerili senzorji. Tako se A1 Smart Home samodejno nauči delovanja in navad gospodinjstva (npr. kdaj se uporabniki zbujajo, gredo v službo, pridejo domov itd.) in kako se delovanje in navade spreminjajo skozi čas.
Za samodejno upravljanje hiše brez vnosa podatkov uporabnikov se ti podatki kombinirajo z drugimi viri podatkov, kot so vremenski podatki, notranja temperatura, intenzivnost svetlobe in poraba energije.

Kaj je način za varčevanje z energijo?
Način za varčevanje z energijo je dinamično znižanje temperature, ki ga opravi pametni termostat.. To se zgodi samodejno, kadar nikogar ni doma. Funkcija se samodejno izklopi, preden uporabniki pridejo domov ali preden zjutraj vstanejo. Kako močno A1 Smart Home zniža temperaturo, je Način za varčevanje z energijo je dinamično znižanje temperature, ki ga opravi pametni termostat. To se zgodi samodejno, kadar nikogar ni doma. Funkcija se samodejno izklopi, preden uporabniki pridejo domov ali preden zjutraj vstanejo. Kako močno A1 Smart Home zniža temperaturo, je odvisno od tega, kako dolgo sistem potrebuje za ponovno segrevanje na želeno ciljno temperaturo. To samodejno nastavitev lahko prekličete s klikom površine Način varčevanja (Save mode) v zavihku termostata. Na voljo so tri možnosti:
- Dokler se ne vrnete domov (Until you come Home): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje z energijo do vrnitve enega izmed uporabnikov.
- Do jutra (Until the morning): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje energije, dokler sistem zjutraj ne vklopi ogrevanja.
- Do določenega časa (Until...): A1 Smart Home ostane v načinu za varčevanje energije, dokler sistem ne vklopi ogrevanja za dosego ciljne temperature ob vnesenem času.

Ko je sistem v načinu za varčevanje z energijo, je namesto napisa Način varčevanja (Save mode) prikazan napis Izklopi (Turn off). Tako lahko kot uporabnik način za varčevanje z energijo ročno izklopite in ponovno vklopite ogrevanje.

Ali pametni termostat podpira več toplotnih območij? 
S termostatom A1 Smart Home, ki se uči vaših dnevnih navad, lahko svoj dom razdelite na toplotna območja. Toplotna območja so skupine grelnih virov, npr. termostatski ventili radiatorjev, ki jih skupaj upravljate v zavihku termostata v aplikaciji. Pri tem lahko uporabljate podatke enega ali več večnamenskih senzorjev v toplotnem območju. Standardna nastavitev predvideva, da A1 Smart Home združuje vse grelne vire v enem toplotnem območju.

Želite določiti/uporabljati več toplotnih območij?
- Povežite vse večnamenske senzorje, termostate ali pametne vtičnice, ki upravljajo ogrevanje, z A1 Smart Home.
- Premislite, katere skupine prostorov želite povezati v isto toplotno območje in katere prostore želite upravljati ločeno.
- V aplikaciji izberite »Nastavitve« in potem »Toplotna območja«. Poimenujte toplotna območja. Potem izberite prostore, ki jih želite dodeliti določenemu toplotnemu območju.
- Pri tem upoštevajte naslednje: Vsako toplotno območje potrebuje vsaj en večnamenski senzor, ki bo zajemal temperaturo v tem toplotnem območju, in vsaj en grelni vir, ki bo zagotavljal ustrezno temperaturo. Prostore toplotnega območja izbirajte vedno tako, da bo na voljo oboje. Po potrebi namestite manjkajoče večnamenske senzorje.
- Za natančnejše določanje temperature v večjih toplotnih območjih namestite več večnamenskih senzorjev.
- Vsi večnamenski senzorji in grelni viri, ki jih niste ročno dodelili, so zbrani v toplotnem območju »Dom«. Preverite, ali je to smiselno, in po potrebi ustvarite nova toplotna območja.
- Na koncu preverite, ali so za vsak prostor vsakega toplotnega območja prikazani simboli grelnih teles in termostata.
- Opravljeno! Za upravljanje temperature po posameznih obočjih kliknite na simbol termometra na spodnjem robu glavnega zaslona aplikacije. S premikanjem desno/levo prelistajte posamezna toplotna območja in določite temperaturo za vsako območje oz. za ročno delovanje.

Ali lahko A1 Smart Home dodatno razširim?
Da. A1 ponuja odprt sistem s široko ponudbo in številnimi dodatki. Na voljo je širok nabor združljivih naprav, ki so jih proizvajalci vsestransko testirali. Tako lahko skupaj z obstoječimi napravami uporabite tudi rešitve drugih ponudnikov.

Kaj se zgodi, če nekdo vlomi v vaš dom in se sproži alarm?
Ko se sproži alarm, A1 Smart Home vsem uporabnikom s pravicami odraslega ali administratorja pošlje ustrezno potisno sporočilo. Po kratkem času sistem uporabnikom pošlje še eno potisno sporočilo. Pri uporabnikih, ki imajo nameščeno tudi sireno, se aktivira tudi sirena. Če uporabnik tega sporočila ne potrdi z odprtjem aplikacije, prejme sporočilo SMS in 60 sekund pozneje še samodejni telefonski klic. Z odprtjem aplikacije se prekine postopek obveščanja za posameznega uporabnika. Postopek se do izklopa alarma nadaljuje pri drugih uporabnikih.

Danfossov termostat v A1 Smart Home ponudbi meri temperaturo. Zakaj potrebujem dodatni večnamenski senzor?
Trenutno termostat iz ponudbe A1 Smart Home ne omogoča dostopa do podatkov senzorja, ki je vgrajen v ventil. Zaradi tega je A1 Smart Home odvisen od zunanjih temperaturnih senzorjev, kot je večnamenski senzor.

Ali moram za ročno upravljanje luči vedno uporabiti aplikacijo?
Ne, kot del sistema A1 Smart Home lahko namestite stenska ali vgradna stikala, s katerimi lahko luči upravljate tako, kot jih upravljate danes. Poleg tega A1 Smart Home podpira Today Extension in Apple Watch za operacijski sistem iOS ter gradnike za operacijski sistem Android.

Katere nastavitve mora imeti aplikacija A1 Smart Home na operacijskem sistemu iOS?
Za uporabo vseh funkcij storitve A1 Smart Home ta potrebuje dostop do lokacije in do posodobitev operacijskega sistema. Podrobnejši pogoji:
- V Settings > Privacy > Location Services morate imeti za aplikacijo A1 Smart Home (na seznamu se prikazuje kot Smart Home) izbrano nastavitev Always.
- V Settings > General > Background App Refresh morate imeti izbrano možnost On.
- Aplikacija mora delovati v ozadju.

Naprava je pokvarjena. Kaj naj naredim?
Če je naprava še v garanciji, jo vrnite v center A1 ali na pooblaščeno prodajno mesto, od koder jo bomo poslali na pooblaščeni servis.

Kaj se zgodi, če zamenjam prehod A1 Smart Home?
Ob menjavi prehoda A1 Smart Home se vaš račun ponastavi. To pomeni<.
- Izgubijo se vsi dodani uporabniki. Treba jih je ponovno dodati.
- Vsi podatki, ki so jih nabrali senzorji in druge naprave, in vse, česar so se naučili iz teh podatkov, je izgubljeno. Ponovno se morajo naučiti vaših dnevnih navad.
- Naprave, ki jih ne morete preprosto povezati s prehodom A1 Smart Home, morate ponastaviti na tovarniške nastavitve.
- Izgubljene so vse nastavitve v aplikaciji. Treba jih je ponovno urediti.
- Izgubijo se vse naučene inteligentne funkcije. A1 Smart Home se jih mora ponovno naučiti.

Kako izbrišem napravo?
Običajno vam ni treba izbrisati naprave. Če želite napravo uporabljati v drugem prostoru, jo morate samo preimenovati. Če želite napravo odstraniti iz sistema, v meniju Naprave (Devices) na seznamu izberite napravo, ki jo želite odstraniti. Po izbiri možnosti Izbriši (Delete) vas bo sistem vodil skozi nadaljnji postopek.

Kako preimenujem napravo?
Za preimenovanje posamezne naprave na seznamu v meniju Naprave (Devices) izberite napravo, ki jo želite preimenovati, in vpišite novo ime v polje Oznaka.

Zakaj je moja kamera na seznamu označena kot izklopljena?
- Preverite, ali je priključena.
- Za kratek čas prekinite in ponovno vzpostavite napajanje prehoda A1 Smart Home. Tako se bo prehod ponovno zagnal.

Kdaj niso na voljo posodobitve podatkov o lokaciji v aplikaciji A1 Smart Home na operacijskem sistemu iOS?
- Ročni izklop aplikacije prekine vse aktivnosti pridobivanja podatkov o lokaciji. Kot je bilo že omenjeno, tega ne počnite.
- Brezžično omrežje ni aktivno. To občutno zmanjša natančnost in lahko upočasni postopke za pridobivanje informacij o lokaciji. Za popolno funkcionalnost A1 Smart Home mora biti brezžično omrežje ves čas aktivno.
- Če je uporabnik odjavljen, sledenje lokaciji ne deluje več.
- Če je uporabnik odstranil aplikacijo, sledenje lokaciji ne deluje več.
- Če A1 Smart Home več kot 36 ur nima povezave s pametnim telefonom, o tem obvesti tega uporabnika. Po nadaljnjih 12 urah o tem obvesti administratorja (glavnega uporabnika A1 Smart Home).

Kako lahko spremenim telefonsko številko, ki sem jo navedel pri prijavi?
Pokličite nas. Kadarkoli smo vam na voljo na številki 040 40 40 40.

Kako izklopim lučko LED na vtičnici A1 Smart Home?
To trenutno v vklopljenem stanju žal ni mogoče.

Zakaj prejemam elektronska sporočila z naslovom Nismo več povezani (We're no longer connected)?
Če uporabnik A1 Smart Home več kot 36 ur ne pošlje podatkov o lokaciji, prejme elektronsko sporočilo z opozorilom, naj preveri, ali aplikacija še pravilno deluje. Samo pravilni podatki lokacije lahko preprečijo nepotrebne alarme. Če se uporabnik A1 Smart Home ne odzove, prejme po nadaljnjih 12 urah opozorilo po elektronski pošti tudi administrator (glavni uporabnik A1 Smart Home).

Več Skrij

Pomoč

Nimam A1 storitev. Ali lahko kljub temu uporabljam A1 Smart Home?
Storitev A1 Smart Home je na voljo vsem, tudi naročnikom drugih operaterjev, saj deluje na vseh slovenskih omrežjih.

Kako v A1 Smart Home dodam žarnice Ikea Trådfri ali Philips-Hue?
Ikea Trådfri
Svetujemo, da kupite žarnice, ki so na voljo samostojno, brez prehoda. Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Ikea, so žarnice še povezane s prehodom Ikea in izvesti morate ponastavitev. Žarnice morate zaporedoma šestkrat na kratko izklopiti in vklopiti (v tem vrstnem redu). Potem lahko žarnice z aplikacijo A1 Smart Home neposredno povežete s prehodom A1 Smart Home.

Philips Hue
Če ste žarnice kupili v kompletu s prehodom Philips Hue, so žarnice še povezane s prehodom. Te povezave ne morete prekiniti s ponastavitvijo. V tem primeru morate uporabiti Philips Bridge. Posamezno kupljene žarnice lahko z aplikacijo A1 Smart Home enostavno dodate v A1 Smart Home.

Kako lahko uporabim A1 Smart Home z Amazonovo Alexo?
- Naložite si aplikacijo A1 Smart Home Solution prek aplikacije Amazon Alexa.
- Prijavite se z uporabniškimi podatki za A1 Smart Home.

Pogoji za delovanje: Naprava Amazon Echo (katerakoli generacija) in A1 Smart Home.

Kako uporabim delni alarm?
Za vzpostavitev delnega alarma v svojem domu naredite naslednje:
V aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm izberite Nastavitve delnega alarma (Partial alarm settings) in določite, kateri senzorji se aktivirajo, ko je aktivna funkcija delnega alarma.

Nekaj primerov:
- Za zaščito vhodnih vrat deaktivirajte vse senzorje A1 Smart Home, razen senzorja na teh vratih.
- V načinu delnega alarma lahko ponoči aktivirate senzorje za posamezna kletna ali garažna okna.

Kako deluje alarm, če je aktivna funkcija delnega alarma?
- Tudi funkcija delnega alarma se samodejno deaktivira, ko pride domov še eden izmed uporabnikov.
- Da bi preprečili naključne sprožitve alarma ob nepazljivem odpiranjem okna, se alarm sproži z zamikom – šele po 20 sekundah. Zapiranje okna ne zadostuje za deaktiviranje. V takem primeru morate alarm deaktivirate z aplikacijo A1 Smart Home.
- Ko aktivirate delni alarm, boste obveščeni o oknih in vratih, ki so še odprta.
- Alarm lahko sprožijo kakršnekoli spremembe statusa senzorjev (npr. zapiranje okna, ki je vključeno v delni alarm).  

Ne želim, da vsi vedo, da nikogar ni doma. Kako lahko simuliram prisotnost?
Običajno sta v povprečnem domu vedno prižgani vsaj dve luči hkrati, lokacija prižganih in ugasnjenih luči pa se spreminja približno vsako uro. Zato priporočamo, da za simulacijo uporabljate najmanj tri luči. To so lahko žarnice A1 Smart Home ali stoječe luči, ki so povezane z vtičnico A1 Smart Home. Za simulacijo prisotnosti se uporabljajo vse razpoložljive luči, povezane v A1 Smart Home, razen luči, za katere ste izbrali samostojno upravljanje intenzivnosti svetlobe.
Simulacijo prisotnosti lahko aktivirate v aplikaciji A1 Smart Home pod Nastavitve (Settings) > Alarm. Funkcija se samodejno vklopi, ko so vsi uporabniki odsotni in ko je alarm aktiven. Ko kdo pride domov ali ko je alarm ročno deaktiviran, se simulacija prisotnosti samodejno izklopi.
Opomba: Ta funkcija ni na voljo pri aktivni funkciji delnega alarma.

Čemu služi delni alarm?
V običajnem načinu A1 Smart Home aktivira alarm ob odsotnosti in ga deaktivira ob prisotnosti enega od uporabnikov. Vendar se lahko zgodi, da želite, da je tudi ob prisotnosti v določenih delih hiše (v t. i. alarmnem območju) vklopljen alarm. To je lahko uporabno, če v enodružinski hiši spite v prvem nadstropju in želite za dodatno zaščito aktivirati alarm v pritličju.
Delni alarm je zelo koristen tudi za lastnike domačih živali, saj lahko deaktivirate posamezne senzorje gibanja, da se alarm ne sproži ob njihovem gibanju.

Čemu je namenjena simulacija prisotnosti?
Funkcija je namenjena odvračanju potencialnih vlomilcev. Ko je zunaj temno, se luči v prostorih prižigajo in ugašajo po naključnem vzorcu.

Kaj se zgodi, če prehod A1 Smart Home izgubi internetno povezavo?
Prehod A1 Smart Home povezuje vaše pametne naprave z aplikacijo A1 Smart Home. Za to potrebujete internetno povezavo. Tudi če prehod A1 Smart Home izgubi internetno povezavo, še naprej samodejno krmili ogrevanje in varnostno tehniko. Deluje tudi upravljanje s stikalom na baterijo na kraju samem. Ni pa več mogoče pretakanje videa, snemanje videa, daljinsko upravljanje z aplikacijo in obveščanje. Ko je ponovno izpostavljena internetna povezava, se samodejno ponovno vzpostavi povezava med prehodom in povezanimi napravami.

Kako na novo zaženem prehod A1 Smart Home?
- Odstranite električni kabel.
- Ponovno priključite električni kabel.
Pomembno: Ponovnega zagona NE izvajajte z gumbom Reset.

Ali lahko A1 Smart Home namestim sam?
Da, razvoj A1 Smart Home je bil že od začetka zastavljen tako, da namestitev lahko opravijo tudi nestrokovnjaki. Poleg tega aplikacija vsebuje dodatna podrobna navodila za namestitev. Odvisno od lokalnih predpisov se lahko zgodi, da bo moral posamezne naprave namestiti električar.

Želim se prijaviti, vendar ne dobim kode v sporočilu SMS.
Lahko se zgodi, da bo sporočilo SMS poslano z zamikom in ne bo nemudoma prispelo do vas. Alternativa: odločite se za sporazumevanje s klicem. V pogovornem oknu Preveri pristnost (Authenticate) preprosto izberite Pokliči me s kodo (Call me with a code).


LED-lučka na mojem prehodu A1 Smart Home se ne osvetli, kaj lahko naredim?
Najpogostejši razlog za to težavo je, da prehod ni priključen na delujoča vrata za eternet/internet ali usmerjevalnik brezžičnega omrežja. Nekateri usmerjevalniki brezžičnega omrežja imajo različne vrste vrat in vsa vrata niso vrata za internet (npr. nekatere večnamenske enote imajo lastna vrata za televizijo, ki so videti podobno). Prav tako je mogoče, da na usmerjevalnikih brezžičnega omrežja ne delujejo posamezna vrata. V tem primeru morate preizkusiti vsa vrata.

Možna rešitev:
- Preverite, ali vrata, na katera je priključena centrala, delujejo tudi kot vrata za internet. Na vrata npr. priključite računalnik.
- Težavo lahko poskusite rešiti tudi tako, da na novo zaženete prehod A1 Smart Home in svoj usmerjevalnik.
- Prav tako lahko zamenjate kabel, čeprav je to redko vzrok za tovrstno težavo.

Zakaj v pisarni ne morem zagnati pretakanja videa?
Nekatera brezžična omrežja (WLAN) imajo stroge varnostne nastavitve za prenos podatkov. Prekinite povezavo z brezžičnim omrežjem in za pretakanje videa uporabite omrežje 3G/4G.

Kaj lahko prepreči izvajanje posodobitve podatkov o lokaciji v aplikaciji A1 Smart Home na operacijskem sistemi Android?Aplikacija A1 Smart Home v naslednjih primerih ne more redno pošiljati podatkov o lokaciji:
- Ročni izklop aplikacije prekine vse aktivnosti glede pridobivanja podatkov o lokaciji. Kot je bilo že navedeno, tega ne počnite.
- Upravljalnik baterije operacijskega sistema Android (npr. prenosni telefoni Samsung) lahko prekine delovanje aplikacije A1 Smart Home. Izklopite ga za aplikacijo A1 Smart Home.
- Brezžično omrežje ni aktivno. To občutno zmanjša natančnost in lahko upočasni postopke za pridobivanje informacij o lokaciji. Za popolno funkcionalnost aplikacije A1 Smart Home mora biti brezžično omrežje ves čas aktivno.
- Če je uporabnik odjavljen, sledenje lokaciji ne deluje več.
- Če je uporabnik odstranil aplikacijo, sledenje lokaciji ne deluje več.

Moji videoposnetki niso na voljo. Kaj lahko naredim?
Posnetki se dodajo na seznam nemudoma, ko se aktivnost prekine. Lahko se zgodi, da boste morali malo počakati, da bo posnetek na voljo. Če posnetek tudi po desetih minutah ni na voljo, preverite, ali pretakanje podatkov deluje in ali je funkcija snemanja vklopljena.

Več Skrij

Navodila za namestitev

V tem dokumentu so zajete vse potrebne informacije za hitro ureditev pametnega doma. 
Več Skrij