Virus na telefonu: z enim napačnim klikom ob vse telefonske številke in fotografije


Telefonske številke prijateljev in znancev, elektronski naslovi sodelavcev, fotografije s potovanj in počitnic, posnetki otroških rojstnodnevnih zabav, zaznamki v koledarju ... Ali pa da mobilni aparat vse te podatke pošilja neznancem, za katere ne vemo kako bodo te uporabili.

Četudi se o varnosti na spletu dandanes govori vse več, na to, da se zlonamerna programska oprema ali virus na telefonu lahko pojavita enako hitro in zlahka kot na našem prenosnem računalniku, praviloma sploh ne pomislimo. En sam obisk nepreverjenega spletnega mesta ali naložitev igre z nevarne spletne strani pa je dovolj, da smo po zaslugi okužbe ob vse podatke, ki jih hranimo na svojem telefonu ali pa okužbe sploh ne zaznamo, program pa deluje v ozadju in prestreže pomembne podatke, kot so uporabniška imena in gesla, klici, sporočila ...

 
 

Brezplačne aplikacije in igre – virus na telefonu gratis

Dandanes svoje pametne telefone in tablične računalnike pogosto uporabljamo za stvari, ki smo jih prej opravljali na svojih računalnikih. Na njih prebiramo svojo elektronsko pošto, preko spletne banke plačujemo račune, klepetamo s prijatelji na družabnih omrežjih, preverjamo prometne informacije, igramo igrice in beremo novice. Za vse to uporabljamo različne aplikacije, ki jih lahko kupimo ali brezplačno naložimo preko aplikacijskih trgovin. Z namestitvijo igre z nepreverjenega vira ali dvomljive spletne strani pa poleg zabavne vsebine na svoj telefon zlahka naložimo tudi škodljivo programsko opremo.

 
 

Od finančnih prevar do kraje osebnih podatkov

Ob obisku tveganega spletnega mesta na uporabnike pametnih telefonov in tabličnihračunalnikov pretijo številne nevarnosti, ki potencialno lahko škodujejo naši pametni napravi. Katere nevarnosti so to?

  • Zlonamerno programsko opremo ali angleško malware na telefon prenesemo preko spletnega brskalnika ob obisku okužene spletne strani. Uporablja se jo predvsem za krajo identitete in drugih podatkov, od uporabnikovih fotografij in drugih datotek na telefonu.

  • Vohunska programska oprema (angl. spyware) brez naše vednosti nadzira vse spletne dejavnosti okužene naprave, naj gre za telefon ali tabličniračunalnik. S funkcijo sledenja zbira razne statistične podatke uporabnika, od seznama obiskanih spletnih mest do elektronskih naslovov iz seznama stikov, ter le-te pod pretvezo izboljšanja uporabniške izkušnje pogosto zlorabi.

  • Spletni črv (angl. worm) je tak tip zlonamerne programske opreme, ki se lahko razmnožuje sam ter se brez vednosti uporabnika uporablja za iskanje in napadanje drugih nezaščitenih in ranljivih naprav. Računalniški črv, ki se hitro in zlahka širi prek elektronskih naslovov na uporabnikovem seznamu stikov ali znotraj varnostno pomanjkljivega omrežja, lastniku pametne naprave povzroča vrsto neprijetnosti: od izbrisa datotek, zmanjšanja učinkovitosti delovanja sistema do deaktivacije programov.

  • Lažno predstavljanje (angl. phishing) je pogost način pridobivanja občutljivih osebnih podatkov, ki temelji na zavajanju uporabnikov ob pomoči lažnega predstavljanja. Napadalec se navadno predstavlja kot pomembna in uveljavljena institucija, podjetje ali posameznik ter pod pretvezo lažne identitete, sklicujoč se na nujnost, prepriča uporabnika, da mu posreduje občutljive osebne podatke – številke kreditnih kartic ter gesla ali podatke o drugih računih. Te prevare uporabniki navadno prejmejo v obliki neželene elektronske pošte ali pa se pojavijo v obliki pojavnih oken.

  • Bot (angl. Botnet) je take vrste zlonameren program, ki ga napadalci uporabljajo za povezavo svojega strežnika z opremo napadenega uporabnika. Ob okužbi z njim lahko napadalec nadzoruje omrežja računalniških ali drugih pametnih naprav, ga uporablja za napadanje drugih ter na tak način opravlja avtomatizirana opravila brez vaše vednosti – od pošiljanja neželene pošte in virusov do kraje osebnih in zaupnih podatkov.
 
 

Kako vem, da je moj pametni telefon okužen?

Kako sploh opazimo virus na telefonu ali svojem tabličnem računalniku? Veliko večino virusov je težko odkriti in njihovo delovanje sprva zlahka spregledamo. Indici okužbe so lahko nenadno zmanjšanje trajanja baterije, slabša zmogljivost, večja količina prenesenih podatkov ali kakršno koli neobičajno delovanje telefona ali očitnejše pojavljanje napak, kot so denimo nenehna pojavljanja reklamnih oken, prekinjanje klicev in moteno delovanje aplikacij. Vse pogostejša grožnja tako računalnikov kot pametnih naprav so tudi virusni programi, namenjeni kraji osebnih podatkov. Tak virus na telefonu bo spretno zaklenil vse vaše podatke – od fotografij do podatkov v imeniku – in v zameno zahteval odkupnino.

 
 

Kvalitetna zaščita pred virusi in drugimi zlonamernimi programi

Danes so uporabnikom na voljo različne možnosti, s katerimi lahko poskrbimo za varnost svojega pametnega telefona. Ena od le-teh je tudi A1 Protekt, storitev, ki vas opozori, če želite obiskati spletno stran, ki je označena kot zlonamerna. S tem, ko prepreči dostop do spletne strani, onemogoči okužbo vaše naprave še preden pride do možnosti okužbe.
Vaš mobilni telefon učinkovito ščiti pred virusi, vohunsko programsko opremo, spletnimi prevarami in zlonamernimi spletnimi naslovi ter zaznane grožnje blokira še preden napadejo vaš pametni telefon in vam naredijo nepopravljivo škodo.

Ob vsakem obisku potencialno zlonamerne spletne strani, ki utegne izvajati ali vsebovati nevarne vsebine – od lažnega predstavljanja in zlonamerne programske kode do spletnega črva in robota – opozori svojega uporabnika ter tako poskrbi za zaščito telefona.

Za brezskrbno uporabo spleta na vseh pametnih napravah

A1 Protekt, namenjen in prilagojen tako mobilnim uporabnikom in gospodinjstvom kot majhnim in srednje velikim podjetjem, vam zagotavlja brezskrbno uporabo interneta ter sočasno poskrbi za dodatno zaščito na omrežju. Z uporabo najsodobnejše tehnologije vas varuje pred nevarnostmi spleta, naj gre za viruse in zlonamerne programske kode ali potencialno krajo osebnih podatkov, uporabniških imen ter gesel. Storitev ob kliku na nek URL preverja ali so spletne srani, ki jih obiščete, na seznamu nevarnih spletnih mest ter vas na potencialno nevarnost nemudoma opozori.

Pametni telefon, pametni uporabnik

Ne omejujte varne uporabe spleta zgolj na svoj računalnik. Ob nakupu telefona nemudoma poskrbite za osnovne varnostne nastavitve – od ustreznega zaklepanja telefona do avtomatskega shranjevanja podatkov na domači računalnik ali v oblak.

Osrednjega pomena je tudi redno posodabljanje operacijskih sistemov in aplikacij. Posodobitve zavoljo nadgradnje varnosti namreč znatno pripomorejo k zaščiti vašega pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Vse aplikacije, ki jih uporabljate, naložite iz preverjenih virov in uradnih trgovin, naj gre za brezplačne ali plačljive programe. Pazljivi bodite tudi ob prenosu in namestitvah nepreverjenih in brezplačnihiger z integriranimi reklamami ter obiskovanju tveganih spletnih mest.

Kaj storiti, če je naš telefon že okužen?

Včasih se zgodi, da se virus na telefonu znajde kljub naši previdnosti. Kako ukrepati v takih trenutkih? Z antivirusnim programom ali ročno takoj natančno preglejte vsebino svojega telefona in med seznamom aplikacij preverite, ali med njimi morda ni kakšnega sumljivega programa. Dvomljive aplikacije ali drugo okuženo opremo nemudoma odstranite, v kolikor pa to ni mogoče, je najpametneje telefon ponastaviti na tovarniške nastavitve.

Ker s tem izbrišemo vse podatke in telefon povrnemo v stanje ob nakupu, je zato osrednjega pomena redno skrbeti za varnostne kopije naših podatkov. V kolikor naš telefon niti po tem ne deluje tako kot prej, ga je najpametneje odnesti na najbližji servis, kjer vam bodo nanj znova naložili operacijski sistem.

Odslovite virus na telefonu še preden potrka na vaša vrata

Avtorji zlonamernih programskih oprem so pri programiranju vse bolj spretni in kljub pazljivosti pri obiskovanju spletnih mest ali nalaganju aplikacij je včasih težko s popolno gotovostjo vedeti, ali je obisk izbranega spletnega mesta za nas varen ali ne. Ker pa brez spleta dandanes težko delamo – naj gre za uporabo elektronske pošte ali dostopanja do novic – je skrb za varnost obiskanih spletnih mest zato lažje prepustiti preverjeni in učinkoviti varnostni opremi.

S kakovostno storitvijo, ki bo preverjala našo uporabo spleta ter nas o nevarnosti pravočasno obvestila, bomo pametne naprave uporabljali bolj sproščeno, predvsem pa bomo poskrbeli za varnost naših osebnih podatkov, dokumentov in digitalne identitete.