Ob neverjetni pestrosti pop glasbenega ekosistema se je včasih težko znajti. Poglejmo 6 tipičnih situacij, pri katerih je glasbena kulisa nepogrešljiva in zato nikakor ne sme biti prepuščena naključju.

Situacija 1: Mestna vožnja

Če se vam pri preklapljanju radijskih postaj meša, potem si ustvarite kompilacijo. V poštev pridejo klubske himne ter pop lahkotnice.

Skratka vsi komadi, ki jih brez resne škode lahko prekine stopanje po zavori, hupanje, zadnji vpad v zeleno-rumeno, SMS-sporočilo (ki ga z očesom samo oplazite) ali pa zasilni postanek na avtobusni, ko ravno pobirate potrpežljivo čakajoč naraščaj.

Situacija 2: Relacijska vožnja

Super, vožnja na daljše proge. Kar pomeni, da imate čas za zgodbo. Idealni trenutek, da se odločite za album. Skratka nekaj, kar ima začetek, zaplet in pa konec, obenem pa dovršeno sovpada z vašo končno destinacijo. Ne boste zgrešili z dvema predlogoma: Frank Ocean, album Chanel Orange (2012) ali pa z grammyjem nagrajeni album od M83 Hurry Up, We're Dreaming (2011).

Situacija 3: BBQ-party

Pomlad, poletje, vse se dogaja na odprtem. Glasba je bolj kot ne za kuliso, ampak to še ne pomeni, da ni izbrana. BBQ je vedno povezan z rokom in metalom, čeprav ne vemo točno, komu ta kombinacija dela krivico. A mora ob peki čevapčičev v ozadju res vedno odmevati Whiskey in the Jar?

Poskusimo raje z glasbenim izborom, ki vključuje mešano na žaru: malo Lou Reeda, pa za predjed OutKast, Kool & The Gang, Black Eyed Peas, LL Cool J, Klemn Klemn, ščepec Trkaja, kanček Snoop Doga. In ja, ne pozabite končate vrtne žurke s Siddhartinim Piknikom

Situacija 4: Obletnice

Praznujeta obletnico sama? Potem ne morete zgrešiti z Johnom Legendom Get Lifted (2004) ali pa Darkness and Light (2016). Doma pripravljena večerja bo z lahkoto spolzela v prebavni trakt, vidva pa boste v navdihu romantičnih ritmov pripravljena, da se sladica okrepi tudi s poljubi.

Situacija 5: Poležavanje 

Nedelja popoldne, ni pa nujno. Lahko tudi katerikoli drugi dan, ko vam paše početi čim manj stvari. Ne more vas razočarati John Mayer, sploh če si privoščite kar nabor Greatest Hits.

Potem so tu še Dave Matthews Band, praktično katerikoli album. Če ste nekje med zemljo in nebom in še posebej razpoloženi za svoj najljubši ritual, pa si le obrnite eterično Lano del Rey z zadnjim albumom Lust for Life (2017). 

Situacija 6: Delo, študij

Tu se ne osredotočate na glasbo, ampak želite, da vam določene frekvence pomagajo do večje koncentracije. Trik naj bi bil v optimalnem delovanju alfa možganskih valov, in če lahko verjamemo raziskavam, igra instrumentalna glasba v tovrstnih situacijah nadvse pomembno vlogo. Poskusite z naborom Yellow Brick Cinema. Za najbolj preverjeno se je izkazala sledeča: 

Besedilo: Eva Kelt. Naslovna fotografija: Profimedia.