5. Vytautas Bikus & Monika Liubinaitė (Litva) – This Time (2015)

Vidno prisiljen in zaigran poljub med Vytautasom in Moniko razodeva, da je bilo vse skupaj zgolj del koreografije. Gledalcev nista kaj dosti prepričala. Litvijca sta se prebila v finale in tekmovanje končala na 18. mestu.

4. Sestre (Slovenija) – Samo ljubezen (2002)

Malce goljufamo, a šov, ki so ga leta 2002 pripravile Marlena, Daphne in Emperatrizz, je še vedno najbolj drzen slovenski evrovizijski nastop. Daphne je občinstvu v slovo podelila nekaj poljubov v zrak. Morda bi kaj še bolj šokantnega prineslo boljšo uvrstitev, kot je 13. mesto.

3. Petra Mede (Švedska) – Swedish Smörgåsbord (2013)

Nastop voditeljice Petre Mede ni bil tekmovalnega značaja, vendar je leta 2013 na Švedskem ukradel cel šov. “Zdaj lahko poljubite nevesto,” je zapela Petra, dva prelestna duhovnika pa sta se cmoknila na ogled celemu širnemu svetu.

2. Krista Siegfrids (Finska) – Marry Me (2013)

Švedski poljub leta 2013 pa ni bil edini gejevski poljub na tem dogodku. Zelo prepričljivo sta se poljubili finska predstavnica Krista Siegfrids in njena spremljevalna vokalistka. A za konservativno evropsko javnost je bilo to preveč. Skromna uvrstitev na 24. mesto.

1. Birthe Wilke & Gustav Winckler (Danska) – Skibet Skal Sejle (1957)

Nesporno prvo mesto pripada danskima predstavnikoma Birthe Wilke in Gustavu Wincklerju. Njun nastop daljnega leta 1957 je bil sploh prvi nastop za Dansko na tem tekmovanju, osvojila pa sta visoko tretje mesto. Poljubljala sta se celih enajst sekund!

Besedilo: Peter Baroš. Naslovna fotografija: Profimedia.