Ta šala pa vendarle ni čista znanstvena fantastika in samo vprašanje časa je, kdaj se bo takšen podvig dejansko zgodil. Vse oči so uprte v Elona Muska. Razvpiti ultrabogataš, soustanovitelj tovarne električnih avtomobilov Tesla inc. in ustanovitelj zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX, je februarja letos že izvedel podoben podvig. V vesolje je izstrelil raketo Falcon Heavy, v posadki pa sta se znašla avtomobil Tesla Roadster in njegov voznik, lutka z imenom Starman.

Znanstveniki na Muskovo igračkanje gledajo postrani. Med tem ko se raziskovalne znanstvene agencije ukvarjajo s pridobivanjem sredstev za drage raziskave, ki bi pripomogle h korenitemu razvoju prihodnosti človeštva, se zasebna vesoljska podjetja zabavajo s projekti, ki imajo veliko odmevnost v javnosti, k napredku pa prispevajo bolj malo. Menijo, da bi bilo veliko bolj koristno, če bi Musk raketo opremil z vrhunskimi sateliti, ki bi na Zemljo pošiljali podatke, pomembne za nadaljnja znanstvena odkritja.

A bogati Musk, čigar premoženje je ocenjeno na nekaj več kot 19 milijard ameriških dolarjev, si ne beli glave. Vesoljski projekti resda niso poceni, izstrelitev Falcona Heavyja naj bi bila vredna okoli 90 milijonov zelencev, a vsak tovrsten premik je košček mozaika v Muskovi viziji, da se nekoč na Marsu pripravi okolje, ki ga bodo naselili prvi kolonialisti z Zemlje. Za zdaj po vesoljskih cestah križari Muskov Starman, v avtoradiu njegove Tesle pa se vrti pesem Space Oddity Davida Bowieja. Njegovo potovanje lahko v živo spremljate tudi prek YouTuba.

Ime Jeff Mills se v potegavščini ni znašlo naključno. Didžejska legenda, techno pionir in vizionar iz Detroita do vesolja goji posebno vez. Njegova založba Axis Records v sodelovanju z radijsko postajo NTS soustvarja serijo The Outer Limits, kjer Millsova abstraktna zvočna okolja ovijajo številne teme, ki se dotikajo področij astrofizike, medgalaktičnih potovanj in teorij časa.

Jeff Mills by Jacob Khrist

The Outer Limits je šestdelna zvočna serija, ki jo je mogoče spremljati tukaj. Ustvarjanje serije poteka v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo NASA, ki ve, da je za prihodnost vesoljskih podvigov vendarle pomembno tudi ozaveščanje novih generacij. Sodelovanje s popularnim didžejem se v tem primeru kaže kot zadetek žebljice na glavico.

Jeff Mills je lani izdal album z naslovom Lost in Space. Umetnik, ki ga zanimajo futuristična povezovanja tehnologije, znanosti in glasbe, umetna inteligenca ter novi hibridi klasične in elektronske glasbe, je album ustvaril ravno z mislijo na bodoče človeške dosežke, ki bodo omogočili kolonizacijo drugih planetov v vesolju. Elon Musk in Jeff Mills imata vsekakor veliko skupnega.

Naslovna fotografija: Profimedia. Fotografija v članku: Jacob Khrist.