Zgodovina svetovnega dneva glasbe sega v leto 1982, ko je bil v Franciji prvič izveden glasbeno dogodek Fête de la musique. Nastal je na pobudo takratnega francoskega ministra za kulturo Jacka Langa.

Praznik glasbe tudi v SlovenijiV ospredju je bila ideja, da je treba za en dan v letu vso Francijo oviti z glasbo, jo postaviti na ulice, parke, mostove, trge in balkone ter vsa druga manj običajna mesta za glasbeno muziciranje.

Zakaj?

Lang je bil izračunal, da je skoraj vsak drugi otrok v Franciji igral glasbeni inštrument. Zdelo se mu je pomembno, da mesto začuti svoje glasbenike, da glasba stopi iz koncertih dvoran ter se predstavi kot izjemno pomemben, predvsem pa blagodejen in dobrodošel element vsakdanjega življenja. 

Praznik glasbe tudi v Sloveniji

Kmalu po prvi francoski ediciji se je praznovanje glasbe skokovito razširilo na vse konce in kraje sveta. Danes se praznovanju, ki ob Fête de la musique nosi tudi ime World Music Day, pridružuje več kot 120 držav in več kot 400 mest sveta. Tudi Slovenija, ki svetovni dan glasbe obeležuje s Praznikom glasbe. Letos se bo praznovalo v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Piranu z okolico. 

Najpestrejše dogajanje bo na Obali in v Ljubljani. V Piranu, Portorožu, Luciji in drugih obmorskih krajih bo na več kot 20 lokacijah nastopila cela plejada artistov, od uličnih glasbenikov in rokovskih zasedb do pevskih zborov in pihalnih godb. Tudi plesalo se bo, pripravljajo pa tudi delavnice raziskovanja gibov in glasov, ki jih priporočajo vsakomur. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji elektronske glasbe. DJ-punkti se pripravljajo na plažah Pusterla in Bernardin.

Tudi elektronska glasba ob prazniku glasbe

V Ljubljani skoraj ni glasbenega žanra, ki mu ne bo mogoče prisluhniti. Džez na obeh obrežjih Ljubljanice, rok na Taboru, elektronska glasba v Tivoliju. In vmes številne ulice, trgi in balkoni, s katerih bo odmevala živa glasba kantavtorjev, pevskih zborov, godalnih kvartetov in drugih zasedb. V Ljubljani se boste na glasbeno raziskovanje lahko odpravili že ob devetih dopoldne, ko se pripravlja sprehod po glasbenih arhivih slovenske glasbene umetnosti.

Tudi Slovenska filharmonija odpira svoja vrata. Ogledali si boste lahko njeno notranjost, izvedeli številne zanimive zgodbe iz njene zgodovine ter celo prisluhnili vaji orkestra. K Prazniku glasbe pristopa tudi SNG Opera in balet Ljubljana. Letos obeležuje 100-letnico svojega obstoja. Na Prazniku glasbe vam bo ponudila ogled dokumentarnega filma o hišnem dirigentu Igorju Švari, ki tudi beleži častitljivo obletnico, in sicer 45 let umetniškega ustvarjanja.

Praznik glasbe tudi v Sloveniji

Na svetovnem dnevu glasbe so vsi vključeni glasbeni dogodki brezplačni za občinstvo. Glasbeniki na njem ne sodelujejo zaradi denarja, ampak iz veselja in ljubezni do glasbe. Seveda pa vam nihče ne brani, da dober glasbeni nastop ne nagradite le z glasnim aplavzom, temveč v klobuk glasbenikov spustite tudi kakšen cekin ali dva. 

Celoten seznam lokacij in nastopajočih, ki bodo nastopili na letošnjem Prazniku glasbe, lahko preberete tukaj

Fotografije: Blaž Lah in Lovro Megušar