Oglasno mesto

V kolikor ste imeli srečo, ste bili vzgojeni v družinskem krogu, ki je dal veliko na glasbo. V takšnih domovih se najdejo obsežne zbirke vinilnih plošč. Čeprav vinilke ponovno postajajo popularne in je gramofon eden izmed najbolj prodajanih produktov Amazona, je vinil za marsikoga pozabljen format in številne zbirke romajo v smeti. To se ne dogaja le po domovih, temveč tudi v nacionalnih institucijah. Še vedno odmeva zgodba legendarnega srbskega košarkarja Žarka Paspalja, ki je z odpada rešil 1.500 vinilnih plošč, ki so jih odvrgli iz arhiva beograjskega radia Studio B.

Zbirke starih vinilk so dragocene in čisto možno je, da se v vaših škatlah na podstrešju skrivajo dragulji. Zato jih velja skrbno preučiti. Če gre za kakšno redko vinilno izdajo, povrh vsega še dobro ohranjeno, lahko na njej zaslužite pravo bogastvo. A treba je dobro poznati glasbeno zgodovino. Poglejmo primer plošče The Freewheelin’, ki jo je Bob Dylan izdal leta 1963. Zgodba pravi, da so pred tiskom posnetke štirih skladb umaknili s plošče in jih nadomestili z novimi posnetki. A mojstri, ki so tiskali vinilko, tega niso vedeli in so ustvarili manjšo naklado plošč s prvotnimi posnetki. Teh plošč z napako naj bi se do danes ohranilo le okoli dvajset. Če jo imate in če je brezhibno ohranjena, lahko zanjo zaslužite tudi več kot 35.000 ameriških dolarjev.

Vinilke

Trik številka dve: poglejte serijsko številko plošče, ki jo imate. Nižja je njena številka, večja je njena vrednost. Izvod plošče White Album skupine The Beatles iz leta 1968 s serijsko številko A0000023 je bil prodan za 13.750 ameriških dolarjev. Še več je zaslužil bobnar skupine Ringo Star. Za isti album s serijsko številko A000001 je zaslužil debelih 790.000 ameriških dolarjev! Tržno vrednost imajo tudi plošče, kjer je bilo treba zaradi cenzure spreminjati naslovnico.

Plošča Diamond Dogs Davida Bowieja iz leta 1974 prikazuje Davida Bowieja kot nekakšno Sfingo s pasjim trupom. Založbi ni bilo všeč, da so bile na sliki vidne pasje genitalije, zato je velela ta del slike zatemniti. Prebrisanim zaposlenim je vendarle uspelo natisniti nekaj plošč s sporno naslovko. Leta 2003 je bil izvod te plošče prodan za 3.550 ameriških dolarjev. Danes, petnajst let pozneje in po Bowiejevi smrti, je vreden še mnogo mnogo več.

Vinilke

Resnici na ljubo, verjetnost, da imate doma vinilko, za katero bi bili obsedeni zbiratelji pripravljeni odšteti vrtoglave vsote, je relativno majhna. A nikar ne vrzite puške v koruzo. Številne izdaje albumov, tudi slovenskih, dosegajo na trgu prav lepo vrednost. Spremljati velja spletno glasbeno bazo Discogs. Kultna plošča Odpotovanja kantavtorja Tomaža Pengova iz leta 1973 se prodaja od 40 pa vse do 700 evrov. Plošča Vidov ples skupine Kladivo, konj in voda iz leta 1983 pa je ocenjena na od 250 do 400 evrov. Nova akropola Laibachov iz leta 1986 je ocenjena na 500 evrov. Seveda lahko takšno vsoto dosežete le, če gre za brezhibno ohranjeno ploščo z majhnim številom predvajanj in z brezhibno ohranjenim ovitkom. Nato je treba biti potrpežljiv. Kupcev, ki bi bili pripravljeni odšteti toliko denarja, ni veliko. A v nasprotju z delnicami in kriptovalutami cena vinilkam ne pada. Z leti bo kvečjemu samo še rasla.

Oglasno mesto

Fotografije: Profimedia