Odkar si pri A1 lahko izberemo opcijo A1 Play: Music, ki nam omogoča, da naši najljubši mobilni predvajalniki glasbe (Spotify, Apple Music, Deezer) ne trošijo našega mesečnega zakupa podatkovnega prenosa, seveda glasbo brezskrbno poslušamo vedno in povsod. Življenje je tako bolj živopisno, po cesti vedno hodimo z rahlim poskokom in ves nepotrebni okoliški hrup nam izolira na malce previsoko glasnost nažgani DNCE z veselico Cake by the Ocean (hej, vsakdo potrebuje kakšen poletni hit, da se lažje sooči s kroničnim primanjkljajem dnevne svetlobe v jesensko-zimski sezoni).

Naš osebni izbor najljubše glasbe morda pove veliko o nas, a tokrat se ne bomo poglobili v pretirano psihološke analize, ampak na malce bolj lahkoten način razčlenili, kaj vaša glasbena plejlista pove o vas. Pritisnite Play, da začnemo!

Ogromno neodvisne glasbe

Prepričani ste, da mainstream glasba predstavlja vse, kar je danes narobe s svetom (in v nekaterih vidikih se niti ne motite), zato je vaša plejlista napolnjena z malo ali popolnoma nepoznanimi bendi, ki ustvarjajo glasbo onkraj lestvičnih pričakovanj. Ta glasbeni izbor jasno pove, da ne želite biti ujeti v kalupe, ne marate večinskega okusa in skušate na vseh področjih biti unikatni. Zelo verjetno nimate ali pa ne gledate televizije, obožujete pa vinilne plošče in vse, kar so naredili Arcade Fire in Arctic Monkeys. Ponosni na svoj butični glasbeni izbor vedno poveste, kaj poslušate, tudi če vas tega nihče ne vpraša, ob tem pa vestno dodate: “Verjetno še nisi slišal zanje, so bolj za glasbene gurmane.” Morda je vaš glasbeni okus pred časom, obstaja pa trohica možnosti, da se samo preveč trudite.

Kopica Skrillexovih komadov

Če ste mlajši od 30 let, se vaš glasbeni okus verjetno še prilagaja, zato so morebitna odstopanja v ekstreme še dovoljena. Če ste starejši od 30 let, pa s tem verjetno želite svetu pokazati, da še niste za staro šaro, da ste hip in znate ceniti novodobno glasbo, ne glede na to, da vas na trenutke bolj kot na glasbo spominja na premočno privijanje vijakov z električnim vijačnikom. Po naravi ste odprti in družabni, imate pa malce preveč izražen FOMO (strah pred tem, da boste kaj zamudili), zato vas najlaže najdemo na vseh dogodkih elektronske glasbe.

Zbirka komadov iz devetdesetih

Odraščali ste na ulicah med K4 in Centralom in v desetih letih zamenjali osem pričesk. Vse oblike teh pričesk so danes zakonsko prepovedane. Takrat ste si ukrojili največ nepozabnih spominov, doživeli največ čustveno intenzivnih dogodkov in ker so bili vsi običajno v spremstvu glasbe (v devetdesetih nismo ničesar počeli brez glasbe), se vam je ta vtisnila v spomin s toliko pozitivnimi afirmacijami, da zdaj težko preklopite na kaj drugega. Ste nostalgični, romantični in malce pozabljeni v preteklosti. Vaša plejlista je zaradi precej divjih žanrskih tranzicij, značilnih za glasbeno sceno devetdesetih, primerno shizofrena – tako se vam nemalokrat pripeti, da vam odmeva žagajoči Nirvanin superhit Smells Like Teen Spirit, potem pa vam opcija shuffle nenadoma preklopi na N'Sync. A kaj naj, Bye bye bye je pač legendaren komad, pa četudi ta vsakič resno rani vašega notranjega grandžerja.

Hip hop in še več hip hopa

Ekstrovertirani uživači in ljubitelji zabav. Po naravi zelo podobni poslušalcem pop glasbe, čeprav se z njimi nočete družiti. Lahko se pohvalite s precej visoko samozavestjo, ki se pogosto izraža v pogumni uporabi čepice s ščitkom tudi v sklopu garderobe, ki tega običajno ne odobrava. Na pamet znate besedila vseh svojih najljubših komadov in ste se pripravljeni ure in ure prerekati o filozofski konsistentnosti Kanyeja Westa. Nekoliko prepogosto se odločate po nareku čustev, ker namesto razuma raje uporabljate načelo 'Kaj bi v tem trenutku naredil Eminem', kar pa pogosto vodi do napačnih odločitev. Prisegate na blagovno znamko Adidas, na telefon se javite z 'jo!', glasbo pa v avtomobilu poslušate skorajda izključno s spuščenimi okni. Tudi januarja.

Izključno balkanska glasba

Nekega dne ste malce preveč opiti poslušali Daro Bubamaro in jokali, ker vas komad Zidovi kar nekako vedno sune v najgloblja čustva. Tega seveda nikomur ne priznate, ker se vaša predanost najstrožjemu turbo folku redko pokaže pod zakonsko dovoljeno mero alkohola v krvi. Vmesni prostor radostno zapolnite z bolj nevtralnimi balkanskimi zimzelenimi uspešnicami, ki jih, kakopak, znate na pamet. Bolj kot žanr vam je pomembna geografska pripadnost, zato lahko z enako vnemo poslušate tako Halida Bešlića in Harisa Džinovića kot tudi Plavi orkestar ali Gibonnija. Ste ekstrovertirani, družabni in iz vsakega, še tako nepomembnega dogodka radi naredite veliko fešto. Zelo pomembno vam je, da se ljudje v vaši bližini odlično počutijo. Veliko ljudi vam pove, da imate zelo nežno dušo, a kaj, ko tega brez rakije ne pokažete.

Plejlista tisočerih pop hitov

V bistvu bi raje poslušali radio, ampak vas noro motijo neprestane reklame, zato ste si plejlisto preprosto ustvarili tako, da ste nagrabili vse pop lestvice zadnjih treh let. Mogoče ste malce leni, mogoče pa imate le nadvse širok glasbeni okus in si dovolite uživati v vsem, kar se znajde med petdesetimi najbolj poslušanimi komadi nekega obdobja. Po naravi ste nekomplicirani, nezahtevni, in če je verjeti psihologiji, nekoliko bolj nagnjeni k stresu in anksioznosti. Po svoje pa ste tudi pogumni – ni veliko frajerjev, ki si upajo na glas poslušati Katy Perry.

Naslovna fotografija: Profimedia