Prostora za koncertni dnevnik, za potopis glasbenih doživljajev, je malce premalo. Pa tudi glava ne zmore premleti toliko, kot posrkajo ušesa. Za boljši občutek o tem, kako živahna je domača koncertna scena, izpostavljamo nekaj koncertov, ki so povezani z izdajami novih singlov in novih plošč domačih bendov.

Wckd Nation

Komur se kolca po prelestnih ženskih jazz&soul vokalih, lahko končno za nekaj časa na stran postavi Planet Groove in prisluhne zasedbi Wckd Nation. Zelo mlada slovenska glasbena zasedba, katere člani prihajajo s primorskega in štajerskega konca naše deželice, se je spoznala med študijem džeza v Avstriji. Troubles je njihov drugi avtorski komad, ki so ga slovenskemu občinstvu prvič predstavili na koncertu v ljubljanskem Čin činu. Pravijo, da starejše glave več vedo, a Wckd Nation so izjema, ki potrjuje pravilo. Dekleta in fantje se pametno lotevajo svoje zgodbe in upam staviti, da čez dobro leto dni predstavijo prvenec, ki bo odmeval široko, tudi v tujini.

Haiku Garden

Ko izveš, da v rock bandu špilajo diplomanti muzikologije, potem moraš bend nujno preveriti. Muzikologi se pregovorno ukvarjajo s tinto v notnem črtovju, česar je v rocku bore malo. A kompozicijski triki, ki jih obvladajo muzikologi, lahko v rock pripeljejo dimenzije, ki so sila zanimive in privlačne. Metelkovska Gala hala je na predstavitvi haikujevske nove plošče Where If Not Now (KAPA Records, 2018) pokala po šivih. Domače glasbeno podtalje jih bo hipoma zagrabilo, tudi tujina izteguje svoje lovke. Če vam dogajajo Tame Impala, potem je to muzika za vas.

Seul Océan

Bend nam je prvič padel v uho na Prazniku glasbe leta 2015, ko so sredi vročega junijskega popoldneva nastopili pred Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Kmalu za tem je v eter prispel njihov kratkometražni album A l’ouest, letos pa končno tudi prvenec v pravem pomenu besede. Očitni ljubimci frankofilije, ki sicer prihajajo iz Rovt pri Logatcu, so ploščo Je Fais Revivre predstavili v metelkovskem klubu Gromka. Ne izgubljajo besed, božajo kot svila in režejo kot britev. Glasba za tiste, ki se radi oblačijo v črno.

Kalu

Kalu aka Luka Uršič je glasbeni producent, ki je širši javnosti že poznan prek sodelovanj s Polono Kasal, Katjo Šulc in zasedbo Your Gay Thoughts. Tokrat se glasbenik, ki je po profesiji slikar, končno.predstavlja tudi s samostojnim zvočnim paketom. Dolgo pričakovani prvenec Get Well Soon (Stiropor, 2018) vključuje debel set fine down tempo muzike, ki sede v vseh tistih trenutkih, ko bi si ga enostavno radi vzeli na izi. Album je v celoti nastal v Kalujevem elektronskem laboratoriju, ploščo pa je v živo predstavil v Klubu Božidar, v sedemčlanski zasedbi, ki je vse zvoke poustvarila v živo. Pogumno!

Borhesia

Kultna zasedba, ki jo predvsem zaradi ekscentričnosti in mednarodnega slovesa številni postavljajo ob bok Laibach. Z drugimi besedami, če vam kaj zmanjka pri Laibach, to najdete pri Borghesii. In obratno. Pomlajena zasedba, ki jo vodita Borghesijina prvoborca Aldo Ivančić in Dario Sereval, se je najprej ogrela v kranjski Layerjevi hiši, dva dni za tem pa novo ploščo Proti rekapitulaciji (Moonlee Records, 2018) predstavila tudi ljubljanskemu občinstvu v Stari mestni elektrarni. Srečko Kosovel je zadnje čase izjemno hvaležen za uglasbitve v različne žanre. Borghesia v tem primeru ni eden od številnih poskusov, ampak je svoje delo opravila precej nad pričakovanji. Mednarodni sloves Borghesie je zagotovilo, da bodo o slovenskem pesniškem ponosu mnogo izvedeli tudi v tujini.

Naslovna fotografija: Wckd Nation by Marko Vidmar