Brez panike! Pregledna spletna stran festivala in spletna aplikacija vam ponujata možnost, da prav vsakega nastopajočega natančno preučite in si narišete svoj MENT zemljevid. Preučitev programa je skorajda nujna, saj na MENT-u ne boste našli zvenečih in prepoznavnih glasbenih imen, ki jih boste želeli slišati na prvo žogo, ampak imena, ki bodo slavna šele postala. Na stara leta boste lahko svojim vnukom pripovedovali, kako ste bende, ki bodo v tistih časih polnili velike dvorane, poslušali v klubu za sto ljudi, ko jih ni poznal še skoraj nihče.

Festival Ment
Vročica nastopa belgijskih Hypochristmutreefuzz v Gali hali na MENT Ljubljana 2018

A pozor! Posebnost festivalov, kot je MENT Ljubljana, je tudi v tem, da se program odvija na več prizoriščih hkrati. Kar mislite si lahko, kolikokrat v življenju je avtor tehle vrstic že brundal v brk, ko je ugotovil, da dve izmed njegovih najljubših festivalskih skupin igrata hkrati, vsaka na svoji lokaciji.

A ujeti se da zelo veliko, skoraj vse. Večina programa se bo odvijala v klubih Metelkove. Tam si lahko sestavite kar svojo koncertno kompilacijo. Zavijete v Menzo pri Koritu na češki bend Acute Dose, ujamete nekaj komadov hrvaških postrockerjev Tus Nua v sosednjem Klubu Gromka, krog nadaljujete s poljskim ambientalnim elektronkarjem Hattu Vatti v Gala Hali in zaključite s slovensko triphoperko JUNEsHELEN v Channel Zero. Pa potem v nov krog, osmico, ali pa kakšno drugo linijo vandranja od kluba do kluba, od benda do benda. Prej, vmes in zatem boste lahko zavili še v Orto bar, Hostel Celica, na Ljubljanski grad, v Kino Šiška, Slovensko kinoteko, Staro mestno elektrarno in Klub K4.

Festival Ment
Timid Kooky, najboljši mladi litvanski bend in najboljša nova baltska skupina, bo nastopila 31. januarja v Menzi pri Koritu.

Vašega obiska in koncerte podpore bodo seveda najbolj veseli slovenski izvajalci. Ob JUNEsHELEN tudi shoegazerji Haiku Garden, gangsta gejša КУКЛА (Kukla), etnorockerji Katalena, elektronski duo Warego Walles in številni drugi. Dobro koncertno vzdušje bo zanje ključnega pomena. Koncerte bodo namreč obiskovali tudi številni tuji delegati, iskalci novih talentov, ki lahko naše izvajalce izstrelijo v mednarodno orbito glasbene scene. Jih povabijo na svoj festival, z njimi podpišejo založniško pogodbo ali pa o njihovih ploščah pišejo v specializiranih glasbenih medijih.

Festival Ment
Med slovenskimi nastopajočimi je tudi zasedba Mart, ki bo nastopila 1. februarja v Orto baru.

Tuji delegati bodo gostovali tudi na konferenčnem delu MENT-a. Ta bo obravnaval številne tematike sodobne glasbene industrije. Predstavljali se bodo številni tuji festivali, razpravljalo se bo o glasbi v oglaševanju in filmu, o okoljevarstveni problematiki, povezani z glasbo, delavnice pa bodo izvajali tudi predstavniki Spotifyja.

Festival Ment
MENT Ljubljana se kot prvi festival v regiji pridružuje mednarodni kampanji Keychange, ki se bori za uravnoteženost spolov v glasbeni industriji.

Za ogrevanje so organizatorji festivala, ki letos poteka že petič zapored, pripravili tudi kompilacijski album, ki obsega večino slovenskih izvajalcev. Izdajo kompilacije že vseh pet let podpira A1 Slovenija.