Izmakniti ali …?

Ker kot Neo v Matrici vsakič zatrepetam, ko se spogledujem z bogato ponudbo piratskih zalivov na internetu, sem se začela spraševati, kje sploh še lahko pretakam muziko, ne da bi tvegala srd vladnih agentov avtorskih pravic. Morda se v naših podalpskih krajih in na Balkanu še lahko igramo pirate, takoj ko prestopimo schengenske meje, pa stvari postanejo še kako resne. Do točke, ko se nam lahko zaradi nelegalno pretočenih torrentov nakopiči kup resnih opozoril in celo kazni. Si res želite imeti težave samo zato, ker ste pred časom s spleta sunili dva albuma Justina Bieberja? Mi tudi ne.

Justin Bieber
"Sorry."

Za nekaj malega cekinov

Tu smo že vsi precej domači. Platforme, kot so iTunes in Spotify, so stalni rezidenti na naših mobilnikih, a stvar postane hecna, ko recimo želite svojo playlisto poslušati med vožnjo po signalno opustošenem območju, in teh je, sploh če zavijete na kakšne gozdne poti, kar nekaj. Drug problem nastane, če ste recimo uporabnik Spotifyja in bi radi delili glasbo z nekom, ki uporablja iTunes. Obstajajo sicer spletni pretvorniki pa opcije, da listo izvozite v kakšen Deezer ali Grooveshark, ampak to so že manevri, ki od povprečnega uporabnika terjajo preveč klikanja.

Med priljubljenimi možnostmi je tudi javno deljenje liste, kar zna biti štorasto za tiste, ki glasbo razumemo kot intimen jezik sporazumevanja in določene komade delimo samo s skrbno izbrano osebo, po možnosti brez zevajočega Facebook občestva. Ena od najbolj očitnih rešitev je Amazon, na katerem poleg vsega, kar obstaja na tem planetu, brni tudi okoli 50.000 pesmi, kar vam eksponentno poveča možnost, da je vaš najljubši komadek prav tam.

Spotify
Večina glasbenih strimingov deluje po principu mesečne naročnine, ki za svetovno banko melodij ni tako strašljivo visoka ... pa še v naprej izdelane plejliste dobite!

Kar je dobrodošlo predvsem za tiste, ki ste veliko na poti, saj si svoje poskočnice lahko enostavno shranite na USB-ključek, tega pa potem po želji razpečujete dalje in tako svoje muzikalične preference delite s sorodnimi dušami. Cena na pesem se giba od 60 centov do en evro, kar ni slaba opcija, če si želite sestaviti ubijalsko dobro kompilacijo, odporno tudi proti najbolj ekstremnim geolokacijskim pogojem in nadmorski višini.

Zastonjske, a legalne opcije

Tule je še pet možnosti za vse tiste, ki bolj kot na strimanje prisegate na dobro staro pretakanje (download). Za komadi lahko brskate po sledečih zastonjkarskih, a legalnih digitalnih repozitorijih: Free Music Archive: pisana lestvica žanrov, ki jih lahko raziskujete mesece. Stran je znana tudi po številnih podcastih in radijskih oddajah. Noise Trade ima dvojno funkcijo: lahko pretakate albume ali posamične komade, a je hkrati tudi platforma za promocijo novih komadov. Če niste preveč glasbeno zahtevni in bi radi zgolj zvočno kuliso, medtem ko postavljate božično drevesce, potem boste nekaj zastonjske muzike našli tudi na Amazonu. Priti do brezplačnih skladbic je sicer prava mala zagonetka, a nekako smo se le preklikali do kompilacij. Tule je plonk listek ali pa kar direktna povezava: Departments> Digital Music > Deals (ne več v meniju, ampak na sami strani) > Free.

Na zabavi
"Brezplačna glasba za vse!"

Dodatno velja preklikati tudi Jamendo, ki je z več kot 400.000 pesmimi ena od večjih brezplačnih glasbenih shramb na spletu. A ne bodite presenečeni, če med gigantsko zbirko ne boste našli hitov iz Billboardove lestvice; Jamendo je namreč predvsem priročen za tiste, ki radi odkrivate nove talente. Za konec se mogoče lahko poigrate še s Soundcloudom, kjer najdete velika, srednja, mala in miniaturna glasbena imena, predvsem pa se vam splača pobrkljati po sekciji Creative Commons. In še zadnje zatočišče, preden se sprijaznite s plačljivo godbo: Live Music Archive. Kot že ime sugerira, boste tu našli predvsem koncertne posnetke mainstream bendov, pa seveda tudi kar nekaj alternative. Prava nebesa za bootleg posnetke, kar pa verjetno tisti resni glasbeni sladokusci itak že poznate.

Fotografije: Profimedia