Ker sem imel priložnost koncert Neneh Marianne Karlsson oziroma krajše Neneh Cherry ujeti že na dunajskem Waves Vienna lani septembra, mi je v velik užitek pisati napoved koncerta, ki mu lahko le višja sila prepreči, da ne bo naravnost odličen.

Neneh Cherry

Neneh Cherry, posvojenka slovitega 'free džezovskega' trobentača Dona Cherryja in hčera švedske likovne umetnice Monike Karlsson, je v preteklem letu posnela šele svoj peti samostojni studijski album Broken Politics. Šele peti, saj gre za glasbenico, ki je na svetovni glasbeni sceni že od zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Družina Cherry Karsson se je iz Stockholma preselila v ZDA, 14-tletna Neneh pa je kaj kmalu obesila šolo na klin ter se odpravila raziskovat alternativno glasbeno sceno v Londonu. Ključni preboj ji je uspel s prvo ploščo Raw Like Sushi in nosilno skladbo albuma Buffalo Stance.

Skladba Buffalo Stance bi ji prinesla nagrado grammy, če ji je ne bi pred nosom speljal dvojec Milli Vanilli, za katerega se je pozneje izkazalo, da gre za eno največjih prevar v zgodovini popularne glasbe. Milli Vanilli namreč v svoji glasbeni karieri iz odprtih ust nista spravila niti glasu, kaj šele zapela.

Že od leta 1987 je Neneh v zvezi z glasbenim producentom Cameronom McVeyem, ki ga poznamo predvsem po delu z Massive Attack, Sugababes in All Saints. McVey je imel prste vmes pri vseh albumih Neneh Cherry, vendar na zadnjih dveh ni zasedel mesta producenta albuma. Ta vloga je pripadla britanskemu glasbeniku, mojstrskemu spenjaču elektronike in akustike, ki se svetu predstavlja z umetniškim imenom Four Tet. Skupaj z Neneh sta najprej sodelovala pri njenem darkerskem albumu Blank Project.

VIDEO: Neneh Cherry v živo na legendarni BBC-oddaji Later … with Jools Holland:

Plošča Broken Politics je bolj umirjena od predhodnice in podoben bo tudi koncert. Družbeno angažirana sporočila glasbenice so zavita v melodične in eterične pasuse, začinjene z dramaturškimi preseki trip-hopa in duba ter ravno prav umerjenimi intervencijami številčnega benda, s katerim Neneh sodeluje tokrat.

Poslastica za vsakega ljubitelja glasbe, ki rad prisluhne glasbenikom, ki želijo ponuditi nekaj več, se bo zgodila 26. februarja v Kinu Šiška.

Naslovna fotografija (Profimedia): Neneh Cherry na koncertu v londonskem Roundhousu, 14. februarja 2019.