Internetna glasbena kultura je poskrbela, da danes lahko svoje potomce vzgajate v duhu lastne mini različice avdiofila – če si to res želite.

Rock in funk metal v otroški preobleki

Ameriški rap/funk/alternativni metal bend iz Kalifornije je celotno plesno strukturo nekoč alternativne rock scene v K4 v 90. letih dobesedno metal v zrak. Če ste se v tistem času znašli v klubu sredi kateregakoli komada skupine Rage Against the Machine in če pri tem niste srdito migali, ste tvegali hudo trčenje s prvim obsedenim plesalcem.

Ni čudno, da je torej 25 let pozneje nastala različica na otroških glasbilih, ki ima več kot 3 milijone ogledov. Za številne od njih sumimo, da so jih zakrivili predvsem pripadniki generacije X, ki se danes s kavča nostalgično spominjajo svojih poskočnih dni. Kako ne bi rockersko navdahnjen ata malemu pokazal, na kakšno muziko ga je metalo leta 1994?

Metalska epopeja s ksilofonom

Svoji nečakinji lahko na dolgo in široko razlagate, kako je eden najbolj odmevnih metalskih komadov na svetu, ki mu je uspel preboj celo v dnevni spored programa MTV, simboliziral novo rojstvo tega prej marginalnega žanra in s tem sodeloval pri oblikovanju ene najbolj prepoznavnih glasbenih subkultur. No, poskusite. Verjetno že zeha.

Veliko bolj praktično bo, če ji bistvo pokažete z univerzalnim jezikom – glasbo. Zgodba o žagajoči Metallici v novi preobleki z otroškimi glasbenimi instrumenti v rokah me je zabavala vsaj pol toliko kot povprečno 6-letnico, ki je sicer zdržala nekje do polovice. Kar pa je vseeno bolje, kot če ji o preboju metalske kulture na osrednjo glasbeno sceno berem iz Wikipedije.

Kako tudi hrup prepoznamo kot znani pop hit

Britney Spears v izvedbi flavte – video, ki pravzaprav ni video, ampak zgolj slika Britney Spears s prilepljeno flavto, zadaj pa se odvija dobre tri minute totalne polomijade poltonov in tonov, ki jih naši možgani navkljub hudi melodični distorziji prepoznajo kot pesem Toxic (kako ironično).

Ali veste, kaj je pri vsem tem najbolj zabavno? Ko otroku dogaja komad in se reži, vam pa tudi, pa čeprav oba pokata od smeha iz različnih razlogov. Eden boljših komentarjev (med 3.8 milijoni ogledov) na neposrečeno priredbo: “To je najboljši možen približek nebesom.

Za vse generacije

Če ste v vlogi veznega člena na družinskih srečanjih, kjer si čez svež pogrinjek pršuta in sira mežikate predstavniki treh generacij, potem ste najbolj ključne teme verjetno obdelali, še preden je nona zasmrčala na tetini rami. Zato je skorajda vaša dolžnost, da ob večernem čaju in potici zaokrožite debato s predvajanjem Yellow Submarine legendarnih The Beatles - z napačnimi inštrumenti. Javite nam, kako je šlo.