Da vam ogrejemo ušesa in misli, vam predstavljamo nekaj pomladih festivalskih idej. Nekaj za avanturiste, nekaj za lenobne ležerneže. Nekaj za ljubitelje elektronike in nekaj za ljubitelje glasb sveta in džeza. V vseh primerih pa za ljubitelje dobre glasbe, ki jih programski izbor organizatorjev gotovo ne bo pustil na cedilu.

Snowbombing (Avstrija)

Kdaj in kje: 8. do 13. april, Mayrhofen, Avstrija

Nekateri se od zime še ne bi radi povsem poslovili, mar ne? Zlasti če ste obseden ljubitelj smučarije, ki je letos potegnil ta kratko in odsmučal bore malo. Dobre štiri ure vožnje iz naše prestolnice vas ločijo do Mayrhofena na Tirolskem. Tam vas po celodnevni smuki čaka pester glasbeni program, ki bo vključeval kopico mojstrov elektronike, s Fatboy Slimom na čelu. Krasen izziv za ljubitelje 'pancertanca'!


Lost&Found Festival (Malta)

Kdaj in kje: 2. do 5. maj, St. Paul's Bay, Malta

Pripravljanje na izgubljanje in najdevanje na idiličnem sredozemskem arhipelagu? Malta bo na začetku maja že v krasnem poletnem priokusu, kar dobro ve Annie Mac, didžejka in kuratorka angleške radijske postaje BBC 1. Gospodična bo ob peti obletnici festivala na Malto pripeljala celo plejado vrhunskih producentov elektronike. Za ljubitelje klubske scene Londona in Berlina tokrat pod vročim nebom, na mivki in med bazeni. Ne pozabite kopalk!

The Great Escape (Velika Britanija)

Kdaj in kje: 9. do 11. maj, Brighton, Velika Britanija

Angleški The Great Escape je kratko malo ogromen. Več kot 500 nastopajočih na več kot 30 prizoriščih, razsejanih po ulicah Brihtona, obmorskem letovišču na južni obali Anglije. Festival za avanturiste. Glasbeniki prihajajo z vsega sveta, od Avstralije prek Južne Koreje, pa vse do Kanade. Kopica glasbenih stilov, od indijske elektronike do britanskih ostrih kitar. Za večino nastopajočih boste verjetno slišali prvič. To hočemo, mar ne?

Jazz Cerkno (Cerkno)

Kdaj in kje: 16. do 18. maj, Cerkno

Slovensko sezono glasbenih festivalov tradicionalno odpira Jazz Cerkno. Festival, ki je vreden vsake slabosti, ki vas nemara doleti pri vožnji skozi ovinke na poti proti Idriji in naprej. V Cerknem vas najprej posvojijo domačini. Nato pa še glasba. Ne pričakujte klasičnega finega džeza, ki vas boža iz zvočnikov lokalov, kjer ob sobotah srebate kavo. V Cerknem gre zares! Plejada prvakov evropskega in ameriškega 'free džeza' in improvizacije, začinjena tudi z drznimi domačinskimi podvigi. Če džeza ne marate, ga boste vzljubili v Cerknem!

Druga godba (Ljubljana, Maribor)

Kdaj in kje: 21. maj do 25. maj, Ljubljana in Maribor

Druge godbe ni treba posebej predstavljati, mar ne? Tradicionalen festival, ki se letos ob Ljubljani predstavlja tudi v Mariboru, tudi letos s seboj prinaša kopico drznih muzik iz tako imenovanega polja glasb sveta. Med nastopajočimi tokrat izpostavljamo finsko zasedbo Mopofeat. Jimi Tenor, pa angleško Kokoroko. Nikakor ne gre zamuditi tudi nadaljevanje največjega presenečenja lanske edicije. Tudi tokrat se predstavijo južnoafriški The Brother Moves On v navezi s slovenskim Bowrainom. Lani splet okoliščin in naključij, letos konkretni špil po Bowrainovi enomesečni rezidenci v Johannesburgu.

Naslovna fotografija: Profimedia