#1 Electric Six – Gay bar

Oblečeni v predsednika Lincolna na sobnih kolesih in z utežmi pojejo o tem, kako bi radi obiskali gejevski bar. Sledi ples na drogu ter nekaj simulacij orgij v baročni spalnici. Ko je vse naključno, se zdi, da mogoče ni vse naključno.

Naš najljubši komentar na spletu: Ta video mi je ozdravil raka.

#2 Little Big – With Russia from Love

V dvominutnem spotu vidimo najbolj bizarne razglednice iz Rusije: pritlikavko na belem konju, pitje mleka kar neposredno iz kozjih vimen ter junaško stresanje silikonskih vsadkov. Kot videospot ne prizanaša splošnemu dobremu okusu, sama glasba ne prizanaša našim bobničem. A 19 milijonov ogledov priča, da so okusi res različni.

Naš najljubši komentar na spletu: Kaj bi rekel Stalin, ko bi si ogledal ta video?

#3 Peter Gabriel – Sledgehammer

Prva minuta je primerna za uro biologije, potem pa se kamera nevarno blizu približa obrazu Petra Gabriela, da podrobno opazujemo veke, ušesne mečice in vse druge pritikline obraza. Sledijo kadri s plešočim, oskubljenim brezglavim piščancem, in ko se mu pridruži še kolega, vas mine vsakršna težnja, da bi temu spotu opredelili smisel.

Naš najljubši komentar na spletu: 1986. Kakšno vprašanje?

#4 YIvis – What does the fox say? (2013)

Skoraj 800 mio ogledov in od tega niti en uporabnik ne zna odgovoriti, kako se oglaša lisica. Vse, kar izvemo, je to, da lisice s konji komunicirajo prek Morsejeve abecede. Samo verjeti moramo.

Naš najljubši komentar na spletu: Škoda, da jih bomo pobili, preden bodo res kaj rekle.

#5 David Hasselhoff – Hooked on a Feeling

Saj nikoli nismo zares vedeli, ali se David Hasselhoff jemlje resno. Ko pa smo ga videli oblečenega v podalpskega pastirja, smo prenehali ugibati, kam točno želi Hasselhoff, da ga odnese. Ker pač ni obalne straže, ki te lahko reši od takšne utopitve. Mimogrede, montaža je čista desetka.

Naš najljubši komentar na spletu:Spet sem se znašel v pijanem delu You Tuba.

#6 Army of Lovers – Crucified

Oh, klasika. Teatralnost par excellence, kjer ne morete nehati občudovati plesa v kadi, mini piana ter najbolj bujnega oprsja, ki ga je lahko ponudilo leto 1991. Vrhunec doseže igranje violine s francosko bageto.

Naš najljubši komentar na spletu: Fabulozno.

#7 The Avalanches – Frontier Psychiatrist

“Ta fant potrebuje terapijo,” se neprestano oglaša vokal v spotu, v katerem rapajo starčki, plešejo odrasli, oblečeni v dojenčke, plošče vrtijo okostnjaki, na bobne pa igra knjižničarka Joži. Če ga boste pogledali do konca, boste nedvomno potrebovali terapijo.

Naš najljubši komentar na spletu: To se zgodi, ko vam šola da preveč sredstev za umetniški projekt.

Naslovna fotografija: David Hasselhoff 25. aprila 2018 na turneji "30 Years Looking For Freedom" (Profimedia).