Stil presega substanco

Ah, ja. Začelo se je že v zgodnjih 80. letih, ko so Madonni vsi očitali prevlado mrežaste majice nad vokalom, danes pa njena glasba iz tistega časa zveni kot superioren pop. Zakaj? Ker je glasbena industrija nekje na premici med McHammerjem in Nicki Minaj spustila standarde. Zato si tovrstne spote raje predstavljam kot vizualni spektakel, glasbo pa zgolj kot jingle.

Izgovarjava

Tisto, ko je besedilo odpeto tako, da ne morete dešifrirati niti ene besede. Psihologi glasbe (da, poklic je resničen) nam nizajo kar nekaj razlogov za ta pojav. Eden od poglavitnih naj bi bil celo ta, da se s posebno izgovarjavo pevec 'podpiše' pod svoj komad. Recimo Selena Gomez z Good for you. Čeprav je kraljica posebne izgovarjave zagotovo Sia – ampak pri tej barvi glasu ji to težko zamerimo.

Videi za promocijsko prikazovanje izdelkov

Gledam video od Jennifer Lopez in vidim reklamo za Blackberry, Fiat in Crown Royal v enem samem videospotu (Papi). Sledi Miley Cirus in zapazim lip glos EOS. Pa spet Jenniffer Lopez in Swarovski. Pa Post Malone in Mercedes-Benz. Drake z Nike, Justin Bieber s spodnjicami Calvin Klein, Avicii z mobilnim telefonom Sony in David Guetta z Renaultom. Tu in tam pa še vrhunske slušalke, penine in konjaki, vse tja do elitnih zasebnih letal. Kot je G6, ki ima s komadom Far East Movement kar svojo lastno himno. Lista je dolga.

Komentarji pred in med komadom

Ko raperji in sodelujoči pevci opremljajo pesem z vmesnimi komentarji. In pa didžeji, ki gradijo umeten in potem nikoli uslišan hajp.

Za demonstracijo, kako že tako shizofreno glasbeno situacijo (pop s kantri vizualizacijo in plesnimi biti?) ubiješ s slabo nastavljenim rapom, v spodnjem videu skočite na 2 minuti in 45 sekund:

Nesmiselno nizanje besed v besedila

O tem bi lahko napisali knjigo, saj so besedila postala svojevrsten žur! Rime, metafore in druge pesniške figure se umikajo bolj neposrednim apelom. Hočete primere? Nicki Minaj:Ass, cash, cash, ass.” Fergie:T to the A to the S T E Y, girl you tasty.

Potem imamo še posebno kategorijo oksimoronov: Jassie J z: “Am I asleep? No, Im alive.” Pa celo Van Halen:Only the time will tell, if we stand the test of time.

In da ne delamo krivice samo popu, tule so še The Killers: “Are we humans? Or are we dancer?” Moj favorit pa so vsekakor Black Eyed Peas: “Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday. Friday, Saturday, Saturday and Sunday.” In imamo cel teden v enem verzu.

Naslovna fotografija: Jennifer Lopez v živo na lanskoletni podelitvi nagrad MTV Video Music Awards v Los Angelesu (Profimedia).