Preden začnemo moramo seveda opomniti, da bo letošnji evrovizijski predizbor potekal v torek, 14. maja in v četrtek, 16. maja, prenos pa se bo začel ob 21. uri na TV Slovenija 2. Naša Zala in Gašper nastopata 14. maja. Finalni šov bo potem v soboto, 18. maja, s pričetkom ob 21. uri na TV Slovenija 1. 

Islandija: Paul Oskar, Minnhinstidans (1997)

Bel kavč, veliko lateksa, na sredini pa Paul. Paul se 'zbudi' sredi ženskih teles, ki so na prvi pogled videti kot odvržena trupla pitonov. Če gre verjeti komentarjem (geografsko povsem izoliranih Islandcev), Evrovizija takrat ni bila pripravljena nanj. Dvomimo, da bi bilo danes drugače. Še dobro, da z isto pesmijo ne moreš kandidirati dvakrat.

Rusija: Dima Bilan, Believe (2008)

Koreografski šus, ki dokončno prebije led, ko se bosonogemu pevcu Dimi Bilanu na odru pridruži drsalec Evgenij Plušenko. Da se razumemo - govorimo o mini okrogli ledeni ploskvi, na kateri se v popolnem patosu drenjajo violinist, pevec in drsalec. Žal nam je, da ne znamo rusko, saj se je, sodeč po emotikonih na YouTube, sekcija s komentarji razvila v čisto samostojno komično zvrst.

Romunija: Cezar, It's My Life (2013)

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Romunija poslala na Evrovizijo vampirja. Utelešen kot pevec-diva, pod umetniškim imenom Cezar, se je nad občinstvo dvignil iz rdečega celofana, ki simbolizira kri, medtem ko se je škrlatnih plesalcev oprijelo ime leteči tamponi. Kakorkoli obrnete, tole je pojoča Drakula v svoji najbolj avantgardni pop-opera-dubstep izvedbi vseh časov.

Črna gora: WhoSee, Igranka (2013)

Astronavt, ki rapa? Zakaj pa ne, so rekli žirija in gledalci Črne gore ter na oder v Švedsko poslali dva raperja v skafandru in pevko z izjemnim vokalom. A svet je gledal kozmonavte in enostavno … ni razumel črnogorskega vesoljskega programa.

Avstrija: The Makemakes, I am Yours (2015)

Ogenj in akustične kitare nekje na odprtem – okej. Klavir in ogenj na Evroviziji – manj okej. Do 01:46 se zdi, da bomo priča povsem klasičnemu komadu, potem pa sledi dramatičen preobrat, ko pevca za nekaj trenutkov zakrije gost oblak dima. Do konca komada samo še nestrpno čakamo, ali jo bo odnesel s celo pričesko ali ne.

Belgija: Telex, Euro – Vision (1980)

Nadeneš si za tiste čase futuristično ime (Telex) in stopiš na oder Evrovizije s pesmijo Euro-Vision, na koncu potegneš iz žepa pest konfetov, jih vržeš v zrak in narediš fotografijo občinstva. V pesem vključiš še tematski napev Evrovizije in skoraj 40 let pozneje ima tvoj nastop pol milijona ogledov na YouTube. Milo rečeno – impresivno.

Avstrija: Conchita Wurst, Rise Like a Phoenix (2014)

Conchita Wurst je prvič v zgodovini človeštva vzbudila asociacijo, v kateri lahko dve zgodovinski osebnosti, Jezusa Kristusa in Kim Kardashian, uporabimo v istem stavku. Hkrati nam je kot družbi ravno nastop sloke Conchite nastavil ogledalo, saj civilizacija v letu 2014 še ni bila pripravljena mešati brkov in brade z bleščilom za ustnice. Od transseksualnosti smo se torej poslovili, še preden nam jo je uspelo razumeti. Ampak ta tema bo še vstala iz pepela.

Naslovna fotografija: Profimedia