Zvezdniki NBA se navdušujejo predvsem nad raperji. In obratno. Kayne West, Drake, Lil Wayne, Kendrick Lamar, Jay-Z in drugi jezični rimoklepači so zvesti navijači svojih ekip, svoje idole pogosto opevajo tudi v svojih komadih. Med tistimi košarkarji, ki svojega prostega časa v celoti ne zabijejo za igranje videoigric in stiskanje selfijev na Instagramu, se najdejo tudi takšni, ki se tudi sami bolj ali manj uspešno spopadajo z glasbenimi karierami.

Damian Lillard

Eden od najzaslužnejših košarkarjev, ki je poskrbel, da so se Portland Trail Blazers prebili vse do finala zahodne konference v NBA, je glasbeni javnosti poznan tudi kot Dame D.O.L.L.A. Brez večjih zadreg ga lahko razglasimo za najboljšega raperja med košarkarji NBA. Za seboj ima že dva posneta albuma, na katerih je sodeloval s številnimi glasbeniki težkega kalibra, kot so Lil Wayne, 2 Chainz, Paul Rey in Raphael Saadiq.

Victor Oladipo

Indiana Pacers so si od zaključka sezone morda obetali več, a je bilo hitro jasno, da bo to brez Oladipa prezahtevna naloga. Oladipo si je v januarju na igrišču zlomil nogo in ni mogel več pomagati svoji ekipi. Gotovo pa je rehabilitacijski počitek izkoristil za kakšen dodaten skok v glasbeni studio. Vic zna resnično peti. Zato ni čudno, da namesto po raperskem zlogovanju raje poseže po mehkih vokalih, značilnih za soul in R&B. Podobno kot za Lillarda tudi zanj pravijo, da bi lahko v glasbenem poslu zapisal močno zgodbo.

Iman Shumpert

Košarkar Houston Rocketsev, ki na igrišču blesti predvsem v obrambnih nalogah, je širši javnosti poznan tudi po zakonu s pevko, igralko in plesalko Tayano Taylor. Pozornosti željan par je za televizijsko hišo VH1 posnel resničnostno serijo Tayana & Iman, kjer sta se razgovorila tudi o svojih glasbenih karierah. Glasbeni kritiki sicer menijo, da ne enega ne drugega zakonca Shumpert glasbeni svet pretirano ne bi pogrešal, če bi se odločila zapreti svojo glasbeno štacuno.

Lonzo Ball

Mladi Lonzo Ball je eden od osrednjih zvezdnikov vselej zvezdniških Los Angeles Lakersov. Po šokantnem izpadu po rednem delu letošnjega prvenstva NBA se je lahko Lonzo hitro vrnil h glasbenem ustvarjanju. V svojih videospotih rad razkazuje svoje košarkarsko znanje ter zadovoljuje potrebe sponzorjev, ki mu za to gotovo nakazujejo mastne denarce. Raperju, ki se predstavlja z umetniškim imenom ZO, se sicer na glasbenem področju ne pripisuje takšen talent, kot ga premore na parketu z žogo v rokah.

LeBron James in Kevin Durant

Zvezdniška osmoljenca letošnje sezone NBA, ki sta jo predčasno zaključila zaradi izpada (LeBron) in poškodbe (Durant), se sicer z glasbo ne ukvarjata pretirano. Če že, je bolj zagnan Kevin Durant, ki pa vendarle ne žanje ravno vzhičenega obravnavanja glasbenih poznavalcev. Pred kratkim se je na spletu pojavil njun skupni glasbeni posnetek, ki sta ga posnela davnega leta 2011, ko je zaradi spora med lastniki klubov in igralci odpadel dobršen del začetka takratne sezone. Prisluhnite. Tudi nam se zdi, da ne bi bilo nič narobe, če bi zvezdnika podaljšan dopust pred novo sezono izkoristila za kaj drugega.

Shaquille O’Neal

Legendarni Shaq Attack, strah in trepet vseh nasprotnikov pod obema obročema košarkarskega igrišča, je svojo rapersko kariero razvijal že v zgodnjih devetdesetih prejšnjega stoletja. Družil se je s pravimi hip hop legendami, kot so Ice Cube, Method Man in RZA. Shaquille, ki danes deluje kot nadvse zabaven strokovni komentator, zna še vedno zarapati. Poglejte, kako se je na dvoboju rimoklepašev spopadel s komikom Kenom Jeongom.

Naslovna fotografija: Profimedia