Verjetno je ravno nasprotno. Poslušanje digitalne glasbe povečuje potrebo po nečem otipljivem. In le kaj je lepšega kot v roko vzeti vinilko? Jo odpreti in nagniti, da plošča gladko zdrsne iz ovitka, nato pa nanjo pazljivo spustiti gramofonsko iglo, da lepo zacvrči? Tudi kolekcije vinilk na policah so rade dih jemajoče. Da ne govorimo o prodajalnah plošč, kjer se vneti zbiralci zadržujejo tudi ure in ure ter brskajo po katalogih starih in novih izdaj analogno shranjenih svetovnih zakladnic muzike.

Glasbena trgovina
Tista druga glasbena nebesa

A vinilka je občutljiva reč. Na to vas hitro opozorijo že prodajalci, ki vam zaskrbljeno gledajo pod prste, ko odpirate ovitke in preverjate ohranjenost plošč. Nekaj nasvetov gotovo ne škodi, da ostanejo vaše vinilke kakor nove in da boste ob njih lahko uživali še mnogo let.

1. Vinilke ne marajo vlage in vročine

Poskrbite, da bodo vaše vinilke vedno shranjene v suhem, temnem in hladnem prostoru. Če je v sobi, kjer jih hranite, prevroče in prevlažno, se vinilke kaj hitro upognejo in zvijejo. Takšne niso več uporabne. Kar je še posebej škoda, če v svoji zbirki hranite kakšno redko izdajo ali ploščo, na katero vas veže kakšen lep spomin.

2. Na policah naj bodo zložene kot knjige

Zlaganje vinilk je svojevrstna znanost. Obstaja sto in en način, po kakšnem vrstnem redu so zložene. Po abecedi, letnici izdaje, žanru, založbi … A vselej jih je treba zvrstiti pokončno, drugo ob drugo. Če vinilke skladiščite položno in jih zlagate drugo na drugo, ustvarjate težo, pod katero se lahko vinilke zlomijo ali zvijejo. Obstaja tudi večja verjetnost, da poškodujete ovitek.

Dom z vinilkami
Ah, samo glasbeni kotiček v nekem zasebnem domu v Londonu

3. Ne dotikajte se njenih površin

Ortodoksni zbiratelji prisegajo na bele rokavice in so previdni, kot da držijo Brižinske spomenike. Takšna rigoroznost ni nujno potrebna, vsekakor pa je priporočljivo, da vinilke vselej z dlanmi primete na robu in ne prihajate v stik z vinilnimi brazdami. Manj spretni si lahko pomagate tudi tako, da na spodnji strani ploščo s prsti ene roke podprete na njeni sredini. Nekaj vaje ne škodi, da plošča v trenutku nepazljivosti ne bi zdrsnila na tla. Zna se zgoditi, da trka ne bi preživela.

4. Vinilka je shranjena v svojem ovitku

Plošč nikar ne izpostavljajte prahu in umazaniji. Če ima vaš gramofon pokrov, je vinilka praviloma varna, a tudi v tem primeru se na njej radi naberejo prašni delci, ki niso dobri ne za vinil ne za iglo gramofona. Vestno shranjevanje tudi zmanjšuje potrebo po izdatnejšem čiščenju vinilk.

Queen
Vsaka ima svojega - ovitek, namreč

5. Notranji ovitek ima svoj namen

Papirnata ali plastična srajčka, v kateri počiva vinilka, je pomembna reč. Vinilko varuje pred praskami, ki jih lahko povzroči drgnjenje z bolj grobim ovitkom plošče. Prav tako pa ščiti pred prahom in umazanijo. Vsake toliko jih velja tudi zamenjati, saj se notranji ovitki radi strgajo in zmečkajo. Še posebej vam bodo hvaležne vinilke, ki ste jih pravkar v svoj dom prinesli z bolšjaka. Nov ovitek bo krasna dobrodošlica za njeno novo življenje.

6. Potrpežljivo pri pospravljanju

Ko vinilka odsluži svoje na gramofonu, potrpežljivo z njo. Nikar je v naglici tlačiti v notranji ovitek. Zmečkan ali strgan papir še oteži polaganje vinilke nazaj v ovitek. Prav tako vinilke v ovitek ne spustite, ampak jo nežno potisnite do konca. Dobro jih je tudi spravljati pod kotom, da zmanjšamo možnost, da bi nenadzorovano zdrsnila na tla.

Previdno z vinilkami
Z vinilkami rokujte nežno in previdno

7. Redno čiščenje za bleščeč sijaj

Vinilke so rade bleščeče. Nič ni lepšega kot pogled na ploščo, ki v svojih brazdah odseva prelivajoče se žarke sonca ali luči. Antistatična ščetka za čiščenje prahu z vinilke je skoraj obvezna oprema vsakega zbiratelja. Vinilko postavite na gramofon, nato pa ob vrtenju nežno počistite njeno površino. Za dokončno smrt umazaniji lahko posežete tudi po antistatični pištoli, ki je namenjena prav vinilkam.

8. Od časa do časa naj bo žehta

Če želite vinilko resnično očistiti, ji privoščite globinsko pranje. Pomagate si lahko s posebnimi spreji za čiščenje vinilk, lahko pa se zadeve lotite tudi po kuhinjsko. Z blagim detergentom jo previdno sperite v kuhinjskem koritu in obrišite z nežno brisačko. Nato jo za nekaj časa postavite v odcejalnik. Če niste povsem prepričani, da vam bo uspelo, lahko to za vas naredijo tudi v kateri od prodajaln gramofonskih plošč. Nikakor pa jih ne vstavljajte v pomivalni stroj.

Fotografije: Profimedia