Svein Berger in Torbjørn Brundtland sta prijatelja že od zgodnjih najstniških let, ki sta osnovo za dolgoletno plodno in uspešno sodelovanje vzpostavila z nakupom ritem mašine med razcvetom tehno glasbe v domačem kraju Tromsøju. Ko je Tromsø izgubil primat vodilne norveške scene elektronske glasbe in se je vročica nordijske elektronike preselila na drug konec norveške obale, v Bergen, je tam nastal Röyksopp.

Royk
  Röyksopp na koncertu v Moskvi

Leta 2001 sta pozornost svetovne javnosti vzbudila s prvencem Melody A.M, sledili sta dve nominaciji za grammyja, kup nagrad spellemannprisen, ki predstavljajo norveško različico grammyja, številni hiti na vrhovih različnih mednarodnih glasbenih lestvic in seveda močan primat v rodni Norveški.

Kot se za otroka daljne severne obale Norveške spodobi, je njuna glasba melanholična, topla in počasnejša, rada pa jo okrasita tudi s primesmi glasbenih vzorcev drugih kultur, tudi afriških. Sodelujeta s številnimi vokalisti in vokalistkami, med katerimi najdemo številne skandinavske glasbene zvezdnike, med njimi je tudi Švedinja Lykke Li.

Glasba dua Royksöpp razkriva številne glasbene vplive iz zakladnice evropske popularne glasbe. V njej lahko ujamemo drobce nemškega krautrocka, kot na primer zasedb Kraftwerk in Tangerine Dream, pa vplive genialnega Briana Ena, minimalističnega skladatelja Erika Satiea in celo progresivnih rokerjev, kot sta zasedbi Pink Floyd in King Crimson. In kot se za ljubitelja sintesajzerjev in drugih elektromašin spodobi, tudi angleških Depeche Mode.

Mojstra vijačenja in semplanja elektronskih zvokov sta se vselej proslavila tudi z odličnimi remiksi skladb avtorjev, kot so Lady Gaga, Queens of the Stone Age, Coldplay in Peter Gabriel. Njuni glasbi lahko prisluhnemo tudi v filmih in serijah. Zvočno sta opremila serije Opravljivka, Na kraju zločina: New York, Pod rušo in številne druge. Njuna glasba je dobro poznana tudi ljubiteljem računalniških igric. Slišati ju je mogoče tako v nogometni igri FIFA kot v akcijski avanturi Assasin’s Creed.

Röyksopp, ki bosta v Ljubljani nastopila v obliki didžejevskega seta, pa ne bosta edino svetovno zveneče ime letošnjega Fuksija. Dan prej bo na odru pri Tobačni nastopil tudi newyorški producent in DJ David Morales. Celoten program si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Naslovna fotografija: arhiv festivala #FUKSi, notranja fotografija: Profimedia