Detroitski duo, ki sta ga sestavljala zakonca Jack in Meg White, je za marsikoga zadnji rokenrol bend z jajci. Udarne kitare in hipnotični bobni, ostra sporočila ter nepozabna odrska pojava – vselej sestavljena zgolj iz treh barv: bele, rdeče in črne.

Danes ga ni nadobudnega mladega kitarista, ki v nabor usvojenih kitarskih trikov ne umešča znamenitega rifa Seven Nation Army. Skladba, ki je The White Stripes zapisala med nesmrtne, je sicer zabeležena na četrtem albumu Elephant (2003).

VIDEO: Mladi kitaristi … že, že. Jimmy Page in The Edge pa sta si raje omislila zasebne inštrukcije.

Začetki zgodbe The White Stripes sicer segajo v leto 1997, dve leti za tem pa je luč ugledal istoimenski prvenec, ki je nase opozoril že s prvim singlom The Big Three Killed My Baby. Plošča The White Stripes je bila posneta v vsega nekaj ledeno mrzlih detroitskih dneh, Jacku pa je ostalo mnogo posnetega materiala, ki ni našel mesta na albumu. Posnetke je sam na novo zmiksal v svojem studiu Third Man Studios v Nashvillu ter jih pripravil za izdajo v obsežnem paketu The White Stripes XX, ki bo izšel letos, dvajset let po izidu prvenca.

VIDEO: Prvi singel prvenca White Stripes The Big Three Killed My Baby s fantastičnega koncerta v Parizu leta 2004.

The White Stripes XX pa oboževalcem zasedbe ne prinaša le kopice do zdaj še neslišanih posnetkov, ampak je opremljen tudi z bogato zbirko vizualnega materiala v obliki fotografij, letakov, plakatov in besedil. Na uradni izid novega izdelka bo treba počakati do konca oktobra, nakup pa boste lahko opravili prek uradne strani Jackove založbe Third Man Records.

Naslovna fotografija: Profimedia