Zgodovina popularne glasbe je dovolj kratka, da je mogoče brez večjih težav dostopati do znamenitih kosov glasbene opreme, na katere so superzvezdniki skladali in snemali svoje nesmrtne uspešnice. No, težava zna biti v denarcih, saj tovrstni artefakti na trgu dosegajo astronomske cene.

New York
Vintage kitare naprodaj v trgovini Guitar Center na ulici West 14th v New Yorku

Da vas potolažimo, še vedno so bistveno cenejše kot recimo violine stradivarke. A absolutni rekord v doseženi prodajni vrednosti glasbenega inštrumenta je v domeni drugega violinskega izdelovalca. Za kar 16 milijonov ameriških dolarjev je bila prodana violina The Vieuxtemps Guarneri. Stradivari je šele na drugem mestu, in še to z violončelom, in ne violino. Zanj je bilo treba odšteti okroglih šest milijončkov dolarjev.

Kitare so v primerjavi s tem še dokaj poceni. Najvišjo avkcijsko ceno je dosegla bela kitara Reach out to Asia Fender Stratocaster, ki so jo številni glasbeni zvezdniki, kot so Ritchie Blackmore, Paul McCartney, Sting, Eric Clapton, Jeff Beck in drugi, podpisali v prav poseben namen. Iniciativa je zasluga kanadskega rockerja Bryana Adamsa, izkupiček dražbe pa je bil namenjen pomoči žrtvam cunamija v letu 2004, ki je terjal več kot 230 tisoč življenj.

Tule je Reach out to Asia Fender Stratocaster – prodana za 2,7 milijona ameriških dolarjev:

Koliko bi bili pripravljeni odšteti za akustično kitaro, na katero so bile posnete večne uspešnice, kot so Love me do, I want to hold your hand in She loves you? Kitara je bila leta 1962 kupljena za danes borih 161 funtov, leta 2015 pa je bila prodana anonimnemu kupcu za 2,41 milijona ameriških dolarjev.

Gibson J 1962
Gibson J 1962: leta 1963 je bila kitara izgubljena, leta 2014 pa je šokirani novi lastnik ugotovil, da brenka na kitaro Johna Lennona!

Največje spoštovanje med bluzovskimi kitaristi se odraža v podarjenih kitarah. Ali je Peter Green svojo lespaulko Garyju Mooru poklonil, ne vemo. A kitara je leta 2014 pristala v rokah Kirka Hammeta, kitarista Metallice. Kirk ni bluzer, zato je moral zanjo odšteti konkretna dva milijona zelencev.

Gibson Les Paul 1959
Gibson Les Paul 1959: malce pošvedrana, a hudo legendarna!

Medtem ko so nekateri kitaristi na svoje lesene ljubice tako navezani, da jih iz rok ne izpustijo vso kariero, so druge kitare posebne zaradi prelomnega dogodka, na katerem so bile uporabljene. Med najbolj legendarnimi, in tudi najdražjimi, sta dve stratocasterici. Prva pripada Jimiju Hendrixu, ki je nanjo leta 1969 zaigral na Woodstocku, druga pa Bobu Dylanu, ki je bil z njo oborožen na svojem prvem elektrificiranem koncertu leta 1965 v Newportu, kjer ga je konservativno občinstvo glasno izžvižgalo v zahtevi po izvajanju akustičnih folk skladb.

Hendrixovo lepotico si je privoščil Paul Allen, eden izmed ustanoviteljev Microsofta. Cena: 2 milijona dolarjev. Dylanova fenderica je bila prodana za 'skromnih' 965 tisoč dolarjev Jimu Irsayu, lastniku ekipe ameriškega nogometa Indianapolis Colts. Leta 2015 jo je Jim posodil Dylanu, da je nanjo igral v Newportu na 50. obletnici svojega škandaloznega nastopa.

Muzej
Obe stratocasterici v družbi akustične kitare Martin Erica Claptona, s katero je nastopil leta 1992 na MTV Unplugged. Prodajna vrednost vseh treh skupaj je znašala 3.756.000 ameriških dolarjev. Skupaj jih je na ogled postavil newyorški Metropolitanski muzej v okviru razstave Play it loud! (foto: Peter Baroš)