Benjamin Clementine, mlada moška utelešenje nesmrtne pevke in pianistke Nine Simone, ki smo ga imeli že dvakrat priložnost videti v Ljubljani, je prve glasbene korake napravil kot ulični glasbenik v Parizu.

Kakšna čast za nič slutečega snemalca, ki je na pariškem metroju posnel glasbenika, ki je tri leta za tem prejel britansko nagrado Mercury Prize.

Kdo so mladeniči in mladenke, ki ta hip največ obetajo na svetovni glasbeni sceni? Tokrat se ne oziramo za glasbeniki, ki so svoje poti začeli na ulicah, temveč za imeni, ki so že vzbudila pozornost glasbenih skavtov in kritikov in jih bo mogoče na največjih festivalih zaslediti že zelo v kratkem. Do takrat jih morda še lahko ujamete na kakšnem manjšem klubskem koncertu, kjer so izkušnje praviloma najboljše. Sledeč nabor je oblikovan na osnovi glasbenega kritika Thomasa Smitha, ki redno piše za glasbeni portal NME.

Squid

Če ste naveličani mehkužne muzike, ki danes preplavlja žanrske predalčke, kot sta indie rock in alternativa, potem morate prisluhniti zasedbi Squid iz angleškega Brightona. Eno večjih presenečenj letošnje edicije festivala The Great Escape je pripravljeno na konkreten skok naprej!

Fontaines DC

Še ena post punk atrakcija, ki prihaja iz Dublina. Fontaines DC sicer niso čisti novinci, saj jih je letos že gostil znameniti Glastonbury. V prihodnje pa lahko pričakujemo, da jih veliki festivali na odru ne bodo predstavljali ob treh zjutraj, kot v primeru Glastonburyja, ampak se jim zagotovo obeta boljši urnik, ko je na prizorišču več občinstva.

King Princess

Skočimo še malce prek luže, v newyorški Brooklyn. Od tam je doma mlada dama Mikaela Straus aka King Princess. Kritiki stavijo na njen smisel za humor, s katerim dodobra začini svoja besedila, ter na dejstvo, da že ustvarja pod okriljem producenta Marka Ronsona, ki ga poznamo iz sodelovanj z Amy Winehouse, Lady Gaga in Adele.

Ohtis

Četudi malce vizualno spominja na mladega Adija Smolarja, s slovenskim dolgoprstim kantavtorjem nima veliko skupnega. Ohtis je predstavnik novega vala ameriškega folka in kantrija, ki se teh tradicionalnih in ruralnih žanrov loteva s povsem novo svežino. Super muzika za ljubitelje žametnih baritonov v stilu Johnnyja Casha in Townesa Van Zandta.

Girl In Red

Če še vedno prisegate na hipstersko muziko s sanjavimi kitarami, plavajočimi vokali in hipnotičnimi bobni, potem nujno preverite norveško glasbenico Girl In Red. Še ena velika pridobitev letošnjega festivala The Great Escape.

Clairo

Clairo je svetlo upanje za pop! Enaindvajsetletna Američanka je nase opozorila že z domačim videom Pretty Girl, ki ima na YouTubu že več kot 40 milijonov ogledov. Letos je že gostovala na večjih festivalih, kot je Lollapalooza. Njen izstrel med svetovne zvezde je najbrž le vprašanje časa.

Amyl and the Sniffers

Nova Debbie Harry je rojena! Amy Taylor, mlada Avstralka, je najbrž še bolj odbita kot njena predhodnica iz benda Blondie. Tudi Amyl and the Sniffers so že povohljali velike odre kot na primer Glastonbury. 'Punk is not dead'!

NOAIR

Na koncu pa še kakšna slovenska zasedba, a ne? Fantje iz zasedbe NOAIR prihajajo z Obale, pred kratkim so nastopili na dunajskem festivalu Waves Vienna in pustili odličen vtis med glasbenimi profesionalci. Obetavni mladeniči pa se ne osredotočajo le na tujino, ampak želijo osvojiti tudi ušesa in srca domačih poslušalk in poslušalcev.

Naslovna fotografija: Clairo na Reading festivalu, 23. avgust 2019 (Profimedia)