V iskanju spletne pozornosti so se izmuznili strogemu očesu kontrolorjev kakovosti in na neki perverzni način smo YouTubu kar malce hvaležni, da bizarnosti, ki bi pred 20 leti končale spregledane na kakšni VHS-kaseti zaprašenega arhiva, zdaj lahko dosežejo naše kritično oko. Zato kar nekoliko radostno nizamo cvetober glasbenih spotov, ki jih je internet razglasil za najslabše v zgodovini video glasbe. Naj se cenena zabava začne. 

#1 Jan Terri – LosingYou

Bojda obstaja demo te pesmi, ki je menda še manj spoliran od pričujočega videospota. Čeprav je že ta videti, kot da so ga posneli s krompirjem. Najbolj strašljiv trenutek: ko si nekaj ur po poslušanju tega komada nenadoma sredi sprehoda začneš prepevati "I don't wanna lose you tonight ..." Možgan, zamerim ti!

Izbrani komentarji:

Še ena pevka, ki ji je uspelo samo zaradi lepega videza.
Limuzina je pokurila 93 % proračuna za ta video.
Še vedno boljše kot večina sranja, ki se danes plasira kot glasba.

#2 Army&Danny -- I wanna love you tender

Kot da bi Abba hotela narediti skupino, ki se norčuje iz njihove lastne pojavnosti, in bi ji pri tem še uspelo. 'Čudaški švedski video' se zdi kot zelo dober opis te izkušnje, pa čeprav tole dejansko izvira iz Finske.

Izbrani komentarji:

Briljantina se sreča z Abbo, ki se sreča z Vojnami zvezd.
Ta video je razlog, zakaj se vesoljci nočejo pogovarjati z nami.
Hudimana, za tale video so morali zapraviti na desetine dolarjev!

#3 Zlad! – Elektronik Supersonik

Takole so 80. leta videla prihodnost, a so v resnici videla le lastno slabo kopijo, in še to rekurzivno. Zakaj ima tole več kot 6 milijonov ogledov? Ker je 'komad' postal spletni meme in v njem še danes uživamo – ironično. Tako je slab video postal ena od najbolj čudovitih pojavov na internetu. “Fly away in my space rocket, you no need put money in my pocket …« Genialnost absurda?

Izbrani komentarji:

Najslabši? To le morda najboljši glasbeni video vseh časov!
Kot da sta David Bowie in Stalin imela otroka.”
Zaigrajte ta komad na pogrebu YouTuba.

#4 Mark Gormley—Without You

Vse pametnejši algoritmi YouTuba znajo ta video kmalu označiti za potencialno pedofilskega, vsekakor pa na neki način škodljivega. Lahko pa vse skupaj razumete tudi kot namig, kako potovati na zasnežene vršace in tropske plaže, ne da bi dejansko potovali. Potrebujete le izkušenega montažerja, ki vašo podobo nalima na želeno podlago.

Izbrani komentarji:

Ta možakar obvlada lahkotno stanje.”
Pesem je, kot so obljubili na začetku, zares intenzivna.
Dokler nisem videl tega videa, sem verjel, da je Elvis kralj rokenrola.

#5 Ice JJ Fish – On The Floor

Če vam priteče kri iz ušesa, pomeni, da ste poslušali predolgo. Takoj ko se začnejo 'vokali', vam bo jasno, da antibiotika za tole še niso izdelali.

Izbrani komentarji:

Komaj čakam, da izdajo različico v angleščini.
Všeč mi je, ker niso uporabili funkcije autotune.
Ta komad je zdaj moje zvonjenje na telefonu.

#6 D4NNY -- Goodbye

Celoten spot deluje kot sporočilo, ki ga običajno ljudje napišejo tik pred samomorom. Morda je to tudi razlog, zakaj so komentarji pod posnetkom izklopljeni.

#7 Sinkovič David -- Ribi ribice ribice

Da pometemo še malo pred svojim pragom. Saj se še spomnite tele razglednice z Obale, ob kateri smo vsi začeli razmišljati, ali bi si za večerjo omislili pest sardelic? Ne vemo, zakaj Rio Mare še ni odkupil tega hita.

Izbrani komentarji:

Resno začutim ribo v svojem jazu, ko poslušam ta komad.
Ta komad je pozdravil mojo depresijo.
Kdaj bo nov album???

#8 4our - Usojena sva si

Posodobite si glasbeno knjižnico slovenskega patosa še s temi gozdnimi vilami. Intro s klavirjem sicer obljublja, a nima smisla nadaljevati. Imate le dva bobniča, zato bodite prizanesljivi. In ker so ostrino očitno izumili šele leta 2009, tudi očem dozirajte po odmerkih, da ne boste potem ves dan videli megleno.

Izbrani komentarji:

Smili se mi gozd.
Še vedno upam, da so tole posneli zato, ker so izgubili stavo.
Temu smo včasih rekli pank.

Naslovna fotografija: Profimedia