Govorimo o zastopanosti žensk v glasbeni industriji. Glasbo še vedno dojemamo predvsem kot moški posel, številne družbene iniciative pa pričajo o tem, da je boj za pravice žensk v glasbenem poslu vendarle prišel do točke, ko se lahko stanje spremeni. “Naša naloga je, da zagotovimo pestro in reprezentativno glasbeno skupnost, ki bo vključevala vse žanre in spole,” je dejala Deborah Dugan, letos izvoljena nova predsednica akademije, ki podeljuje grammyje.

Rezultati so tukaj. Kar pet albumov od osmih, ki so se uvrstili v ožji izbor za prestižno nagrado najboljšega albuma leta, podpisujejo ženske izvajalke, med njimi so tudi Lana Del Rey, Ariana Grande in Bilie Eilish.

Sicer pa na grammyjih najbolje kaže mladi ameriški pevki Lizzo. Zanjo je bilo leto 2019 nasploh uspešno, njen največji hit Truth Hurts je na Spotifyju dosegel 27 milijonov poslušalcev, sledila je razprodana svetovna koncertna turneja, prvo mesto na lestvici Billboard Hot 100 in viralen performans na podelitvi MTV Video Music Awards. In to še ni konec: Lizzo je nominirana za kar osem grammyjev!

Včasih pa je bilo precej drugače. O tem nedvomno priča dejstvo, da je le ena ženska uvrščena med deset največkrat nominiranih glasbenikov, vse od leta 1959, do koder seže zgodovina grammyjev. Gre za Beyoncé, ki je do zdaj izbrala natanko 70 nominacij. Med nominacije se štejejo tudi časi, ko je Beyoncé prepevala pri Destiny's Child in The Carters. Prvi na lestvici največkrat nominiranih je sicer legendarni ameriški glasbenik in producent Quincy Jones z 80 nominacijami, sledita pa Paul McCartney z 78 in Jay Z s 77 nominacijami.

Držimo pesti za nove čase, posebno čast pa izrecimo vsem glasbenim divam, ki so s svojimi dosežki skozi desetletja potrjevale, da spolne razlike v glasbi, pa tudi družbi nasploh, ne bi smele obstajati nikoli.

Beyoncé

Število nominacij: 70
Število prejetih grammyjev: 23

Dolly Parton

Število nominacij: 49
Število prejetih grammyjev: 8

Emmylou Harris

Število nominacij: 47
Število prejetih grammyjev: 13

Barbra Streisand

Število nominacij: 46
Število prejetih grammyjev: 8

Aretha Franklin

Število nominacij: 44
Število prejetih grammyjev: 18

Naslovna fotografija: Lizzo na koncertu v Dallasu, 3. december 2019 (Profimedia)