#1 Zakaj je EMA Freš tako pomembna za domačo glasbeno sceno?

Slovenija skriva kar nekaj izjemnih mladih glasbenih talentov in na TV Slovenija se jim s predizborom EMA Freš ponuja edinstvena možnost, da se v kar čim krajšem času znajdejo pred precej širokim domačim občinstvom. Zagnani mladi glasbeni ustvarjalci (stari morajo biti vsaj 16 let) so imeli prek EME Freš možnost, da na TV Slovenija pošljejo videoposnetek izvedbe svoje skladbe (v dolžini ene minute) in za letošnji nabor jih je strokovna komisija od vseh poslanih izbrala 18.

Teh 18 skladb in izvajalcev sledilci Eme in Evrovizije že od novembra spremljajo prek spletne strani, opazujejo njihov ustvarjalni proces, nastajanje skladb in prek ankete izbirajo svoje najljubše, med katerimi se potem v tedenskih izborih postopoma izbere 10 srečnih finalistov. EMA Freš je tako edinstvena priložnost za številne mlade glasbenike, da svoje melodične stvaritve pripeljejo do kar čim več slovenskih uhljev.

#2 Kdo so finalisti letošnje EME Freš?

Pisana druščina mladih glasbenih upov iz vseh koncev Slovenije sestavlja nabor desetih, ki so jih spletni poslušalci v preteklih tednih s svojimi glasovi popeljali do finala.

Stella že šest let pogumno in prodorno stopa po začrtani glasbeni poti, ki jo je med drugim vodila tudi na številne pevske festivale, tako po Sloveniji kot tudi tujini. Danes je najbolj ponosna na zmago na 39. Glasu mladih v Črnomlju, ki si jo je v duetu z Gregorjem Kovačičem priborila s skladbo Shotglass. Je pa, kar tako mimogrede, lani s skladbo Ocean v najstarejši kategoriji zmagala tudi na festivalu FENS 2019.

Younite sta Iza Leskovšek in Jakob Zlatinšek, ambiciozna glasbenika, ki sta že spisala precej zajetno glasbeno zgodbo. Polna izkušenj in znanja sta kot duet Younite stopila na resnejšo glasbeno pot in lani izdala dve avtorski pesmi, Junija in Noči, ki sta bila vključena tudi v celovečerni film Julija.

Alfirev je pisala in pela svoje pesmi, potem pa jih na spodbudo prijateljic objavila na platformi Sound Cloud. Prav tam sta jo odkrila producenta Patrik Šimenc in Žan Vončina, prepričana, da si mlada pevka zasluži čas v studiu. Nastala je pesem Črno bela lika, ki zdaj odmeva v finalu Eme Freš.

Klarity je Klara Klasinc, ki se spretno smuka med različnimi žanri, vmes vokal posodi za spremljavo Alyi in Nipketu, pripravlja čisto zaresen album s skupino Shuga Coat in obenem kuje še lastno avtorsko glasbo pod umetniškim imenom Klarity.

Marmoris je projekt, ki menda nima stalnih članov. Je kot nekakšen glasbeni inkubator, ki mladim glasbenikom omogoča umetniško izražanje v okolju, polnem navdiha in zagona. Med njimi sta tudi Matic Skok in Andraž Kos, ki sta skupaj zgnetla žanrsko prepletajočo melodijo, eno prvih komercialno objavljenih iz tega projekta.

Saška je Saša Matajič iz Murske Sobote, ki se že nekaj let smuka okoli uveljavljenih slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Leta 2017 je začela peti kot spremljevalni vokal pri Alyi, leto dni pozneje pa se je v tej vlogi pridružila tudi Nini Pušlar, Urošu Periću, Nuši Derendi, Nipketu in drugim. Najudobneje se počuti v pop-rokovskih vibracijah s pridihom soula.

Pia Nina (vrhunsko ime z glasbenim podtonom, mimogrede) je pevski samouk iz Kranja, ki se navdušuje nad Amy Winehouse, Lano Del Rey, Sade in drugimi bombastičnimi vokalistkami našega časa. Svoj naravni talent bo oktobra popeljala tudi na študijsko raven, svojo glasbeno pot pa nadaljuje s producentom Jernejem Kržičem.

Lana Hrvatin pove, da se z glasbo praktično in akademsko ukvarja, že odkar je spregovorila. Svoj pevski talent je urila tudi pri Lei Sirk, danes pa poje v rokerski zasedbi Le Fam, se šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in se lahko obenem pohvali, da je s svojo prvo pesmijo Stronger Than Ever zmagala na festivalu novih skladb FENS.

Parvani Violet je šestčlanska zasedba strastnih glasbenikov, ki so že v srednji šoli najraje žgali 'jam sessione' in tako skupaj zrasli v prodorno muzikalno enoto. Pravijo, da je glasba njihovo poslanstvo in njihova duša, da so najbolj srečni, kadar ustvarjajo.

Astrid in Avantgarden označuje glasbeno sodelovanje, ki je zacvetelo poleti leta 2017, ko sta Janez Hace in Astrid Kljun s skupno improvizacijo tvorila glasbene strukture, ki so, kot pravita sama, izžarevale globoko črnino nezavednega. Improviziranim demo posnetkom so pozneje pod drobnogledom Martina Štibernika nadeli ime in enega teh, skladbo Coconut, poslali tudi na tekmovanje Ema FREŠ.

#3 Hočem akcijo! Kaj zdaj čaka finaliste EME Freš?

Tu pride na vrsto sobotni veliki finale izbora EMA Freš. Ob 20. uri preklopite na 1. program Televizije Slovenija in prisluhnite trudu teh mladih slovenskih glasbenih upov. Le dva – eden po mnenju glasovalcev in eden po mnenju strokovne žirije – si bosta v soboto izborila mesto na spektaklu EMA 2020, ki bo 22. februarja v studiu 1 Televizije Slovenija, in se tako pridružila 10 izbranim uveljavljenim glasbenikom. Na EMI 2020 bomo tako potem letos slišali 12 pesmi.

Prisluhnite izsekom skladb 10 finalistov Eme Freš:

#4 Kdo bo vodil finalni izbor EMA Freš?

Prvo fazo izbora EMA Freš, ki je potekala na spletu, je vodilo pet komentatorjev: pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, voditelj in animator Klemen Kopina, novinar in izkušen poznavalec Evrovizije Denis Živčec ter vplivnici Maja Pinterič in Rebeka Tomc. Vsi so se  odlično izkazali, a veliki oder finala EME Freš ima prostora le za dva, tako da bosta v soboto povezovanje oddaje prevzela Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin.

EMA Freš
Voditelja finala izbora EMA Freš Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin (foto: Žiga Culiberg)

#5 Poleg finalistov pa še ...

Ker pa finalni dogodek EME Freš ne more biti celosten glasbeni dogodek brez gostov, bo tako za dodatno popestritev programa poskrbela še družba povabljenih glasbenikov. Na odru finala EME Freš bodo tako gostovali mladi rokenrolerji Lumberjack, alternativni kantri melodiki Fed Horses (lani so se s skladbo Ti ne poznaš konjev na izboru EMA 2019 uvrstili na 3. mesto) in zdaj že eminentna vokalistka domače scene Raiven, ki je na lanskem izboru EMA s skladbo KAOS osvojila 2. mesto.

Naslovna fotografija: Adrian Pregelj za Televizijo Slovenija