Najprej je seveda prav, da še enkrat prisluhnemo zmagovalni pesmi Voda, ki jo je perfektno odpela Ana Soklič:

Preden pa pogledamo, kako so se gledalci na Twitterju odzivali na letošnjo EMO, preletimo nekaj zanimivih dejstev o tem edinstvenem glasbenem spektaklu. EMA je v bistvu kratica, izpeljana iz naziva Evropska MelodijA. Prvič smo jo doživeli leta 1995 (tokrat je EMA praznovala 25 let), danes pa je to že popolnoma utečen pojav na domači sceni. Letos se je na EMO prijavilo 74 izvajalcev (12 jih je potem nastopilo v finalnem izboru), kar je nekoliko manj kot običajno – številke prijav se menda sicer gibljejo med 90 in 110.

EMO 2020 je vodil Klemen Slakonja, tokrat z nepričakovano teatralnim uvodom, ki je bil - kot se je izkazalo - pustna šala. Zanimiv izbor humorja za takšno prireditev, ki pa je vsekakor sprožil val šoka tudi pri gledalcih na drugih koncih Evrope.

Iz ozadja je EMO režijsko obvladoval Nejc Levstik, ki je v pripravah na dogodek takole povzel svoje razmišljanje:

Ema že dolgo velja za enega osrednjih dogodkov v Sloveniji, kar dokazuje tudi uvrstitev na drugo mesto najbolj guglanih dogodkov v lanskem letu, takoj za Pesmijo Evrovizije. Mislim, da od Eme gledalci pričakujejo predvsem sprostitev. Na podlagi vseh let bi lahko namreč rekli, da ni bistveno, kdo tekmuje in kdo zmaga, vedno bomo imeli o izvajalcih svoje mnenje in ga delili naslednji dan na kavi. Mnenje imamo seveda tudi ustvarjalci oddaje, a v timu imamo nalogo, da v mesecih priprav, posebej pa v zadnjih dveh tednih pred oddajo, postanemo feni čisto vseh nastopajočih in za vsakega pripraviti kar najboljši televizijski nastop. To je zanimiv proces, v katerem sodeluje res veliko ljudi - zagotovo preko sto - zaključi pa se s sobotno živo oddajo, v kateri je kljub vsem pripravam marsikaj nepredvidljivo. Poleg tekmovalnih pripravljamo tudi druge točke in lahko izdam, da bo Klemen v eni izmed njih izvedel nekaj, česar še nismo videli. Imel bo kar nekaj osebnosti (smeh) ...

Kaj pa so kaj porekli gledalci, tako iz Slovenije, kot tudi iz drugih delov Evrope, ki so EMO gledali s pametnim telefonom v roki in ključnikom #EMA2020 pod palcem?

Naslovna fotografija: Adrijan Pregelj za RTV Slovenija