Skrbno sestavljen nabor najljubših pesmi je nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi na daljši vožnji z avtomobilom ali javnim prevozom. Ko imate ravno dovolj časa, da se potopite v glasbeni tok komadov, ki ste si jih v izbrani vrstni red zložili sami, ali pa imate takšno srečo, da vam jih je sestavil nekdo, ki vas pozna v dno glasbene duše. 

#1 Trik je v kontekstu

Dobra kompilacija mora v določeni meri ustrezati priložnosti. Se peljete na poroko svojega najboljšega prijatelja, ki se bo zgodila na idilični posesti nekje v Goriških brdih? Potem bo dobra ura vožnje verjetno vsebovala hite, na katere sta skupaj brutalizirala plesišča nočnih klubov na koncu najstniških let. In obratno: se peljete na poroko prijateljice, v katero ste po tihem zaljubljeni že zadnjih 10 let? V tem primeru vam bo navdih verjetno svetoval umirjen kolaž najbolj srce parajočih žalostink iz vseh žanrov, ki jih premore moderna glasba – s poudarkom na rokerskih baladah, ki vključujejo zvoke dežja, seveda.

#2 Kakovost zvoka naj bo dobra

Vsakič, ko se na moji kompilaciji zavrti Bullet with the Butterfly Wings skupine The Smashing Pumpkins, mi desna veka nekoliko trzne. Užitek poslušanja tega komada namreč hitro načne obupno slab zvok. Kriva sem seveda sama. Komad sem v svoji lakomnosti po grandžerski nostalgiji nekega dne na hitro snela kar z YouTuba. Lekcija: V 2020 se zdi že kar malce pobalinsko krasti komade v slabi zvočni resoluciji, zlasti zato, kar ima danes že vsak avto dostojen zvočni sistem.

#3 Zaporedje skladb naj ima neki smisel

Vsak od nas je že sestavil totalno eklektično kompilacijo, pri kateri je najprej poskakoval ob hudem house komadu, potem pa moral emocionalno v šusu preklopiti na užaloščeno prikimavanje ob unplugged različici Nirvaninega Heart-Shaped Box.

Če želite, da vaše razpoloženje na oscilira med manijo in depresijo, predlagamo, da na kompilaciji raje postopoma razvijate zgodbo. To storite tako, da se bodisi usmerite na določeno glasbeno zvrst ali pa komade nastavite tematsko. Se pravi, veseli komadi na eni listi, adrenalinsko hitrostni na drugi, balade pa naj se ravno tako znajdejo čisto po svoje.

#4 Nizanje po določenih obdobjih

Tole je nadvse enostaven in obenem tudi zelo zanesljiv način, da si razpoloženje med poslušanjem zasidrate v določeno časovno obdobje. Sami veste, kaj vam v trenutku najbolj prija – radoživa Abba iz sedemdesetih, lahkotno perverzni Duran Duran iz osemdesetih ali pa morda brezumno predajanje novodobnim pop melodijam. Glasbeni program VH1 to formulo uporablja že desetletja – in deluje, ker se lahko poslušalec popolnoma potopi v zvok nekega drugega desetletja.

Prednost te metode pa je tudi v količini komadov, ki so na voljo. Mirno jih lahko na ključek nanizate tudi več kot 100, zlasti če zaorjete v kakšno zelo bogato desetletje. Slabost pa je seveda v tem, da kompilacije, na katerih se je nabralo 95 % glasbene vsebine nekega desetletja, niso več zelo osebne. Niso intimne. Kar pa morda ni tako slabo, če se z vami takrat peljejo še žanrsko raznorodni sopotniki, ki samo hočejo neko melodično spremljavo ob brnenju avtomobilskega motorja.

Naslovna fotografija: Profimedia