Bob Marley: I Shot the Sheriff

To ni pesem, v kateri Marley kritizira policijo, ampak pesem o – kontracepciji. Bob Marley se namreč ni strinjal, da njegovo takratno dekle uporablja kontracepcijske tablete. Šerif v naslovu, kot je povedala Marleyjeva izbranka, naj bi bil njen – zdravnik.

Bonnie Tyler: Total Eclipse of the Heart

Tole je zagotovo pesem o ljubezni, kajne? "Nekoč je bila v mojem življenju svetloba, zdaj pa je samo ljubezen v temi." Seveda je. O ljubezni med – vampirji. Jim Steinman je to pesem napisal za muzikal o prvem vampirju Nosferatu. Beseda 'forever' (za vedno, ko Bonnie Tyler zapoje "And if you only hold me tight, we'll be holding on forever") je torej v tem besedilu razumljena dobesedno.

Lorde: Royals

Naslov pesmi se res enači z bejzbolsko ekipo Royals iz Kansasa, a to ni pesem o športu. Lorde je samo videla staro fotografijo bejzbolske legende Georgea Bretta in se odločila, da ime moštva uporabi za naslov pesmi.

Nirvana: Smells Like Teen Spirit

Hm, je tole pesem o tem, kako vsi najstniki v hormonskem razcvetu smrdijo kot pohane pazduhe? Kurt Cobain nikoli ni razjasnil, kaj točno je vonj najstniškega duha. Naslov pesmi je skoval iz šale stanovske kolegice Kathleen Hanna, ni pa vedel, da je Teen Spirit takrat bil tudi dejanski dezodorant. Hotel si je samo zmisliti neki revolucionarni slogan. Menimo, da mu je uspelo.

Bryan Adams: Summer of '69

Tale številka že sama po sebi namigne, kam je poredni Bryan ciljal s to pesmijo. Ja, mega hit je resda v osnovi pesem o poletju v letu 1969, a bolj specifično o ljubljenju v poletni sezoni. 69 je, kot ste uganili, seksualna referenca. "Bili smo mladi in neučakani, morali smo se sprostiti," v pesmi poje Bryan Adams.

Psy: Gangnam Style

Celotna pesem je en veliki meme, ki se pač hitro usede v slušne receptorje? Drži. A navkljub bizarni komičnosti videospota in igrivi melodiji je odmevni hit iz leta 2012 (3,5 milijarde ogledov na YouTubu do danes, mimogrede) v bistvu satirična uprizoritev korejske družbe. Norčuje se iz mladih Korejcev, ki se na vse pretege trudijo vzdrževati lažni videz bogastva, kar pa jih – ironično – potiska v večje in večje dolgove.

Kendrick Lamar: Swimming Pools (Drank)

Mogoče si tole redno vrtite za petkovo predžurersko ogrevanje, zato vas zna presenetiti, da je sporočilo pesmi ravno o nasprotovanju pretiranega žurerskega življenja. Prisluhnite besedilu (čeprav se niza zelo hitro) in morda boste odkrili, da pesem v resnici govori o tem, kako sta alkohol in pritisk jet seta uničila Lamarjevo življenje.

Meat Loaf: Paradise By the Dashboard Light

Oh, kako zabavna antična rokerska konstrukcija o prvi vožnji z avtomobilom s svojo mlado ljubeznijo – in posledičnem prepiru o skupni prihodnosti. A je še veliko več. Res je v skladbi kopica referenc na lepote jeklenega konjička, a paradiž, ki ga Meat Loaf v duetu z Ellen Foley doživi v skladbi, je v resnici prvi najstniški seks. V avtomobilu, seveda. Skladba traja kar 8 minut in 25 sekund, kar pa je, ironično, približno 6 minut in pol več, kolikor se običajni najstnik lahko zadrži v prvem seksu

Lady Gaga: Poker Face

Ne, to ni pesem o spogledovanju. In to tudi ni pesem o vrhunskem igranju pokra. V resnici je to pesem o skrivanju njene biseksualnosti. Ko Gaga zapoje: "Ne, ne more prebrati mojega poker obraza," namiguje, da med seksom z moškim odlično skriva, da v resnici fantazira o ženskah.

Heart: Barracuda

Opa, himna o zelo specifični ribi! Kar pospravite trnek. Tole je dejansko glasbeni odgovor na zelo sluzast publicistični trik, ki si ga je privoščila založba, ko je sprožila govorice o Ann in Nancy Wilson,  članicah rokerskega ansambla Heart (ki sta, mimogrede, sestri), da sta v lezbičnem razmerju. Ann je skladbo Barracuda napisala kot ventil za svojo jezo.

Gwen Stefani: Hollaback Girl

Ko je Courtney Love v nekem intervjuju Gwen Stefani označila za 'navijačico', se je Gwen Stefani odzvala prav s tem komadom, v katerem je zapela: "Želiš, da sem navijačica? Bom navijačica. In bom osvojila svet."

Metallica: The God That Failed

Ne, tole ni spevna metalska zibanica o čaščenju hudiča, ampak žalostinka o smrti mame Jamesa Hetfielda, vokalnega šefa te legendarne zasedbe. Njegova mama je namreč umrla za rakom na prsih potem, ko je zaradi verskih prepričanj zavrnila zdravljenje.