Umik v samoto, kjer iz umetnika spregovori krik ustvarjalnega genija, ki napiše briljanten roman ali spesni izvrstno ploščo, je zgodba, znana iz številnih filmov. A se tudi v resnici dogaja. Zlasti od tistih let dalje, ko je postalo mogoče pisalni stroj z malo truda prenesti pod pazduho, glasbeni studio pa odpeljati s seboj.

Začnimo z eno od največjih mojstrovin. Šestdeseta leta prejšnjega tisočletja so bila za The Rolling Stones prava zlata jama. In ni čudno, da so si dacarji meli roke. Britanski davki na premoženje so bili tisti čas izjemno visoki. Stonesi so pobegnili na jug Francije, s sabo odpeljali kombi s snemalno opremo in se naselili v najeti vili, kjer je nastala ena njihovih najznamenitejših plošč Exile On Main Street.

Snovanje plošče so spremljale neverjetne zgodbe, povezane z nepreštevno množico prihajajočih in odhajajočih ljudi in z nepreštevnimi količinami zaužitih prepovedanih substanc. Snemanje je bilo težavno in konfuzno, a vendarle je bila rezultat plošča, ki bo za vedno zapisana v svetovno zgodovino rokenrola.

Skupina Radiohead, četica angleških glasbenih piflarjev, se je po ploščah Pablo Honey in The Bends znašla v soju zvezdniških žarometov, kar ji ni ravno pretirano dišalo. Fantje so se zaprli v dvorec župnišča Sveta Katarina na angleškem podeželju, ne ravno daleč od Bristola. Vsekakor pa daleč od bleščavega Londona.

Številne ogromne sobane in dolgi hodniki, visoki stropi in inspirativno okolje so fantom omogočili eksperimentiranje z akustiko in ustvarjanje različnih zvočnih efektov. Rezultat njihove samoizolacije je plošča OK Computer, ki je Radiohead ustoličila kot enega boljših, če ne celo najboljši rock benda iz devetdesetih. Pozneje je šlo samo še navzgor.

Težko si je zamisliti, da lahko tih, miren in odmaknjen kotiček najde mesto v mislih takšnega veseljaka in ljubitelja pozornosti, kot je Bruce Springsteen. In res, Bruceova zgodba je vendarle malce drugačna. Plošča Nebraska je nastala po naključju. Bruce se je zaprl v najeto hišo v New Jerseyju ter začel pripravljati skladbe za nov album. Z akustično kitaro, štiristeznim snemalnikom in nekaj dodatnimi inštrumenti. Posnetki naj bi služili za inštrukcije bendu, da se hitro nauči skladb, potem pa urno v studio.

A skladbe v izvedbi benda niso imele pravega žara. Bruce je tako na ploščo vključil kar posnetke, ki jih je posnel v osami. Album Nebraska ima posebno mesto v njegovi diskografiji. Nikoli je ni predstavil v okviru koncertne turneje. Je mračna plošča, ki govori o ljudeh iz spodnjega dela družbe, plošča, ki poslušalca ne more pustiti ravnodušnega.

Vsi do zdaj omenjeni  glasbeniki so se v izolacijo umaknili predvsem v iskanju ustvarjalnega miru v času, ko so jih na račun njihove slave oblegali z vseh koncev in krajev. Čisto druga zgodba pa je doletela mladega Justina Vernona, javnosti bolj poznanega pod imenom Bon Iver. Žvrgoleči slavček se je po vrsti neuspelih glasbenih projektov ter šibkega zdravja in labilne glave zatekel v lovsko kočo svojega očeta, nekje v pustinji ameriškega Wisconsina.

Tam je prebil tri zimske mesece, zunaj lovil hrano in notri pil pivo. Vmes pa na star računalnik posnel skladbe za svoj prvenec For Emma, forever ago. Osama in zmrzovanje v od boga pozabljeni luknji sta se mu več kot obrestovala.

Naslovna fotografija: Profimedia